Autista gyermekek anyukái! Ahol az első gyerkőc lett autista, és kistesó született, ott a kisebb testvérrel is lettek problémák?
nekünk is ismerősöméknél van ez a felállás. nagy fiú autista, húga egészséges :) annyi "probléma" van vele, hogy utánozza a tesóját. 5 éves a kislány, de olyan dühkitörései vannak... nem azért mert probléma van vele, hanem mert ezt látja, hogy ha a bátyja csinálja akkor kedvesek, odafigyelnek, megveszik, stb. ezért ő is csinálja, hátha. csak nála ugye nincs ez elnézve, abból meg lesz a valós kiakadás :D
szóval nem egyszerű, de azért nagyon aranyosak :)
Nekünk a fiunk 4 éves, ő is enyhén autista. A kisebb Két és fél éves lány.Ő megszületése óta többemberes, olyan hisztirohamokat rendez, hogy úton-útfélen beszólnak. A nagyobbtól ilyet sosem látott. Azt hittük ő is auti, de már biztos, hogy nem. Állítólag idegrendszeri éretlensége van és amiatt alkalmazkodik nehezebben. Szóval mindkettő kapja a fejlesztéseket...
Harmadikat nem merünk vállalni, tuti nembeszélő auti lenne....
Igen, én is reménykedem... Az az igazság, hogy amikor a kislányom pici volt, semmi nem tűnt fel. Az ég világon semmi, és még igy visszagondolva sem... Érdeklődő volt, és nevetgélős, én úgy emlékszem, a szemkontaktust is tartotta, de lehet csak szimplán nem vettem észre, hogy nem annyira tartja, mint kellene. Talán 2 éves korában kezdtem felfigyelni az alarm jelekre.
Most már tudom, mit kell majd figyelni, és tuti az elejétől fogva résen is leszek. :)
Bocsanat, hogy offolok, de kerdezhetnek az utolsotol?
A kisteso szuletese elott vagy utan volt ez a hirtelen valtozas?
Irod, masfel evig teljesen jol fejlodott es hirtelen visszafordulas lett, illetve, hogy pont masfel ev van koztuk, ezert kerdezem.
Nyilvan nem azt gondolom, hogy a tesoja miatt lett autista, csak az jutott eszembe, hogy egy atlagosan fejlodo gyerknek is oriasi nehezseget tud okozni egy testver szuletese, es vajon ez hatvanyozottan igaz-e, ha autista a nagyobb? Mashol is olvastam mar, hogy a kistestver szuletese utan jelentkeztek markans tunetek es utan kerultek diagnosztizasra a nagytestverek. De lehet ezek mind veletlen egybeesesek.
Mi akkor jártunk ilyen jellegű kivizsgálásra a kisfiammal mikor 33 hetes terhes voltam a tesóval, szóval pont mint te most!:-) Volt már autitista is, nem is, de a lényeg, a hogy kislányom most 2 éves és egyértelműen látszik, hogy nincs ilyen jellegű érintettsége. Sokat segít a kisfiamnak a szociális téren mutatkozó eltérések "kezelésében". Légy optimista, én is nagyon féltem, de nem lett baj! Mindig mondom is, hogy mi ezt már kiérdemeltük azok után, amin keresztülmentünk a fiammal!:-))
Egyébként már mi is úgy gondoljuk, hogy bár nem egyértelmű, hogy autista vagy csak más mint a többi, így imádjuk ahogy van! Néha olyan különleges elgondolásai vannak a dolgokról, hogy bizony én is tanulok tőle. Nem adnám őt semmiért!:-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!