Szobatisztaság "tanulása" a szobában. Ti hogyan oldjátok meg a kezdeti pelenkanélküliséget, ha szőnyeg van mindenhol?
Kislányom 28 hónapos, még csak egy kicsi érdeklődést sem mutat a bilizésre.
A védőnőnk azt tanácsolta, hogy kezdjük el végre a pelenka nélküli életet, úgy, hogy leveszem a pelenkát róla,és hagyom úgy akár egész nap szaladozni.
Ha baleset van, hát átöltözik, és mehet tovább. Azt mondja, hogy csak ezzel lehet motiválni a gyermeket arra, hogy igenis ráüljön a bilire, máskülönben nem fogunk haladni egyről a kettőre, ugyanis a mai pelenkák minősége olyan, hogy észre sem veszi, ha pisiben van.
Nyilván igaza van a védőnőnek az elvvel, ezt nem is vitatom. Ugyanakkor elgondolkodtam rajta, hogy a gyakorlatban ez hogy megy? Leveszem róla a pelenkát, ő meg eleinte pisil-kakil mindenhová, ahol az inger éri?
Nálunk majdnem mindenhol szép, vastag szőnyegek vannak, azok jól be is büdösödnek, ha rápisil. Háát...!
Ahol meg nincs szőnyeg,(pl. közlekedő előtér) ott meg laminált parketta van, az meg tönkremegy, felpúposodik a túl sok nedvességtől. Persze, rögtön feltakarítom, nem azzal van a baj, de akkor is...
Más ez hogyan oldja meg? És mennyi idő, amíg tényleg megteszi így az első lépést a szobatisztaság felé?
Nálunk így lett szobatiszta.
Ha le pisilte hát le pisilte. Azért ruha van rajta, bugyi, nadrág, zokni.
Az sokat felszív, nem lett nagyon olyan a szőnyeg! 1-2 dl pisil egy gyerek, annak a kétharmadát felszívja a ruha.
Szóval egy fel deci megy a szőnyegre. A parketta meg ennyitől nem púposodik fel, ahoz 1 hónapon át nőn stop nedves el kellene lennie.
Ezzel számolni kell, hogy gyerek mellett balesetek vannak. Foglya még le is hányni, na azt lesz durva kitakarítani! Na meg ha még 3-4 hónapig halogatod a szobatisztaságot, azon a 30.000 Ft-os pelenkaköltségen amit megspórolsz ha most leszoktatod, vehetsz egy új szőnyeget.
Így, megy a leghamarabb a leszoktatás, lányom hogy érezte ha bepisil, vizes lez a ruhája, 2 hét alatt szobatiszta lett.
Nos, a védőnő, amit tanácsolt, azt a tanácsot nagyon gyorsan dobd a kukába!!!
Egy gyereket nem a kora alapján kell minősíteni, hogy érett-e a szobatisztaságra, hanem meg kell figyelni az érettségét, hogy mutat-e egyáltalán jeleket, ami alapján van értelme elkezdeni. Mert mit érsz el vele, ha egész nap pelenka nélkül ugrabugrál a gyerek, össze-vissza pisili-kakilja magát, mert nem érzi meg az ingert, hogy kell neki? Semmit! Úgyhogy lesz szobatiszta ha nem érik meg rá.
És igaz, hogy nagyon kényelmesek a mai pelenkák, ezt nem vitatom. A kedves kisfiam is sokáig hordta, de nem tovább mint ahogy észrevettem, hogy megértett rá. Egészen pontosan 32 hónaposan lett szobatiszta a kisfiam, ugyanis addigra jutott el arra a szintre, hogy időben felismerte a pisi és a kaki ingerét, így időben el tudott jutni a bilire és amikor szükséges volt, vissza is tudta tartani. És ezzel egyidejűleg már a délutáni alvásnál sem pisilt be. És hogy meddig tartott a szoktatás? Semeddig. Ahogy levettem a pelenkát, mert úgy láttam, hogy most már tényleg kész van rá, onnantól fogva talán az első 1 héten volt 2 db baleset, több már nem.
Szóval várd meg, míg meglátod rajta az érettség jeleit, vagyis hogy felismeri az ingert, jelzi vagy mondja dolog előtt, hogy kell neki. Mert addig csak sűrűn fogsz mosni és takarítani utána, de szobatiszta nem lesz belőle.
Amúgy 3 éves korig kell a szobatisztaságnak kialakulnia. Addig meg van még pár hónapotok.
no hát a védőnődön el vagyok képedve...
én ezt végigcsináltam 1 éven keresztül, de azért mert a lányom 2 évesen elkezdte, hogy neki nem kell a pelus, nem tűrte meg magán, így kénytelen voltunk csinálni.
Semmivel nem lett előbb szobatiszta, úgy hidd el, hogy 2 évesen augusztusban ezt elkezdtük, és egész köv. év októberéig vergődtünk. 3 év 2 hósan lett szobatiszta, de én biztos vagyok benne, hogy ha pelusban lett volna, ez akkor is csak ekkor jött volna el.
Amúgy a kérdésre a válaszom, hogy én mindenhol felszedtem a szőnyegeket, és vettem ilyen olcsóbb rongyszőnyeget, az volt mindenhol, ha ráment a pisi, már dobtam is a mosógépbe. Nálunk MINDENHOL laminált van, nem volt gond, ennyit kibírnak azért ezek...
én 27 hónapos korában ugyan ezzel a módszerrel tettem egy próbát. ezt egy pszichológus tanácsolta nekem, 2 hétig kell pelus nélkül lennie a gyereknek napjában pár órát.
gondoltam veszteni valóm nincs (azon kívül persze, hogy itt jól leszólnak érte :P)
egyből felitattam a szőnyegről a pisit, este meg beszórtam wenishel, reggel felporszívóztam, még mielőtt a gyerkőc felkelt volna :)
egyébként 2 hetet terveztünk így, de a 2. héten teljesen szobatiszta lett, persze volt baleset, úgy havi 1 utána pár hónapig :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!