Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Az M-Chat teszt mennyire...

Az M-Chat teszt mennyire megbízható?

Figyelt kérdés

Van egy két éves fiúnk, akinél a teszt szerint erős autizmus gyanú merült fel. A hat kiemelt kérdésből nem tudunk mindegyikre teljesen egyértelmű választ adni, de kettő biztosan rossz és a teljes palettát nézve már rendesen beparáztató a helyzet!

A legdurvább szerintünk, hogy nem nagyon hallgat a nevére (reményeink szerint tudja), nem kapja fel a tekintetét, nem jön oda. Nem igazán beszélget, pár szón kívül időnként csak babanyelven halandzsázik vagy hosszan őzik. Nem is nagyon mutogat, ha szeretne valamit, akkor a kezünknél fogva próbál vezetni. Kevés a szemkontaktus. Nem nagyon érdeklik más gyerekek, inkább csak a játékok. Olvasgattam pár leírást is, ahol sok apróbb jelnél is találkoztam azonossággal (pl lábujjhegyen járás).

Szakorvost mindenképpen fel fogunk keresni, de kíváncsiak vagyunk mások tapasztalataira is! Előre is köszönjük a véleményeket, tanácsokat!

#autizmus #M-chat
2015. nov. 12. 21:25
1 2
 11/20 anonim válasza:

Kedves Apuka!

Én egy hasonlóan aggódó, racionális gondolkodású anyukája vagyok egy 23 hónapos kisfiúnak. Pánikom hasonló ahhoz, amit Te novemberben átéltél. Egyértelműen látom, hogy a kisfiam más, mint a többiek, de egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ez a mosolygós, kiegyensúlyozott, nyugodt, csak kicsit érdektelen viselkedésű és ügyetlen tünemény autista legyen, pedig az Mchat teszt alapján pokolian magas a kockázatunk.

Tudnál nekem pár szót írni arról, hogy mi történt veletek november óta?

Előre is köszönöm!

2016. márc. 30. 13:19
 12/20 anonim ***** válasza:

Bocsánat én egy anyuka vagyok, akinek auti a kisfia, ezért, ha nem haragszol én is válaszolok.

Mi másfél évesen kerültünk a Koraiba, mert a kisfiam még nem járt, és voltak a viselkedésében elemek, melyek nem tetszettek. Akkor még csak gyanút kaptunk az autira és gőzerővel elkezdtük a fejlesztéseket. Én a poklok poklát éltem át a bizonytalanság miatt... abszolút átérzem, amin most átmész és hiszek abban, hogy mindent meg kell tenni, hogy a szülő ebben a helyzetben se sérüljön és optimista tudjon maradni.

Az akkor nem járó és nem beszélő fiam jelenleg az egyik legjobb mozgású az óvodában, a szája be nem áll, választékosan beszél (bár tele hanghibával, amit logopédus korrigál és teljes korrekciót ígér) . Humora olyannyira jó, hogy 4 évesen bőven kitűnik ezzel az ovistársai közül. Amiben az autizmusa látszik, az az együttműködési nehézség és az öntörvényűség. Ezen még dolgozunk, sajnos ez a része a legnehezebb. Illetve a kézügyesség a másik, ami probléma. Ez kell az öltözéshez, a rajzhoz és egy csomó manuális művelethez.

De!! Normál oviba jár, odabent együttműködik az óvónőkkel.

Ezt csak azért írom, hogy van, amikor az autizmus valóban a világvége (súlyos esetek), de van, ami igazából lényeges eltérést nem okoz a mindennapokban és abszolút együtt lehet vele élni. Nagyon számít a gyermek alaptermészete. Ha a tiéd kedves, jófej és értelmes, akkor időben elkezdett terápiával nagyon sokra viheti.

Ezért én azt javasolnám, hogy elkenődés helyett inkább cselekedj, járj a végére a problémának! Akkor is, ha félsz! Muszáj a gyermek miatt ezt a félelmet leküzdeni. Nem vagy egyedül, sok szülő van ebben a táborban:)

2016. márc. 30. 13:40
 13/20 anonim válasza:

Nagyon köszönöm, hogy írtál!!!!

Abszolut az együttműködésben és az öntörvényűségben látom én is a hibát. Mindent csinál, de csak akkor és annyira, amennyire kedve van, figyelme nehezen irányítható, csak akkor vesz a "felkiáltásaimról" tudomást, ha őt is érdeklő dologról tájékoztatom :) Pl tojik az égen a repülőre, bezzeg a macska felé odanéz :)

Ma megyünk az első foglalkozásra, pontosabban még csak én, mert az első találkozás gyerek nélkül történik.

Úgyhogy rajta vagyunk a dolgon, és nagyon hálás vagyok a biztató szavaidért!!!!

2016. márc. 30. 13:49
 14/20 anonim ***** válasza:

Még annyiban biztatnálak, hogy az autizmus eseteiben nagyon jól működik a viselkedésterápiás motivációs rendszer. Ezt szülőtréningen meg lehet tanulni és aranyat ér, komolyan:)

Megfelelő jutalmazási rendszerrel olyan tevékenységekre is rávehető lesz, amit korábban nem csinált. Kitartást és fel a fejjel!

Melyik helyre jártok vizsgálatra?

2016. márc. 30. 14:17
 15/20 anonim válasza:

Mi egy vidéki megyeszékhelyen élünk, nem rég nyílt egy fejlesztőközpont, oda fogunk járni. Én már voltam szülőinterjún, a gyógypedagógus is alátámasztotta, hogy beleesik a fiam jócskán a rizikócsoportba. Jövő héten őt is megnézik egy TSMT-s szakemberrel karöltve, és eldől a fejlesztés "hogyantovább"-ja :)

Köszönöm még egyszer a biztatást!

2016. ápr. 2. 12:37
 16/20 anonim válasza:

Szia. Tudom regi a kerdes… de vegul mi lett a fiaddal? Kapott diagnozist?

Nalunk is magas a pontszam a tesztben:(

Most volt 20 honapos…

Koszonom ha valaszolsz

2022. júl. 25. 23:32
 17/20 anonim ***** válasza:
Szia! Nem csalt a teszt eredménye, viszont az időben megkezdett profi fejlesztésnek meglett az eredménye, a fiam gyönyörűen, választékosan beszél (esetenként szünet nélkül :D), rendkívül szociális, jó tanuló. Minden érdekli, vannak barátai, csodás 10éves lett belőle <3
2022. aug. 25. 18:55
 18/20 anonim ***** válasza:
JAj várj, szerintem nem is tőlem kérdezted... Bocsi :)
2022. aug. 25. 18:56
 19/20 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Nagyon sok idő telet el azóta, hogy itt jártam. Évekre félretettem a PC-m és teljesen meg is feledkeztem a GYK-ról. Nem is akarok ideböfögni egy regényt, csak dióhéjban összefoglalom a dolgokat.

A magas pontszám, az utánaolvasáson alapuló megfigyelések és a józan ész nem csalt, megszületett a diagnózis, de addigra már nem okozott meglepetést.

A fiam esete súlyos annyira, hogy speciális oviba, majd suliba kell járjon, ami nem is baj, hiszen ott megfelelő figyelmet, hozzáállást és elfogadást kap, de szerencsére annyira nem rossz a helyzet. :)

Eleinte sokat szenvedtünk az evéssel, székrekedésekkel, szegényke sovány és sápadt volt. Spéci étrendkiegészítőket rendeltünk neki amerikából, és sokat aggódtunk, már azt hittük semmi nem segít. Szerencsére ez pár éve megszűnt (gyorsan, szinte magától), így most rendszeresen kakil, már majdnem mindent megeszik és alkatilag is megerősödött.

Repkedés, grimaszok, kisebb nonverbális megnyílvánulások (pl vékony hosszú hang adaása csettintgetés vagy kisebb csapkodás közben) vannak, de ez sem vészes. Legalábbis nekünk biztosan nem terhes a dolog.

Lassan indult be a beszéd, ami szerkezetileg most sem tökéletes, nem tudunk úgy beszélgetni, ahogyan egy hasonló korú nem auti gyerkőccel lehetne, de úgy veszem észre szinte mindent megért és (ha kicsit sajátos módon is), nagyon szereti hallatni a hangját, kifejezi a gondolatait, akaratát és sokat kérdez, mert kíváncsi, érdeklődő.

Nagyon gyorsan a betűket és a számokat tanulta meg, 4 évesen már olvasott (még ha nem is feltétlenül értette, hogy mit), írt (elnagyolt betűkkel), sokat rajzolt és felismert szinte bármilyen logót, márkajelzést. Volt hogy úgy altatta el magát 4 évesen, hogy angolul számolt visszafelé 200-tól.

A jó barátsága a számokkal máig megmaradt, de már kb 5 évesen bármilyen számot hiba nélkül kiolvasott miliárdos méretben is. Megtanult egy csomó ABC-t (magyar, angol, spanyol, orosz) és a római számokat is simán olvassa 6-7 éves korától ezres nagyságrendben is. Természetesen korához képest ügyesen számol, akár kisebb törtekkel is elbánik, illetve a tizedes értékek sem okoznak gondot. Gyorsan sajátította el a PC, tablet, okostelefon használatát, pikk-pakk ráérzett a 3D-s játékok irányítására (természetesen gyerekjátékok, most közel 10 évves fejjel is a legdurvább játék, amivel nyomja az a MineCraft (kreatív mód).

Pillanatok alatt megtanulta hogyan kereshet a Google-ban, hiszen gyorsan megtanulta a betűket, ami katalizálta a gyors olvasás elsajátítását, illetve ebből hamar megtanulta, hogy a szavak információt hordoznak.

Ugyanilyen gyorsan elsajátította a Google térkép használatát és lényegét (Street View módot is), így szerintem megtanulta már szinte egész Budapest térképét, de nem mozog máshol sem teljesen vakon. Anya örül, mert a gyerek ügyesebben tájákozódik, igazi élő GPS (imádja az épületeket, azokon belül is rajong a parkolókért és a liftekért, mindent megjegyez). Szerencsére szeret utazni és nagyon sokat mozgunk is vele. Imádunk fürdőba, Balatonra járni, szeretjük a kilátókat, illetve az utazás minden formáját (autó, busz, vonat, hajó...repülő még nem volt, de tervben van). Jól viseli az új dolgokat és az idegeneket is, könnyen ismerkedik, mindenkit alaposan kikérdez, aki szóba elegyedik vele.

Családcentrikus, egyértelműen érezhető a szeretete, ragaszkodása, társasági igénye. Szerencsére nehéz bezárni a lakásba, minden alkalmat megragad, hogy valahova elmenjünk, még ha csak egy kis sétára futja, akkor is.

Sulit idáig jól gyűri, a tavalyi bizonyítváénya is szép lett, pedig nem minden osztálytársát engedték tovább (szóval van elvárás itt is).

Agresszíónak legapróbb jelét sem mutatta soha, sőt nehezen viseli, ha valaki a környezetében bosszús. Mindig igazat mond, ha valamit elbaltázott vagy éppen rosszaságot csinált, gond nélkül felnyomja magát, maradéktalanul beszámol a dologról.

Kedves, jóérzésű (és időnként meglepő humorú), nagyon aranyos kisember. A család szoros egység, gazdag szeretetben neveljük a makikánkat...

...csak a világtól féltem. Nagyon.

Köszönök ezúttal is minden hozzászólást, támogatást, érdeklődést, javaslatot. Aki most van hasonló cipőben, mint mi voltunk 7 éve, annak sok kitartást kívánok és üzenem, hogy fel a fejjel, nem lesz semmi baj!

:)

2023. szept. 21. 22:20
 20/20 anonim ***** válasza:
Örülök, hogy jól alakulnak a dolgaitok :) A naivitás sajnos nálunk is megmaradt, én is féltem őt a többi embertől, viszont jó hír, hogy szeptemberben iskolát váltottunk és pár hét-hónap alatt teljesen beilleszkedett, lettek barátai és az erősebb iskolában is kezdi utolérni magát tanulásban :) <3
2024. jan. 24. 10:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!