Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Egyre csúnyábban beszél a...

Egyre csúnyábban beszél a fiam. Mit tehetnénk?

Figyelt kérdés

Kisfiunk 8 éves, tele van barátokkal az iskolában és az iskolán kívül is. Szeretreméltó, közvetlen, barátságos, értelmes kisgyerek, még a nagyobbak is szívesen töltik vele az időt. Mostanában, innen-onnen, nagyobbaktól, korosztályából (van néhány ilyen osztálytársa) felcsipegetett néhány csúnya szót, amit, hogy vagányabbnak tűnjön, már-már kötőszóként használ. Itthon, velünk rendesen beszél, de amint a barátai, haverjai közé kerül, kifordul önmagából.

Próbáltam többször beszélni vele, elmondtam, miért nem való így beszélni - nem hatott. Minden káromkodás mentes napért kapott matricát, amit beválthatott csokira, fagyira - nem hatott. Büntetéssel fenyegettem, heteken keresztül következetesen be is tartottam - nem hatott. Meg fogtok néhányan kövezni, de egy ilyen csúnya szó után szájon vágtam (persze nem erőből, csak sokkolás és büntetés céljából) - másnapig hatott.

Hogyan tovább??? Csak nem üthetek a szájára minden másnap?! Fontos tudnotok, hogy itthon sosem beszélünk így (máshol sem :-) )! Kell, hogy legyen megoldás! Vagy ez (is) csak egy átmeneti időszak, amit csak túl kell élnünk? Hálás lennék minden jóindulatú javaslatért!

2010. jún. 23. 20:19
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Alkalmazkodik a közeghez. Nagyjából ennyi. A haverjai között ez a menő, hát így beszél. És mivel fontos neki a közösség részének maradni, nem "célpont" lenni, ezért akkor is így fog beszélni, hogy ha büntetitek érte vagy csokit kínáltok jutalomként. A társaságba való beilleszkedés ennél messze többet ér neki érthető módon. Egyébként meg a káromkodással önmagában nincs baj szerintem: kiváló feszültség levezető, ez bizonyított. És amíg tudja hol engedheti meg magának (otthon nem beszél csúnyán, tanárral, felnőttel szintén nem, csak haverok közt, esetleg magában, ha épp nem sikerül valami), addig nem probléma. Olyan biztos nem lesz, hogy soha nem káromkodik, hacsak nem burokban akarod nevelni. Viszont tudja hol a határ és ez jó. Ezt kell megőriztetni vele később is, amikor jön a tinikor.
2010. jún. 24. 10:23
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Az életének központi része most a baráti kör. Ha nem alkalmazkodik legalább ilyen pici dolgokban, mint a beszéd, akkor nem fogadják be, kiszorul a társaságból. Amíg nem követi őket tüzön-vízen át, addig nincs nagy baj. Ez csak a környezet hatása. Ha tudja, hogy a nagymamát nem küldjük el a fenébe, vagy neked nem beszél így, annyira nagy tragédia azért nincs. Viszont mindig, mindig tudatosítsd azt benne, hogy ez nem jó dolog, csak a haverok miatt muszáj!! Ne érezze azt, hogy megszűnt az ellenérzésed a dologgal kapcsolatban! Maradjon továbbra is a rossz dolgok között! L27
2010. jún. 24. 10:53
 3/6 anonim ***** válasza:

baráti körben mindeki úgy beszél. ahogy ott épp beszélni szokás. a kisfiúk káromkodnak. megjegyzem, én lány létemre sokat játszottam fiúkkal gyerekkoromban, és tudok úgy káromkodni, mint a kocsis. ennek ellenére normális felnőtt nő lettem, van egy másfél éves kislányom, férjem, diplomám. és nem beszélek csúnyán itthon.

szeritnem amíg otthon tudja, hogy mi az illem, meg idegenekkel, addig az égvilágon semmi baj nincs ezzel.

2010. jún. 24. 12:37
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2010. jún. 24. 18:11
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha durván beszél és úgy odakapsz, az nem vészes, de inkább érezze, hogy ha kimond valami olyat, akkor te utána azon látványosan kiborulsz és 10 percig nyomod a szöveget, hogy "ezt soha többet" akkor hidd el, megunja és majd nem fog káromkodni. Én gyereknek mindig csak azt szoktam elmagyarázni, hogy nem az a baj, ha káromkodik, hanem az, amikor a FOLYAMATOS káromkodás miatt épp magát a káromkodást rontja le, jelentőségében. Hiszen, ha valaki megállás nélkül káromkodik, akkor egy olyan esetben, amikor hatáskeltés miatt, retorikai fordulatként akarja használni azokat a szavakat, azok már elnyűttek lesznek és nem lesz olyan ütős. A folyamatos káromkodás értelmetlen is
2010. júl. 15. 11:12
 6/6 anonim ***** válasza:
Ki kell vágni a nyelvét.
2017. jan. 11. 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!