A tápszeres pótlás a szopi mellett lehet csak átmeneti?
Van olyan, hogy kap egy ideig, mert úgy tűnik, hogy kevesebb a tej, és utána lehagyhatjuk még?
6 hónapos
Igen, van ilyen, de nagyon oda kell figyelni!
Először viszont szerintem a tejmennyiség természetes szaporításával kell(ene) próbálkozni: gyakori szoptatás, esetleg fejés, megfelelő mennyiségű folyadék, pihenés és nyugalom. Ha ez nem elég, akkor az egyéb tejserkentő praktikák. És ha ez sem elég sehogyse, akkor a tápszeres pótlás.
Az átmeneti céllal adott tápszernél ezekre kell nagyon figyelni:
Lehetőleg ne üvegből adjuk - a kialakuló cumizavart esetenként nem lehet már később megoldani, de ha lehet is, elég nehéz tud lenni.
Épp csak annyit, amennyivel a baba pont megnyugszik - tehát nem dugig tömni, mert annál jobban elmegy a kedve a "munkás" szopástól.
Közben folyamtosan törekedni kell a gyakori szoptatásra, illetve fejni is lehet, hogy a plusz stimuláció hatni tudjon.
A tápszerről való leállásnak pedig két módja van: kisebb adagok esetén azonnal el lehet hagyni, ha közben néhány napig nonstop (de szószerint!) szoptatunk. Nagyobb adagoknál célszerűbb fokozatosan csökkenteni az adagot és növelni a szopik számát, idejét.
Szóval megoldható, de nagyon résen kell lenni, tudatosan kell csinálni! És (szerintem) csak akkor érdemes, ha semmi más szaporítómódszer nem vált be.
Szia Stefi!
Én kérdeztem nem egy szoptatási válságos kérdést mostanában, és megkerdezted, mi a baj, hogy a baba nem akar szopizni, ha emlékszel.
Azért kérdezlek, mert sokszor segítettél már a válaszodban.
Szóval, a baba nem akar enni, illetve keveset, csak az első egy percben. aztán feszengés, nyöszörgés..rosszabb esetben sírás.
A védőnőm azt mondta, adjak neki este tápszert, hogy éjszaka tudjon aludni. Mert hogy az ő gyomra nem pihen, az én cicim pedig nem tud töltődni..
De ma este a tápszertől öklendezett.
Mit tegyek, éhes lehet..már elkezdtük a hozzátáplálást..aközben is nyöszörög, bár jóízűen eszik.
hajnalban van tejci, napközben csökken, estére nulla.
erre mondta a védőnő, hogy egyen egyszer tápszert este, mert mindkettőnknek jó lesz.
Eléggé kivagyok..mit gondolsz?
Szia!
Nekem nagyon nem indult be a tej az elején, így első hóban szinte csak tápit kapott, de közben állandóan fejtem, napi 7-8x, éjjel is, és tettem cicire is ahányszor csak tudtam.
Így szuperül beindult a tejem, bár irtó lassan, viszont a babám leszokott a ciciről, mert ugye a lefejt tejet, meg a tápit is üvegből kapta. Most csakis "szerelemből " cicizik, ha éhes igazán, akkor ordít a mellemen...tök rossz érzés. :-(
Most már 4 hós, de még mindig így vagyunk, szerintem már nem is fog változni...de lényeg, hogy anyatejet tudok adni neki, már túltettem magam, hogy nem szopik.
Lényeg a lényeg, hogy a fejéssel vissza tudod hozni a tejed, de ha szoptatni akarsz, akkor semmiképp ne üvegből add neki a tápot, hanem kanállal, ha van türelmed hozzá.
Ha meg csak a tejcsi a lényeg, akkor nyugodtan add neki cumisüvegből.
Mikor kezdődtek ezek a nyüglődések, tudnád valamilyen dologhoz, eseményhez, időponthoz kötni őket? Folyamatosak vagy csak időlegesek?
Mi miatt lehetnek: rendes hasfájásról lehet szó vagy "csak" fájdalom nélküli kínlódásról?
Hozzátáplálást mikor kezdtétek és hogyan haladtok? Közben pontosan mit csinál?
6 hónapos ugrást észlelted, túljutottatok rajta?
Az esti kevesebb tej általában normális jelenség, erre szokott tipikus(an rossz) tanács lenni a tápszer vagy a tejpép. Nagyon sajnálom, hogy a te védőnőd se lát tovább az orránál és nemigen támogatja a szoptatás folytatását (már legalábbis ennyiben). :(
A tej szaporítására továbbra is ez a két legjobb módszer van: szoptatás (amennyire működik) és/vagy fejés. És NYUGALOM! Ha ez így hatástalan, akkor próbálj valamilyen egyéb praktikát is, hátha segít.
De én azt javasolnám neked, hogy először - pl. a fenti kérdésekre választ keresve - rá kellene jönni, hogy mi miatt van mindez. Ha sikerülne kideríteni, akkor annak a fényében lehetne megoldást választani. De kapásból tápot vagy más egyebet javasolni szerintem nagyon nem jó, mert ez biztos, hogy csökkenteni fogja a további szopis esélyeket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!