Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mindegy hogy fejem, vagy...

Mindegy hogy fejem, vagy szopizik?

Figyelt kérdés

A babám kb. 10mp-ig szopizik,utána megmakacsolja magát!Előfejem,hogy ne ömöljön hirtelen a szájába,de így sem hajlanó,pedig van tejem...kevés,de van!

A tejtermelődésemnek mindegy hogy melyik inger éri???

2010. júl. 21. 13:30
 1/7 anonim ***** válasza:
Elvileg a baba szopizása jobb, mint a fejés, de ha neked nem akar rendesen szopizni segíts rá a fejéssel, de semmiképp ne add fel fog ő szopizni, csak türelem. Mennyi idős egyébként?
2010. júl. 21. 13:33
 2/7 A kérdező kommentje:
11 hetes,és 1 hete csak nyammog rajta!
2010. júl. 21. 15:34
 3/7 xStefix ***** válasza:
56%

NEM mindegy!

A szoptatás sokkal több és jobb, mint a fejés és az anyatejes pótlás.

Leírnád kicsit bővebben, hogy zajlik egy szoptatás? Biztosan megvan az oka, hogy miért makacskodik most. Ha ezt ki lehetne küszöbölni, akkor talán újra visszaállna a rend.

Addig is, ha muszáj fejned, akkor muszáj, de számíts rá, hogy alkalmanként lehet, hogy kicsit tovább kell majd dolgoznod magadon, mert fejéssel mindig egy kicsit kevesebb szokott kiürülni, mint szopival.

És ami fontos: ha pótolsz, semmiképp ne üvegből tedd, különben tovább is rosszabbodhat a helyzet!

2010. júl. 21. 15:42
 4/7 anonim ***** válasza:

"A szoptatás sokkal több és jobb, mint a fejés és az anyatejes pótlás." Lelkileg igen, mennyiségben nem. Igény szerinti szoptatásnál ugye épp annyi tej termelődik, amennyi a babának kell. Namármost az én jól fejlett, jól táplált, vasgyúró négyhónaposomnak naponta 700-1100 mililiter tej kell, azaz ha szopna, akkor pont ennyi is termelődne. Csakhogy nem szopik, én fejek helyette, és így naponta két és fél litert fejek ki, ennyi termelődik.

Akkor hogy is van ez, xStefix? :-) Tényleg kíváncsi vagyok. (Én vagyok az egyik előző kérdésnél az anyatejleadó anyuka, aki napi 1000-1200 milit ad le.)

2010. júl. 21. 16:25
 5/7 anonim ***** válasza:
70%
Kedves Utolso!Azert az nagyon ritka hogy valakinek ennyi teje legyen.Legtobb anyukanak csak fejesre csokken a teje.Te kivetel vagy orulj neki.
2010. júl. 21. 19:46
 6/7 anonim ***** válasza:
52%

Nekem fejésre szaporodott és még a negyedik mellgyulladás sem vitte el a tejemet.Olyan sok tejet nem tudok lefejni mint az előző hozzászóló de napi kb.5-6 dl pluszom nekem is van. Nálam sem szopik a babám az elejétől(most nem részletezném ,hogy miért)így négy hónapja fejek neki napi 7x.

Úgyhogy nem is olyan ritka,hogy a fejéstől szaporodik a tej.

2010. júl. 21. 21:25
 7/7 xStefix ***** válasza:

A fő kérdés az volt, hogy mindegy-e, hogy a baba szopik vagy az anyuka feji neki a tejet. Én elsősorban erre írtam válaszként, hogy "A szoptatás sokkal több és jobb, mint a fejés és az anyatejes pótlás." Gondolom, ezzel te is egyetértesz. ;)

De a második kérdésre, hogy a magának a tejtermelődésnek is mindegy-e, hogy szopás vagy fejés, ugyanúgy az lenne a válaszom, hogy nem mindegy. Ebben az esetben is jobb általában a szoptatás, mint a fejés! Ugyanis van azért valamennyi különbség a két inger (hatásossága) között.

Az már más téma és egyéni dolog, hogy van, akinek a fejés is beválik (szükséges/használ/muszáj stb.). Van, aki egyáltalán nem tud fejni, van, akinek hosszú távon így is csökken a teje és van, akinek stagnál ill. nő. Hogy ez kinél hogy alakul, függ attól is, hogy egyáltalán hogyan kezdődött a történet: beindult-e rendesen a tej, bejáratódtak-e a tejcsatornák, stabilizálódott-e a hormonműködés. Illetve attól is, hogy az anyuka szoptat-e a fejés mellett és ha igen, mikor kezdte a fejést, mennyi ideje, milyen rendszerességel, milyen módon, mennyit, azaz egyáltalán hogyan fej.

És mindez azért fontos, mert teljesen változó és esetleges, hogy kinek mire alkalmas a szervezete, illetve mihez szokik hozzá!

Ha a fentieket végigsorjázod, jópár variációt kapsz: szoptat, de nem tud fejni / tud fejni; nem szoptat és nem tud fejni / tud fejni, és az összes többi eset, amikor egyik vagy másik csak ideig-óráig sikerül, illetve egyik vagy másik mennyiség csökken vagy nő.

Az, hogy te ennyit tejet tudsz leadni a saját igényeteken túl is, nagyon szép teljesítmény (gratula hozzá:), de ez nem mindenkinek sikerül és nem is mindenkinek célja. Sőt, a többség már egyáltalán azért is küzd, hogy elérje az "épp elég tej" szintet, akár szoptatással, akár fejéssel. Ezért írtam a Kérdezőnek, amit és ahogy írtam. Azaz: átmenetileg fejjen, ha muszáj, de a szoptatásra törekedjen inkább, ha sikerül, mert az a legjobb, minden értelemben. (De ha ezen túl lesz majd fölöslege és azt leadja, az már csak pont az í-re.:)

Remélem, kimerítő volt a válasz. :)

2010. júl. 22. 11:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!