Hogy szoktassam rá az önálló tanulásra? Én hibáztam ebben, mert nagyon sokat volt kórházban, ezért mindig tanultam és annyira megszokta, hogy semmit nem csinál nélkülem.
Írasd le vele a módszert! Pl. írásbeli feladatnál:
1. kikeresem a feladatot,
2. elolvasom,
3. értem, mit kell csinálni? -> ha nem, segítséget kérek
4. megoldom
5. újra elolvasom, és ellenőrzöm, hogy minden részt megcsináltam-e.
Neked ez persze biztos triviálisnak tűnik, de ha eddig mindig te vezetted a gyerekedet tanulás közben, akkor segíthet neki egy ilyen "sorvezető". Arra is jó, hogy a beláthatatlanul hatalmas munkát kisebb, belátható lépésekre bontja, így nem tűnik annyira reménytelennek és demotiválónak. Ne úgy próbálkozz, hogy "kisfiam, holnaptól egyedül tanulsz", hanem pl. nézzétek meg együtt, mi a matek lecke, és mondd neki azt, hogy legyen szíves ezt a feladatot megcsinálni, addig elmész. Ha kész, akkor együtt kikeresitek a következőt, és azt is megcsinálja stb. Ha ez már megy, akkor csak tantárgyanként menj oda hozzá. Aztán csak az egész tanulás elején keressék ki, írjátok össze, hogy pontosan mit kell csinálni. Végül képes lesz egyedül is.
Ötödikes koromban nekem is nagyon nehéz feladat volt a fogalmazás, és a lényegkiemelés is. Erre viszont vannak technikák, nézzetek utána együtt, és utána remélhetőleg a fiad is fogja tudni egyedül alkalmazni. Esetleg még ezt olvasd el:
Van benne pont egy rész éppen a fogalmazásról, és az is le van írva, hogy ez miért működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!