Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » 2,5 eves kisfiam erdemes...

2,5 eves kisfiam erdemes lenne pszichologus vinnem?

Figyelt kérdés
Nagyon roviden probalom osszefoglalni: oromet leli a csalad bosszantasaban, rug, ut, ordit, csapkod, ha megkerem valamire ( jojjon ide, hogy felhuzzuk a cipot) a valasza, hogy "nem, soha", gyakorlatilag az egesz napunk egy ellenkezes. A testverevel ilyen problemank nem volt. Mit tanacsoltok?
2014. júl. 20. 14:26
 1/9 A kérdező kommentje:
Pszichologushoz...
2014. júl. 20. 14:27
 2/9 anonim ***** válasza:

Hát, én biztos nem vinném. Másokkal hogy viselkedik? Úgy értem nagyszülőkkel, barátokkal, játszótéren? Csak nektek szól ez a balhé?

Esetleg valamit változtatni kellene a ti módszereiteken.

2014. júl. 20. 14:41
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha most felkeresel egy gyermek pszichologust, azt fogja mondani, hogy dackorszak, majd elmulik. Nalunk ugyan ez volt a lanyommal, el is vittem szakemberhez, 3hoz, mind ezt mondta. Szerintem egyenlore csak annyirol van szo, hogy a dackorszak csucsosodott ki nala. Lassan kezdheted a 'beallsz a sarokba' dolgot, igen, kb 50x fog eljonni onnan az elso idokben. Nalunk 2 het kellett ahhoz, hogy megszokja ezt, szamtalanszor eljott, de mindig visszaallt es addig nem johetett ki onnan, amig bocsanatot nem kert. A lanyom most 3 eves, es ez segitett. Van, hogy magatol all a sarokba, mert tudja, hogy az kovetkezik.
2014. júl. 20. 14:42
 4/9 Kerria ***** válasza:

2-es és 3-as hozzászólóval értek maximálisan egyet.

Próbáld türelemmel kezelni, nagyon nehéz, nálunk is tart egy ideje, ha jön egy hidegfront, akkor nagyon tetőzik, de mostanra már sokat javult. Kb 3. hónapja tart. Most 31 hónapos a kislányom.

Én nem vittem pszichológushoz, a védőnő tanácsára próbáltam beszélgetni vele, és megértetni, hogy anyát ez szomorítja.

Illetve elhordom közösségbe is, a helyi családi napközibe jár egy-két délelőttöt, és ez sokat javított a viselkedésén.

2014. júl. 20. 14:54
 5/9 A kérdező kommentje:
Masokkal is ilyen sajnos. Januarban kezdi az ovit es feltem, nem szeretnem, ha o lenne a csoportban a "rossz fiu", es ennek megfeleloen bannanak vele. Probalkoztam en is a sarokba allitassal, de egesz egyszeruen eljon, nem marad ott. Tegnap mese kozben pedig kozolte, hogy ha nagy lesz, szorny lesz ( nem szornyes meset meseltem).
2014. júl. 20. 14:57
 6/9 anonim ***** válasza:

HA eljön onnan, akkor vissza kell vinni. Ha kell, akkor szó szerint 50, akár 100 alkalommal is! Rengeteg türelem és szívós következetesség kell. Ha feladod, azzal felbátorodik.

Nincs egyébként nálatok valamilyen feszültség? Közted és a párod között, akár akkor is, amikor nincs jelen a fiad?

2014. júl. 20. 15:12
 7/9 anonim ***** válasza:

Ajánlom a Szuperdada módszerét. Nevezd ki a ház egyik pontját büntetőpontnak (pl. lépcső, kisszék), ha valami rosszat csinál, akkor oda kell rakni. Így:

Mikor elkezd hisztizni, először szólni kell neki, hogy rosszat csinál, ha nem fejezi be, a büntiXY-ra kell ülnie. Ha tovább csinálja, akkor közlöd, hogy ha még egyszer szólnod kell, megy a büntiXY-ra. Harmadjára megfogod, és odateszed.

Attól még, hogy sír, hisztizik, rúgkapál, hallja, hogy mit mondasz. Türelmesen, nyugodt hangnemben, hozzá leguggolva (tehát nem fentről magyarázva) elmondod neki, hogy "Anya megkérte, hogy ne csináld. Mégis folytattad, ezért most 3 percig itt kell ülnöd a büntiXY-on, hogy elgondolkozz, mit csináltál."

Aztán ott hagyni. Ha elmászkál, akkor érte mész és SZÓ NÉLKÜL visszarakod a helyére. Nem kell könyörögni neki, vagy veszekedni vele, vagy újra megmagyarázni, miért kapott büntit. Következetesnek kell lenni.

Még a büntiXY bevezetésnél nevezz ki egy tárgyat, ami számolja az eltelt időt. Lehet egy konyhai óra, a telefonod, vagy akár a mikró. Amikor lejár, AZONNAL menj oda hozzá, ne fél perc múlva. Így egy idő után bízni fog benned e tekintetben.

Mikor odamész, megint guggolj le hozzá, és mond azt, hogy "Anya megkérte, hogy ne csináld, mégis csináltad, ezzel elszomorítottad anyát. Mit kell ilyenkor mondani?" Ha bocsánatot kér, akkor öleld és puszild meg, aztán felállhat és mehet. Ha sírva, hisztisen vagy agresszívan kér bocsánatot, akkor addig ne tágíts, amíg komolyan nem gondolja.

Szólok: az eleje nagyon nehéz lesz. Ha elmászkál, akkor szó nélkül visszarakod, és újraindítod a számlálót. Lehet, hogy első alkalommal egy óra hosszát is műsorozni fog, mert nem fogja még fel, hogy neki is jobb 3 percet végigülni nyugton. A fontos, hogy ne add fel, mert amint megteszed, meg fogja érezni a gyengeségedet, és ki fogja használni - tudni fogja, hogy ha elég ideig hisztizik, engedni fogsz neki.

Ha már egy fél órája csinálja a műsort, esetleg elmondhatod neki még egyszer, miért kapott büntetést, hogy emlékezzen rá.

Sok sikert!

2014. júl. 21. 13:35
 8/9 A kérdező kommentje:
Nagyon aranyosak vagytok es koszonom, hogy valaszoltatok! Pszichologushoz nem megyunk, megprobalom itthon 'kezelni' a helyzetet. Kegyetlenul feladja a lecket, pedig imadom.
2014. júl. 22. 22:24
 9/9 anonim ***** válasza:
Igen, én is azt ajánlom, hogy vele kizárólag következetesen foglalkozz. Ez az ő érdeke, lebegjen ez előtted, amikor megsajnálod...:)
2014. júl. 24. 14:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!