Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Fontos! Mennyi idő kell ahoz...

Fontos! Mennyi idő kell ahoz hogy ujratermelödjöm a tej a ciciben?

Figyelt kérdés
Arra gondolok hogy mondjuk szopizott 120 at az mikorra jön vissza mert az én babám állandoan szopizna oránként mellre kell tennem szinte csak reggel lakik jol és ja és ráadásul mind a kettőt szivja.
2010. júl. 20. 12:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
67%

szia!

Azt nem tudom mennyi idő amíg újra termelődik a tej, de ha csak reggel lakik jól a gyermeked és mindkettőt kiszívja, akkor jobb lenne, ha hozzátáplálást is biztosítanál számára. Nem írtad mennyi idős a gyereked. Az egy óránkénti szoptatás meg nem igazán jó, mert így nem tud termelődni a tej. Legalább két óránként kellene csak engedned. S ne legyen az, hogy váltogatod a két melleden. Csak akkor tedd át a másikra, ha az egyiket teljesen kiszívta. Az is lehet, hogy ezért éhes, mert mindkettőből csak az előtejet kapja meg, s nem szívja ki a zsírosabb tejet.

2010. júl. 20. 12:40
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez a meleg miatt van valószínűleg, vagy fejlődési ugrás. Mennyi idős a babád? A tej a mellben folyamatosan termelődik, míg az egyiket szívja, a másikban "újratölt". Az én babám augusztus végi baba, az első hetekben ő is szinte egész nap cicizett, volt hogy óránként kérte, volt, hogy 1 órát csócskálta. Mivel az anyatej egyben szomjoltó is, így bízd rá magad, figyeld a viselkedését. Amikor szopik mennyi ideig szopizik? Elvileg úgy van, hogy amikor elkezdenek szopni, jön az első tej, ami hígabb, könnyebben jön, ez szomjoltó. Ha ezt kiszívta, akkor már nehezebben indul meg a hátsó, zsíros, laktatóbb tej, sok baba ilyenkor feladja a próbálkozást és sírni kezd, hogy ő még éhes. Ha ilyenkor átrakod a másik mellre, akkor abból is csak a hígabb tejet szopizza ki és egyrészt hamar megéhezik, másrészt hasfájós lehet, így jó erre figyelni. Nekem annó úgy mondták, hogy egy újszülöttnek kb. fél óra intenzív szopizás kell, hogy jóllakjon. Mivel az enyém nagyon álomkóros volt (besárgult), 10 perc alatt ájulásig szopta magát, így hamar újra éhes lett.

Ja, a másik, hogyha úgy látod, hogy megfelelően fejlődik, amúgy jókedvű, akkor ne méregesd, mert csak idegbajt kapsz tőle! :) Tudja a baba, hogy mennyi kell neki, az nagyon ritka, hogy túleszi magát, viszont ha kevesebb esetleg a tejed, akkor meg pont az kell, hogy minél többet szopizzon, mert azzal stimulálja a melled tejtermelésre. Te mennyit iszol? Ilyen melegben 3-4 liter is elférne, meg sok pihenés!

2010. júl. 20. 12:42
 3/11 A kérdező kommentje:
Pihenek és eszek is most 9 hetes most hogy attam neki potlást már birja a két orát egyébként az a baj hogy a potláés anyatej mivel a tápszertz nem fogadja el mi lesz most már nincs sok tartalék a sirás környékez én már mindent megtettem.
2010. júl. 20. 13:22
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Tudom nehéz megállni, de ha te is idegeskedsz, attól sincs elég tejed. Próbálj meg másra figyelni, mert ha ezen töröd magad előbb utóbb az lesz a vége, hogy teljesen elmegy a tejed. Teljesen kiszívja az egyik melled, amikor átteszed a másikra? Esetleg igyál tejserkentő teát, az elég jó, illetve van egy homeopátiás golyó is erre a gondra, sok mindenkitől hallottam, hogy az nagyon hatásos. Én is ittam laktoherb teát, s nekem jó volt, csak mi abba hagytuk, mert a kisfiam hasfájós volt. Esetleg próbáld ki, s próbálj kevesebbet ezen rágódni.
2010. júl. 20. 13:41
 5/11 A kérdező kommentje:
laktoherbtol fáj a hasa homeobogyo nem segit more milk mindjárt kidobom az ablakon.igén kiszivja mind a két cicit teljesen megnyomom már nem jön semmi és miert ne legyek ideges ha nem fogadja el a tápszert
2010. júl. 20. 13:44
 6/11 anonim ***** válasza:

szia!

Értelek, hisz én is anya vagyok. Csak azért írtam, hogy ne legyél, mert azzal nem segítesz. Attól csak még rosszabb lesz a helyzet, mert elmegy tőle a tejed. Tudom, hogy nagyon nehéz nem erre gondolni.

2010. júl. 20. 14:01
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Cumit,cumisuveget adsz neki?

Milyen tunetekbol gondolod hogy keves?

Ha van eleg pisis,kakis pelu akkor elg a tejed.

A te idegesseged is atragadhat a babara.

Delutan este minden anyukanak kevesebb a teje,de zsirdusabb,laktatobb.

2010. júl. 20. 14:13
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

A mell olyan, mint egy vécétartály. Olyan gyakran töltődik újra, amilyen gyakran kiürül.

Ha mondjuk rendszeresen 2 óránként szoptatsz, akkor a melled ezt megszokja, és ennyi idő alatt termeli meg azt a mennyiséget, amite előzőleg kiszopizott a babád. Ha viszont naponta csak egyszer szoptatsz, akkor 24 óra alatt telik meg újra.

A görögszénamag-tea segít megdobni a tejtermelést. A stresszeléstől viszont teljesen elmehet a tejed! Az most a feladatod, hogy menyugodj, feküdj, pihenj, igyál sokat, termeld a tejcsit, nem pedig az, hogy pánikolj.

A sok szopástól nőni fog a tej mennyisége, de nem egyik óráról a másikra. Beletelik pár napba, akár egy hétbe is.

Viszont igazat adok valamelyik válaszolónak abban, hogy ugyanarra a mellre 2 órán belül nem kellene visszatenni, ha nem muszáj, mert azért van egy minimum idő is, ami kell ahhoz, hogy újratermelődjön a tej.

2010. júl. 20. 14:17
 9/11 A kérdező kommentje:
Már egy hete igy nyuglodunk arra várva hogy több lesz a tejcsi pisis kaka van de amikor ma délelött is ciciztünk utánna sirt tisztába tettem babusgattam semmmi kapott tejcsit minden rendben lett két ora hosszán át ja és mind a két cicit szivja ugyhogy ugyanarra kell vissza tennem. egyébként köszönöm a válaszokat olyan rendesek vagytok.
2010. júl. 20. 17:00
 10/11 xStefix ***** válasza:
100%

Azért csak óvatosan a pótlással! Ezzel sajnos pont ritkulni fog a szopizás, pedig most az kellene, hogy még gyakrabban legyen.

Ha legközelebb pótolnod kell: 1. csak akkor adj neki, ha nagyon-nagyon nyűglődik és nagyon kéri (ha kicsit, akkor máshogyan próbáld megnyugtatni, de ne cumival!), 2. csak annyit adj neki, amivel épphogy megnyugszik. Semmiképp ne tömd meg a pocakját, mert azzal csak széthúzódnak a szoptatások és így nem fog fokozódni a tejtermelés. 3. Mindenképp szopibarát módon pótolj, ne cumisüveggel, nehogy cumizavar legyen a vége.

FONTOS! Nyugodtan lóghat rajtad a babád akár "egész nap" is, ha úgy igényli, nincs semmilyen minimum idő, amit ki kellene várni!

Még a 2 órát is el lehet felejteni, nincs olyan, hogy ennyi vagy annyi minimum idő kell ahhoz, hogy a mell újra "megteljen", mert a tej nem egyik szopiról a másikra termelődik, más a mechanizmus. És pocakfájás sem lesz belőle, ha arra az egyre figyelsz, hogy a baba a hátsó tejet is kiszopizza, ne csak az elsőt. (Ennek is megvan a "trükkje".)

Ami van: Azért fontos a minél gyakoribb szoptatás (vagyis a tejleadó-reflex nagyobb gyakorisága), mert ez jelzi a szervezetnek, hogy még-még-még több tej kell. Namost. Az igaz, hogy a mellek "kiürülése" után tényleg eltelik egy kis idő, amíg újra tud jönni egy tejleadás, de ez általában jóval kevesebb idő, mint 2 óra!

Az egyszeri, rövid szoptatás alkalmával általában úgy van, hogy az 1., hígabb tejet leadó reflex után van egy átmeneti cumizós idő és csak utána ürül ki a hátsó tej egy 2. reflex segítségével. (Ez a szünet értelemszerűen rövidebb, ha több a tej a mellben és hosszabb, ha kevesebb.)

Ha szoptattál már egyhuzamban hosszabban, mondjuk legalább 30-40 percet, akkor is ugyanezt tapasztalhattad, csak ismétlődően. A cumizásokat ilyenkor is meg-megszakítják időnként a "rendes" szopások. (De az is értelemszerű ilyenkor, hogy a szopások közötti cumizós idő lassan egyre nő, egyre többet kell várni az újabb reflexre.)

Mindkettő azt mutatja, hogy a tejleadás így, szakaszosan történik - de ezek a szakaszok jóval gyakrabban követik egymást, mint 2 óra (még akkor is, ha idővel nő a szünetek hossza)! Persze 2 óra után már nyilván több tej fog egyszerre összegyűlni és leadódni, mint mondjuk 30 perc szünet után, de most a serkentés időszakában ne az legyen az elsődleges célod, hogy egyszerre sok tejhez jusson a babád, hanem az, hogy a szopási gyakoriság nőjjön! (Mert csak így fog majd nőni a tejmennyiség, így fog tudni majd egyszerre több tejhez jutni a babád és így fognak újra kitolódni a szopiidők.)

Szóval nyugodtan szoptasd őt akár nagyon gyakran is, ha ezt szeretné és persze tolerálja is. Figyeld a babád viselkedését és próbáld meg kitalálni, hogyan is lenne a legjobb.

Remélem, tudtam segíteni. :)

2010. júl. 20. 19:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!