Mutatást nem jól használja?
21 hónapos kislányomnál aggódom, hogy nincsen-e gond ezzel a funkcióval. Közelre mutatásnál használja a mutatóujját (pl ha könyvben rákérdezek bármire, azt megmutatja), de ha távoli dolgot kérdezek, akkor a tenyerét forgatja felé és közben rám néz. (tehát bevon a kommunikációba)
A kérdés az, hogy ez gond-e. A nagy sajnos autista, ezért aggódom szüntelen. Ezt leszámítva a kislányom szépen kommunikál, rengeteg szava van, mondatokban beszél.
Ezt nem tőled tanulta véletlenül?
Te szoktál úgy "visszakérdezni", hogy a tenyered felfelé mutat, könyök behajlítva, vállak kicsit felhúzva, szemöldök felhúzva?
A leírás alapján nekem ez jutott eszembe. (Meg az, hogy a pincérek is tenyérrel irányítják a tekintetet, mert újjal nem illik mutogatni :)
Szerintem ez még nem jelent semmit. Ha nagyon aggódsz, jobb azért megmutatni ott, ahol a nagyot is vizsgálták.
Az állandó összehasonlításnak is megvan a maga rossz oldala. Attól hogy a nagy autista, és a kistesója is az lesz, még lehet a két gyerek teljesen különböző módon autista. Pl. lehet, hogy az egyik kerüli a testi kontaktust, míg a másik ölelget, az egyik kommunikál, a másik nem. Figyeld folyamatosan a kicsit is de ne keresd benne feltétlenül a nagy tulajdonságait.
Köszönöm a válaszokat. Ma figyeltem, hogy valamikor távolra is jól mutogat, van rá alkalom. Csak nem mindig. Lehet, hogy túlaggódom... picit várnék még a vizsgálattal pár hónapot, amíg a beszéd használata teljesen egyértelmű nem lesz. Diagnózist úgyis akkor mondnak.
Ha auti, akkor nagyon enyhe úgyis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!