Genetikailag öröklödik, hogy kinek mennyi ideig van teje? Vagy mi befolyásolja?
furcsa mert nemrég tudtam meg, hogy nagymamám és anyukám is csak 1 hónapig tudott szoptatni, hiába a sok praktika, fejés stb. Én még annyi ideig sem, 2 hét után elment a tejem, pedig nem élek stresszes környezetben, mindenkivel harmónikus a kapcsolatom.
Szerintetek a felmenöim miatt volt ilyen rövid ideig és kevés tejem?
Olyan jó azoknak, akik hónapokig tudnak szoptatni.
Anyukámnál ugyanez volt a helyzet.
Nekem is elment egy hónap után, de ugy voltam vele, nem hagyom annyiban, elkezdtem gyógynövényes teát inni, és hat hónapig tudtam szoptatni a fiam.
Lehet, hogy genetika, de egy pár próbálkozást megér a dolog.
Ha nem működik, ott vannak a tápszerek, meg a pótlás.
Anyukán engem és nővéremet is kb. 4 hónapos korunkig "tudott" csak szoptatni, de ennek valószínűleg nem biológiai/fizikális oka volt, hanem a teáztatás, cumisüveg használat, cumizás, korai hozzátáplálás és az időre szoptatás gyakorlata. Én és a tesóm is 1 éven túl szoptattuk a gyerekeinket.
Valóban létezik olyan, hogy generációk nem tudják szoptatni a babáikat, mert pl. nincs elegendő tejmirigyük, de ez azért nem olyan gyakori, mint ahányszor azt hallani, hogy "anyám sem tudott szoptatni és ezért biztosan én sem tudok".
Meg kell keresni az okokat, és ha lehet, tanulni kell anyáink hibáiból.
A genetikának ehhez annyira minimális köze van, hogy nem érdemes nagyon beszélni róla...
Sokkal inkább az öröklött viselkedésmintákról, a hozott tudásról, tanácsokról, szoptatási gyakorlatról, amit a család nőtagjai átadnak a fiatal anyukáknak. Ez egyre kevesebb és egyre hiányosabb...
És a nemtudás, vagy a nemelégjóltudás, ami ma sajnos általános probléma. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!