Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogyan kezelhetném 10 éves...

Hogyan kezelhetném 10 éves fiam dühkitöréseit?

Figyelt kérdés

Mindig is probléma volt a viselkedésével. Úgy érzem egyre rosszabb lesz. Sérelmeire agresszivitással reagál, a problémás helyzeteket nem tudja megoldani. Egyre sűrűbben hívat fel az iskolába az osztályfőnöke. Régebben verekedésért, mostanában trágár beszédért, visszafeleselésért. Szabadidejében a számítógépes játékok rabja. Próbáljuk lekorlátozni, vagy feltételhez kötni a számítógépezést ( pl: olvasás, gitározás ). Ha valami nem tetszik neki, kiszámíthatatlan, hőbörög, egyre szemtelenebb velem is, és a férjemmel is. Az fáj, hogy tud nagyon aranyos, szeretni való is lenni.

Ma délután szétszedtük a számítógépet, megpróbáljuk értelmesebb dolgokra terelni a figyelmét. Remélem, ettől valamelyest javulni fog a helyzet.

Tud valaki tanácsot adni?

2010. jún. 2. 20:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
59%

[link]

Először is kérdés , hogy mindig következetes voltál vele ? Pozitív az anya-gyerek kapcsolat ?

Ha mindkettőre igen a válasz akkor nincs nagy baj. Ked kiskamasszá válni .

Próbáljátok megtalálni a közös nevezőt . Ha sehogy se megy , kérjél pszichológustól segítséget !

2010. jún. 2. 20:27
 2/13 anonim ***** válasza:
71%

Sportolni járatjátok? Javasolnék valamilyen igazán férfias, "tökös" sportot, pl. küzdősportok, vízilabda, heti min. 3 edzéssel lehetőség szerint. Eleinte ti hozzátok-vigyétek, hogy nem legyen csavargás belőle. Fegyelmet, önfegyelmet, fair play-t, tiszteletet tanulnak belőle, levezetik a fölös energiákat és az egészség szempontjából csak jót tesz.

Húgomat 9 évesen hasonló viselkedési problémák + csavargás, rossz társaság miatt kezdték RSG-re járatni anyuék. Csodát tett vele, arról nem is beszélve hogy ma sikeres edző külföldön. E nélkül biztos hogy elkallódott volna.

Egy másik ismerősöm a fiát hordta ugyanezen okokból vízilabdázni. Nem volt nagy tehetség a kissrác, mondták nekik a klubban az edzők hogy sosem lesz belőle válogatott vagy profi játékos, de a szülők mondták hogy nem baj, nem is ezért hordják. A srác ma másodéves az ELTE jogi karon.

Próbáljátok meg, még ha masszívan ellenáll is eleinte a fiad. Hosszú távon érdemes. Persze azért legyen beleszólása hogy milyen sport legyen, pl. ha utálja a vizet akkor inkább ne úszás...

2010. jún. 3. 23:09
 3/13 anonim ***** válasza:
68%

Számítógépes dolog szerintem nem fog semmit javítani!

Mindig erőszakos játékok így meg úgy mikor sok esetben szerintem nem is ez a probléma!

8-9 éves korom óta én is játszok playstation és számító gépes játékokkal és volt és van közöttük "erőszakos" és "nem erőszakos" játékok és elégé én is a rabja vagyok(voltam is)(persze nem állandóan ott ülök de van olyan mikor egész nap azt nyomogatom)

És nem vagyok egy kezelhetetlen és nem feleselek vissza a tanárnak nem vagyok egy angyali gyerek de olyan hű de rossz se!

Barátaimnak ugyan ez a történet ők is számítógépes játékok rabjai és nem egy hű de rossz gyerekek (nem is olyan jók)És az egyik jobban tanul mint a másik! :D

De ez csak az én véleményem és tapasztalatom!

Lehet hogy valami családi gond van a háttérbe de aztán lehet hogy a számítógép az oka ezért is írtam hogy ez csak a én tapasztalatom nem szidjon senki! :D

18/F

2010. jún. 4. 12:29
 4/13 A kérdező kommentje:

A gyerek kimondottan jó tanuló.Ősz óta zeneiskolába hordom, gitározni, ez is elég jól megy neki .Heti két alkalommal focizik /persze itt is előfordul konfliktus/.

De azért szívesen várom a további hozzászólásokat

2010. jún. 4. 21:57
 5/13 anonim ***** válasza:
Én mindenképp küzdősportot javasolnék, nem csak focit. Ott mozog ugyan, de az agresszivitását nem élheti ki. Ha egy edző megtanítja az erejének helyes használatára, ha üthet és rúghat (és ha egyszer-kétszer rendesen elverik) nem árt meg neki, és azt is megtanulja, mi a fegyelem, mert ezekben a sportokban nincs olyan, hogy valakinek elszáll a feje... Szerintem keress neki egy ilyet! L27
2010. jún. 7. 20:37
 6/13 anonim ***** válasza:
43%
Vmi kemény küzdősport. Hagyd a focit! Vagy ha bírja, menjen mindkettőre. Akaratos, karakán. Igazi vezető egyéniség. Felnőttként jó lesz ez a munkahelyen, nem lehet eltaposni. Most biztos nehéz nektek elviselni, kezelni. A feleselés sztem normális ebben a korban, de azèrt rendezd, ne hagyd magad, nehogymár hülyének nézze a szüleit! Konkrét oka volt a gépkobzasnak, vagy csak az, hogy folyton azt nyomja? Ha most az ő fejével gondolkodunk, nagyon utál ezért titeket! Eddig lehetett, senki nem tett semmit, mostmeg tilos! Összezavarodott. Sztem napokig elviselhetetlen lesz, az tuti. Vagy ti törtök meg, vagy ő előbb, de gyanítom, ő az erősebb:) igazi kiskamasz:) jajjjj!!!
2010. jún. 12. 23:12
 7/13 anonim ***** válasza:

lehet h nem voltatok vele mindig következetesek a nevelés során, ez előidézheti a problémát, persze egy szülő ritkán vallja be magának, h hibázott.

küzdősportot ajánlanám én is, amennyiben neki is van kedve hozzá.

illetve következetes nevelést, büntetéskor a 2 lépéses módszert: először figyelmezteted, h nem helyes a viselkedése, és ha nem változtat rajta, büntetést fog kapni.

UTÁNA megbünteted

remélem tudtam segíteni!

38/N

2010. jún. 14. 23:59
 8/13 anonim ***** válasza:

Ebben az életkorban új problémákkal találja szemben magát a szülő. A kiskamaszkorral elkezdődik a gyermek fokozatos leválása szüleiről, a közösségi, kortársi hatások pedig egyre inkább előtérbe kerülnek, a barátok véleménye meghatározóvá válik. Szülők néha ijedten tapasztalják, hogy addig őszinte gyermeküknek titkai vannak, naplót ír, melyet dugdos, élményeit szívesebben beszéli meg barátaival. A szülői mindenhatóság kezd megkérdőjeleződni. Ez természetes folyamat. Fontos, hogy legyünk tekintettel gyermekünk kialakuló magánszférájára.A testi, lelki érés nagyon megviseli a kamaszokat. Gyakori a hangulati labilitás, dühkitörés , ingerlékenység, máskor zárkózottság. A legfontosabb, hogy stabil érzelmi hátteret, biztonságot nyújtsunk neki. Bármennyire tüskés, a szeretetigénye talán még fokozottabb, mint eddig bármikor.

Ebben az életkorban jelenik meg a szexualitás. Fiúknál az első magömlés, lányoknál a menstruáció. A baráti kapcsolatok mellett megjelennek az első párkapcsolati próbálkozások. Fontos, hogy a testi történések ne érjék váratlanul őket. A szexuális felvilágosítás terjedjen ki a védekezésre, nemi betegségekre is. Most még fontosabb az odafigyelés, elfogadás, még nélkülözhetetlenebbek a beszélgetések.

Ebben az életkorban a gyerekek könnyen sodorhatóak, megjelenik a drog, cigaretta, alkohol kísértése, fordítsunk gondot a felvilágosításra, példamutatásra. A jó családi kapcsolatok komoly védőhálót jelenthetnek.

A rendszeres sportolás, különösen a csapatsportok igen jótékony hatásúak lehetnek. Nemcsak a feszültségek levezetését segítik, sikerélményeket szerezhetnek, de komoly baráti kapcsolatok szövődésére is van lehetőség."

2010. jún. 16. 14:02
 9/13 anonim ***** válasza:
Részképességzavar következménye is lehet dühkitörés ( Diszlexia, Diszgráfia , Diszfónia ), illetve BTM-es gyerekek (beilleszkedési , tanulási és magatartászavar ). A Nevelési Tanácsadó szakemberei segíthetnek ez esetben. (szeptembertől, mert most nekik is szünet lesz)
2010. jún. 16. 18:03
 10/13 anonim ***** válasza:
Terápiának és sportnak is nagyon jó a lovaglás .
2010. jún. 16. 18:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!