Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » A nevelőszülőknek juttatott...

A nevelőszülőknek juttatott 15 000 ft-os koponyapénz elegendő a gyermek alapvető szükségleteinek a kielégítésére?

Figyelt kérdés
Azt gondolom a gyermekvédelem összes törvényét már alapból megsemmisítik az összeggel. A nevelőotthonokban a felügyelő személyzet 8 órai munkára többet kap és az a nevelőszülő aki állandó felügyeletet biztosít az miért van ennyire lehúzva.Az állam miért akarja átadni a saját kötelezettségét? Aki csak közvetít ebben a szerepben már annak is nagyobb a fizetése!!!!
2013. jan. 30. 09:22
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
83%

Erre csak annyit írnék, (bár nem teljesen kapcsolódik ide), hogy amikor anyósommal ápolásin voltam kaptam kemény huszon valahány ezer forintot... Pedig hidd el az 24 órás munka volt, és az államot k--vára nem érdekli, hogy ha az államra hagytuk volna ezt a feladatot, akkor az neki több százezer forintba került volna... Szóval ilyet nem érdemes összehasonlítani, hogy mennyit kap egy ápoló, meg a nevelőszülő..

Persze az rosszabb helyzet volt mert egy rákos betegnek nem elég ennyi pénz, még úgy se, hogy közgyógyos kártyája volt, és szinte minden gyógyszere ingyen volt... Így is mi pótoltunk hozzá.. szóval a munkád meg sincs fizetve csak nagyjából kijössz belőle, ami persze nem ugyanaz...

2013. jan. 30. 10:15
 12/20 anonim ***** válasza:
90%

Elnézést, kicsit eltérek a közvetlen kérdéstől, de az a helyzet, hogy az állam spórolni akar, azért passzolja le a gyerekeket nevelőszülőknek. Persze jönnek a fedőszöveggel, hogy a gyereknek családban a helye, amivel azonban érdekes módon a gyerekvédelemben dolgozók nem értenek egyet.

Csudajó, hogy míg a világ többi országából Mo-ra jártak évtizedek óta a szakemberek, hogy eltanulják a Pikkler-módszert, amit a magyar csecsemőotthonokban alkalmaztak (mert rájöttek külföldön is, hogy nem jobb a nevelőszülőség intézménye az intézetnél), addig a kormány hirtelen bezáratja a Lóczyt, mert szerintük Pikkler Emmi „kommunista” volt. Bravó!

Itt egyszerűen arról van szó, hogy pénzt akarnak nyerni, nyilván drágább otthonokat fenntartani, mint kidobni a gyerekeket nevelőszülőkhöz.

Hiába mondják a szakemberek, hogy a gyerekeknek legjobban az árt, ha ide-oda pakolgatják őket, illetve a nevelőszülők sokszor direkt elveszik a gyerek esélyét, hogy valóban családba kerüljön – hiszen nekik nem érdekük, hogy mondjuk örökbe fogadják a gyereket, akinek a neveléséért pénzt kapnak.

Ne vegye senki magára, nyilván vannak olyanok, akik a legjobb szándékkal, a lehető legjobb körülményeket nyújtják ezeknek a gyerekeknek, csak sajnos a tapasztalat azt mutatja, gyakran sérülnek a gyerek érdekei az ilyen szituációkban.

2013. jan. 30. 11:16
 13/20 anonim ***** válasza:
11 es vagyok! 12 es-nek igaza van, én is ezt próbáltam leírni, hogy sajnos így spórolnak... pedig egy két esetben azért adhatnának többet is, amikor az ember nem jókedvéből csinálja például az ápolást sem... alamizsnát adnak, csak hogy mégis adjanak valamit, de valóban sokkal olcsóbb így nekik
2013. jan. 30. 11:41
 14/20 anonim ***** válasza:
Csak sajnos például az ápolás is kényszerhelyzet, hiszen te is olcsóbban kijössz, ha otthon ápolod a beteget, mintha fogadsz fel hozzá valakit, mivel az iszonyatosan drága és nem 24 órás... szóval ki van ez találva, hogy mégse tudjál panaszkodni.. mint ahogy a nevelő szülőknél is, hiszen akkor ha nem elég akkor nem kell vállalni.. úgy van vele az állam..
2013. jan. 30. 11:46
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

" illetve a nevelőszülők sokszor direkt elveszik a gyerek esélyét, hogy valóban családba kerüljön – hiszen nekik nem érdekük, hogy mondjuk örökbe fogadják a gyereket, akinek a neveléséért pénzt kapnak. "

Magyarorszagon csak azt a gyereket lehet orokbefogadni, akit orokbeadhatonak nyilvanitottak, ilyen az, akinek mindket szuloje meghalt, vagy orokbeadast engedelyezte. A neveloszulo ezt nehezen tudna megakadalyozni....

2013. jan. 30. 11:57
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

(A 12. hozzászóló vagyok, a 15. hozzászóláshoz írok)

Igen, meg pl. akkor is örökbefogadhatóvá válik egy gyerek, ha a szülei huzamosabb ideig nem látogatják. Itt tudnak beleavatkozni a dologba, ha pl. ők keresik meg a szülőket direkt azzal a célzattal, hogy ne váljon örökbeadhatóvá a gyerek (ezt nem is kell túl sokáig „játszaniuk”, hiszen egy idősebb gyerekért már nem is kapkodnak annyira az örökbefogadásra várók). Vagy például ha örökbeadhatóvá válik is, akkor is meg tudják nehezíteni a leendő örökbefogadók és a gyerek barátkozásának a periódusát. Gyermekvédelmi szakemberektől tudom, hogy ilyenek sajnos előfordulnak.

Nyilvánvalóan a gyereknek a legjobb az lenne, ha minél kevesebbet kellene költözködnie, minél állandóbb kapcsolati hálóban nőhetne fel. Ha tehát például egy adott nevelőszülőnél nő fel, aki, ha örökbefogadhatóvá vállik, örökbe is fogadja, az szuper. Nem nehéz azonban megérteni, hogy sajnos ez sokszor nem érdeke a felnőtteknek (sem a nevelő-, sem a vér szerinti szülőknek, akik gyakran ódzkodnak az örökbeadástól, mivel az végleges megoldást jelent – így akaratlanul is a gyerek érdekei ellen tesznek).

De hangsúlyozom, nyilván ez nem igaz minden nevelőszülőre, és minden tiszteletem azoké, akik sajátjukként, tisztességben nevelnek fel ilyen formán gyerekeket.

Egy témába vágó részlet egy jó könyvből:

„Lényeges tapasztalatunk, hogy a gyermek érdekeit egyáltalán nem szolgálja az, ha a vér szerinti családból való kiemelést követően először nevelőszülőkhöz kerül, és csak utána az örökbefogadókhoz. Minél kevesebb a helyváltoztatás, annál jobb a csecsemőnek vagy kisgyermeknek. Ebben minden szakember egyetért, ennek ellenére a gyakorlatban ide-oda „pakolásszák” a gyerekeket. (Egyesek megdöbbentően sokszor kénytelenek lakóhelyet változtatni, ismerek olyan gyereket, akit öt év alatt tizenhatszor költöztettek.) Ezeknek a gyakori áthelyezéseknek a következtében a gyermekek nem tudnak gyökeret verni, sehol sem érzik magukat otthon, érzelmileg bezárkóznak, és nem lesznek képesek kötődni.”

2013. jan. 30. 13:02
 17/20 A kérdező kommentje:

Örömmel vettem minden hozzászólást az eltérő meglátású is ugyanolyan értékes számomra mint a pontos,szakszerű vélemény! Nagyon szeretném ha nevelőszülők is jelentkeznének a kérdés válaszába besegítenének azzal:Ők miben látnak nehézséget?

Nagyon jó érzés,hogy ezen a felületen olyan emberek adták véleményüket akik a kérdésre koncentráltak és nem arra,hogy a másikat egzecíroztassák. Köszönöm nektek!

2013. febr. 1. 09:21
 18/20 anonim ***** válasza:

Szia! Itt egy nevelőszülő indított kérdést, lehet, hogy ez is érdekelne téged:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..

2013. febr. 1. 09:35
 19/20 A kérdező kommentje:
18-as köszönöm.
2013. febr. 3. 02:31
 20/20 anonim válasza:

Sziasztok!

A 3-as hozzászóló jól leírta a juttatások mértékét

(Itt megtalálható a hivatalos forrás: [link]

erre jön még a min 12.200 FT családi pótlék, tehát számításaim szerint havi 69.000 FT támogatás jár egy gyermek után a nevelőszülőknek. Ebből szerintem igen szépen fel lehet nevelni egy gyermeket, persze csak ha szeretet is van mellé!

2013. ápr. 2. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!