Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Lelki eredetű szóismétlés?

Lelki eredetű szóismétlés?

Figyelt kérdés
5 és fél éves kislányom Szeptemberben kezdte az óvit Németországban,nyelvtudás nélkül,teljesen idegen környezetben.Kiegyensúlyozott,okos,kedves kislány volt.Szerintem nem sikerült beilleszkednie,nincsennek barátai,és még most sem tudja a nyelvet. Gondolom ennek hatására,sírós és dekoncentrált.Ami engem ennél is jobban aggaszt,hogy megismétli önmagát. Vagyis kérdez valamit tőlem hangosan,majd suttogva újra elmondja a kérdést halkan.Mi lehet ez? Kihez forduljak? Pszichológushoz? Vagy elmúlik magától? Itthon sok szeretetet és figyelmet kap,mit tehetnék?
2014. febr. 15. 18:41
 1/10 anonim ***** válasza:
Elmondja h mi tortenik az oviban? Beszelgettel mar vele rola? Ovonok mit mondanak a lanyod napja hogy telik?
2014. febr. 15. 19:44
 2/10 anonim ***** válasza:

Hát ez sztem nagyon sok(k) egy ekkora gyerkőcnek.

ne hari, de még nem adtam volna még így oviba, vagy max. fél napra vmi magánoviba, ahol külön, kedvesen odafigyelve bátorítva kicsit megtanulta volna már a nyelvet, és majd jövőre kezdené a sima ovit.

Sztem ez az ismétlés amúgy vmi nyelvi dolog lehet, kontrollálja saját magát, vagy ilyesmi... meg hát tuti szorongás is. Biztos, hogy beszélnék az oviban vkivel, ott is van ovipszichológus, nem? Biztos segítenek, hogy hova forduljatok...bár már ez is fura, hogy szept. óta nem tűnik fel az óvónőknek, hogy a gyerek magába van, és nem barátkozik senkivel?

Muszáj lenne, hogy biztonságban érezze magát, és ez a szülő mellett lehetséges ebben a helyzetben...

Sok sikert!

2014. febr. 15. 22:40
 3/10 anonim ***** válasza:

ha az anyanyelve környezetében csinálná akkor egyértelműen echolálás lenne. ezt ugye a beszéd kezdetén csinálhatják a kisgyerekek rövid ideg, egyébként autizmus elég erős tünete.

de a leírtakból ennek más lehet az oka, nyilván nagyon megzavarja, hogy nem érti a nyelvet, nem tudja kifejezni magát, lehet innen ered ez, hogy jár az agya, vajon mi az amit megértenek, nem tudja talán még elkülöníteni, hogy otthon, te érted őt magyarul, máshol meg nem értik.

2014. febr. 15. 23:49
 4/10 anonim ***** válasza:

Bizonytalan, hogy érthető e, amit mond.

Az en gyerekem mar idősebb volt, amikor kulfoldre költöztünk, fel ev alatt megtanulta annyira a nyelvet, hogy megértette magat. Az ismerettsegi körben volt egy a tieddel egykorú kislány, neki sem voltak nyelvi gondjai.....az is igaz, hogy mindketten kifejezetten kulfoldi gyerekeknek létrehozott nyelviskola jellegű intézményekbe jártak, ahol minden gyereknek mas volt az anyanyelve.

Pszichológushoz nem sok értelme van vinni, ha nem beszéli a nyelvet.... Vagy haza hordanad Magyarországra?

Inkabb kérj segitseget a pedagógusoktól: vonják be a jatekokba jobban, adjanak neki extra feladatokat. Kereshetsz neki magán nyelvtanárt is.

2014. febr. 16. 05:37
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat,nem egész nap van oviban csak napi 3 órát.Nem tudom kikerülni,hogy ne járjon,mert betöltötte az 5 évet.... Biztosan ért valamennyit,az lehetetlen hogy ne értse azt amit mondanak neki fél év után.Jár nyelvi felzárkoztató kurzusba is heti 2-szer. De itt más,a pedagógus úgy veszem észre nem foglalkozik ezzel a dologgal.Szóltam hogy csúfolódnak a kislánnyal,hogy szorong,de nem történt semmi...Beszéltem a kislánnyal aki piszkálja....már másnak szól hogy gúnyolja ki a lányomat.Mit tehetnék? Nem autista,az lehetetlen,semmi jeleét nem tapasztaltuk,sem mi sem a környezetünk.Mentálisan fejlettebb a korabeli gyerekeknél,ezt az otthoni óvonő mondta. Nekem az is fura hogy nem beszél még németül,az ismeretségi körömben több vele egy korú gyerek van aki külföldön nyelvtudás nélkül kezdte el az óvodát,és igen fél év után beszéltek valamennyire.Néha azon gondolkodom,valyon demonstrál? vagy valóban ennyire nem képes elsajátítani a nyelvet.Ugyanakkor 100-ig kivon összead,ismeri az ABC-t.Nem hiszem hogy a kis agyával lenne gond.De nagyon megijeszt ez az ismétlős téma.És igen valóban én sem foglalkozom annyit vele mint amennyit kellene.Napi kb 1 órát töltünk el játékkal.Bármennyire is szeretnék nem tudok többet foglalkozni vele. :((
2014. febr. 16. 10:57
 6/10 anonim ***** válasza:

Az anyanyelvi fejlődésével nem volt gond? Magyarul korának megfelelően beszél? Ha nem, és huzamosabb ideig terveztek kint maradni, keressetek fel német logopédust, aki beszédindítással foglalkozik.

Ha magyarul minden rendben, akkor szerintem lehet még várni egy kicsit. Esetleg otthon is lehet németül játszani, mondókázni, begyakorolni néhány fontos mondatot, fordulatot, különös tekintettel azokra a szövegekre, amik az óvodában mindennaposak. Így azt is látnád, megérti-e a gyerek, hogy üljetek az asztalhoz, menjetek öltözni, rakjátok el a játékokat meg hasonlók. Nem kell beszélnie hozzá, játsszátok el egy babával.

A nyelvi felzárkóztatós pedagógustól is kérhetnél tanácsot, hogyan tudsz otthon segíteni a gyereknek.

2014. febr. 17. 09:34
 7/10 anonim ***** válasza:

Az ismételgetésnek én nem tulajdonítanék nagy jelentőséget. Nálam mindkét gyerek suttogva ismétli időnként a válaszunkat, amikor kérdeznek (szerintem rögzítik a kis agyukban). Itt valószínűleg összefügghet a nyelvi dolgokkal, hirtelen kétnyelvű környezetbe került, ez az anyanyelvi fejlődést is megzavarhatja, hiszen ilyen idős korban még az sem zárult le teljesen.

Ami nekem még felmerült... Az oviban hogy próbál kommunikálni, ha nem beszél még németül? Mutogat? Beszélne , de nem tud? Vagy esetleg már tudna ezt-azt, de mégsem teszi (elektív mutizmus)? A szorongása miatt keresnék neki egy magyarul is beszélő pszichológust - vagy legalábbis kutakodnék, hátha találok valakit.

2014. febr. 17. 13:27
 8/10 anonim ***** válasza:
29%
Ja, és keresnék másik óvodát, ahol az óvónő hozzáállása MÁS!!!
2014. febr. 17. 13:28
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2014. febr. 18. 14:27
 10/10 anonim válasza:

"Kérdez valamit tőlem hangosan, majd suttogva újra elmondja a kérdést halkan."

Pontosan ez van most az én gyerekemnél. Volt bármi probléma belőle nektek?

2021. márc. 15. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!