Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért nem sikerült szoptatnom?

Miért nem sikerült szoptatnom?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 1,5 éve született a kislányom, és sajnos csak 1,5 hónapig szopizott, de mellette kapott tápszert is, mert (tudom nem szabad méregetni) minden etetés után megnéztem a súlyát és olyan volt mintha nem is szopizott volna, max 10 ml evett meg, ezt mutatta a mérleg így pótlást adtam neki. 20-20 percet volt mindkét mellemen mindig, mellette fejtem is hogy minél több tej termelődjön, de csak csöpögött, max 50 ml tudtam lefejni. Viszont azt nem értettem hogy amikor épp nem evett 1-2 óráig akkor a mellemből ömlött a tej, félóránként cserélnem kellett a melltartóbetétet mert úgy át volt ázva, illetve amikor az egyik mellemen volt a másikból folyt a tej. És még se ment a szoptatás. Nagyon szerettem volna szoptatni és nem ment, még ma is nagyon megvisel. Tervezzük már a második kisbabánkat és őt nagyon szeretném szoptatni. Szerintetek mi lehetett a baj, miért nem sikerült szoptatnom?
2020. febr. 29. 11:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
86%
Igazodj a baba igényeihez, figyeld a jelzéseit és ne te akard kontrollálni. A másodiknál ne mérd, se a mennyiséget, se az időt. Hagyd cicizni az első két-három hétben nonstop (minden baba ezt csinálja, normális), utána fokozatosan be fog állni valami persze elég változékony napirend és egyre ügyesebb és gyorsabb lesz. Ha van elég pisis pelus és kb. 3-4 hetesen már kibír másfél-két órát két szoptatás között, na meg nem csak üvölt a melleden, és a gyerekorvos szerint jó a súlya, akkor oké. 3 hónaposan várhatod majd, hogy ez felmegy 2-4 órára és már csak kb. fél óra lesz egy szoptatás, addig felesleges teóriákat gyártani. Fejésre pedig mindenkinek kevesebb jön, mint szoptatásnál, mert egy géppel nem ugyanolyan összebújni. Olvasgasd ezt: www.lll.hu
2020. febr. 29. 12:09
 2/12 anonim ***** válasza:
53%
Engedd el ezt a gorcsolos baromsagot, a gyereked egeszseges, jon a 2., ne azon rugozz, hogy nem ment hosszan a szoptatas? Kit erdekel??? Orulj annak , ami van, ne gyarts magadnak felesleges stresszt.
2020. febr. 29. 12:30
 3/12 anonim ***** válasza:
39%

Szia!

Nekem sem ment a kisfiammal, pedig végighallgattam régebben Anyukámtól, hogy neki mindhármunknál ömlött a tej, így tök abban voltam, hogy nekem is lesz, hisz csak van köze a genetikának ehhez. Nem is aggódtam.

Hát, aztán mégsem lett. Be sem lövellt, el se indult egyáltalán, 10 miliket tudott enni kisfiam, már amikor nem 0-t. Fejni egyáltalán nem tudtam, nem jött. Mindent kipróbáltam, amit csak lehetett, aztán 3 hét után elengedtem a dolgot. Akkor engem is megviselt, de a 2. válaszolónak igaza van. Kár ezen görcsölni, nem ezen múlik, milyen szülő leszel. Mindent megtettem, még olyan dolgokat is kipróbáltam, amiket humbugnak tartok (pl. homeopátia...), tiszta a lelkiismeretem. És pofánröhögném magamat így lassan 4 év távlatából, amiért képes voltam ezen annyit keseregni. Júniusban jön a kistesó, és ugyanúgy meg fogok tenni mindent érte, de ha nem megy, nem megy. Most már nem fog megviselni az sem, ez 100%.

Szóval fel a fejjel! A tápszer nem az ördög találmánya.

2020. febr. 29. 13:13
 4/12 anonim ***** válasza:
74%
Első gyereknél a kórházban semmi sem volt, mikor hazamentünk 20-30 ml-t sikerült fejni. 1 hónapig próbalkoztam. A kisfiam csak az egyikből akart enni, na de orditott mikor nem jött több, rögtön kellett a tápszer. Nem ment ez a kereslet-kínalat ahogy mondják, mivel nem is akart tovább szopni. Nagyon megviselt, mindenféle "csodaszert" kipróbáltam, mint a Karamalz. Mindenki kérdezgette, hogy van e tejem meg sajnálták a babámat, én meg szörnyen éreztem magam. 4 év telt el azóta, azt mondom, hogy nem voltam normális, hogy majdnem depresszióba estem emiatt. Pár hónapja született meg a második gyerekünk. Úgy indultam neki, hogy ha nem lesz akkor nem, a másik is ügyes, okos, erős, szép és szerencsére nem beteges, fel fog nőni tápszeren. Na ő nagyon ügyesen szopizott, odáig voltam az első 2 nap. Aztán kiderült, hogy szopott, de nem evett semmit, max 10 ml-t. Karamalz, sok-sok víz, tejserkentő tea, kapszula és 20 ml tejet eredményezett. 8 hétig szoptattam, majd jött a tejfehérje allergia. 2 okom lett abbahagyni: 1. nem szívta ki, csak cuppogott rajta, gondolom egyszerűbb volt a cumisüvegből inni 2. tejmentes étrend. És ekkor mikor eljutottam idáig, nem, hogy 20 ml nem volt, de 10 sem. Ha megnyomtam se jött semmi, fejéssel is csak pár csepp. Szóval ne őrlődj, ami elmúlt elmúlt.
2020. febr. 29. 13:38
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

Jaj istenem, Karamalz, azt is ittam :) Sőt, a gyerekorvos tanácsára még barna sört is, ő azt mondta, sokaknak segít. Emlékszem, majdnemhogy berúgtam egy üveg 7%-os Dreher Baktól, rendesen szédelegtem :)) Na meg tejserkentő teák, vagy 3-féle kézi-gépi mellszívó, felsorolni is sok lenne.

Kedves kérdező, ha fejreállsz, és akkor sem megy, engedd el. Tényleg.

(3. válaszoló voltam)

2020. febr. 29. 13:47
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Meregetes helyett azt erdemes figyelni, hogy van-e eleg pisi kaki, havi szinten gyarapszik-e/centire no. Ezek sokkal biztosabb mutatok. Nem mindenki tud fejni, nekem sem jott le annyi az elso gyereknel, az is csak jo hosszu fejes utan, igy en azzal felhagytam. Tobb, mint 2 evig szoptattam. A potlas adasaval ordogi kor indulhat be, kevesebb inger eri a mellet, kevesebb termelodik. Fejes helyett inkabb a babaval celszeru osszebujni, a szopikat nem 20-20 percre korlatozni, van, akinel napi tobb ora komfortszopizas is kellhet a mennyiseg fenntartasahoz, atlag 2 ora szokott tudtommal kelleni. Ha kapott cumit, attol is megcsappanhat a mennyiseg, mert a szopasi igenyt a mell helyett a cumival eli ki, igy kevesebb tej is termelodik. Novekedesi ugrasoknak is erdemes lehet utanaolvasnod, olyankor a baba folyton mellen lenne, merni sem erdemes, mert sokszor kismennyiseget merhetsz. Merni amugyis csak sulygyarapodasi problemaknal, koraszulott vagy besargult babanal indokolt tudtommal.

Most a 2. gyerekem szoptatom, 3,5 honapos. Nemreg adtam neki cumit, par nap mulva megcsappant a tejem mennyisege. Elvettem a cumit, sokszor mellre raktam, szepen visszajott. A nagyobbiknal akkor csappant meg, mikor beteg volt, es kimaradt hosszabb ido 2 szopi kozott, de akkoris sikerult visszahozni.

Ha fontos neked a szoptatas, ajanlom ezt az eleg hosszu cikket, megeri szerintem elolvasni, en sok mindent megertettem belole:

[link]

2020. febr. 29. 15:49
 7/12 anonim ***** válasza:
57%
Tudtàl szoptatni, de mellè tàpszereztèl. Ennyi. Ömlött a tejed, mièrt nem ezt nèzted, ès mièrt a mèrleget?!
2020. febr. 29. 16:49
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs elég tejed, nem is tud ömleni.

Azt rontottad el, hogy nem figyeltél a tested jelzéseire, helyette a mérlegnek hittél és rögtön pótoltál, holott csak akkor kell, ha a gyerek súlya napokig STAGNÁL vagy FOGY.

Pótlásnál is csakis a minimumot szabad adni (ami megindítja a növekedést), ha a célod az anyatejes táplálás fenntartása.

Szoptatási tanácsadó segítségével ki lehet számolni, hogy mennyi az adandó és a súly megindulásával szépen vissza kell venni.

A pótlást kizárólag szoptatásbarát módon szabad adni, különben cumizavart okoz(hat) = még annyit se akar szopni, mint addig.

Olvasgasd az lll oldalát és keress előre (!) egy ibcl laktációs szakembert, hogy ha lesz második, akkor egyből legyen kihez fordulni, ne bizonytalanodj el ismét.

Első gyerekemet "nem tudtam" szoptatni, hamar pótoltam, a környezetem se volt támogató, se a védőnő, se az orvos.

A második gyerekemet mindenképpen akartam. Elolvastam mindent, kértem segítséget. Vele se ment simán, sok mindenre fény derült az első kísérletről utólag is. Pl.: tejcsatorna elégtelenségem van, nem nyílik meg annyi csatorna, mint másnál. Sose ömlött, sose spriccelt, egy melltartóbetétre se volt szükségem. Hormonálisan is volt gubanc. Ennek ellenére 1 éve szoptatom minimális pótlás mellett, mert arra minden erőfeszítés mellett szükség volt. De nagyon örülök, hogy ennyire is sikerült.

2020. febr. 29. 17:46
 9/12 anonim ***** válasza:
Beszélj egy szoptatási tanácsadóval, hogy készítsen fel mit hogyan. De azt ajánlom, hogy az lll oldalán hívj fel valakit aki ebben illetékes. Engem kioktatott a védőnő maximum 20 perc egyik mellből masikból csak a következő etetésre rakjam, majd mérjem meg és pótoljam. Hát ez ment 3 hétig az istenért nem lakott jól anyatejből soha a gyerekem. Hiába ittam én a teát és mindent is csináltam. Nem sikerült és én is baromi nagy kudarcnak éltem meg. Tényleg nem ördögtől való amúgy a tápszer sem. Most 7hete szültem, igaz mind2 mellből szoptatok, ha nem lakik jól a babám 2mellből sem, rakom vissza az elsőre és futunk még egy kört de ha kerdesem volt kizárólag szakember segítségét kértem. Bízz magadban és ne stresszelj rá. Éhen halni nem fog ha nem megy engedd el, erre van a tápszer.
2020. febr. 29. 19:04
 10/12 khniki ***** válasza:
100%
A mérleg csak beparáztat. Egy csecsemő sír, ha éhes. Ha szopizott és utána jól erzi magát, van elég pisis pelus, pont le kell szarni, mennyit szívott ki. Vagyis inkább meg sem kell mérni. Tiszta ideg voltam, mikor egy hétig mérnem kellett az evéseit. Hagyd a francba, jelezni fog a babád, ha nem lakott jól.
2020. febr. 29. 19:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!