Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Diszlexia valóban-hogyan...

Diszlexia valóban-hogyan lehet megállapítani?

Figyelt kérdés

Fiam 4.osztályos tanuló,sajnos első osztály óta nagyon nehezen megy neki a magyar és bármi ami szövegértéshez kapcsolódik(pl.matek,szöveges feladatok)..Gyanakodtam a diszlexiára,de a tanító nénik határozottan cáfolta..Most két hete,új tanítót kaptunk,aki felhívott pénteken,hogy szerinte a fiam súlyos diszlexiás és fejlesztésre szorul..

Nevelési Tanácsadóba állítólag 1,5 hónap a várakozás,úgy,addig várok.

Nincs valakinek esetleg egy-két feladata,tesztje,amit itthon meg tudnék vele csinálni?

2013. jan. 20. 23:42
 1/5 anonim ***** válasza:
Lehet kapni a könyves boltokban megfelelő feladat gyűjteményeket. Azokkal addig gyakorolhattok otthon.Sajnos valóban első kör a nevelési tanácsadó (itt nekünk egy hónapot kellett várni). Nekünk ők kértek időpontot a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsághoz diszgráfia erős gyanúja miatt. Ez októberben volt. Előre szóltak, hogy itt akár másfél évnyi várakozási idő is szokott lenni. Sajnos most negyedikes a kisfiam, így mire tényleges segítséget kapunk, már felsős lesz.
2013. jan. 21. 05:55
 2/5 A kérdező kommentje:

Azért vagyok dühös,mert nekem,mint laikusban is felvetődött már ez,de az előző tanító néni lebeszélt..

Most márciusra van időpontunk vizsgálatra,állítólag onnantól 2-3 hét a szakvélemény elkészítése,tehát majdnem év vége lesz mire fejlesztő foglalkozásokra járhatnánk...Mert máshogy nem ad az iskola..

Elnézek majd egy könyvesboltba,hátha találok ilyen fejlesztőket...

Köszönöm a válaszod!

2013. jan. 21. 11:29
 3/5 anonim ***** válasza:
Elhiszem, hogy bosszús vagy. Én már elsőben is vittem, meg másodikban is a gyereket a nevelésibe vizsgálatra. Jeleztem, hogy fordítva ír néhány dolgot a gyakorlások ellenére is. Ugyanaz nézte aki anno az oviban az iskola érettségit és szerinte minden rendben volt, csak egy kis finom motorikai fejlesztésre kell neki. El is csüggedtem, hogy én látom, valami nincs rendben. Közeben sorozatos kudarcok érték. Utál írni. A nyelvtan nem megy. Hiába tudja szóban a szabályokat, alkalmazni nem tudja. A mai napig elfelejti a nagy írott betűket. Egyik nap (újra) megtanulja a nagy írott K betűt, harmadnap már megint elfelejti. Hiába mondom, hogy az áll, két lábon áll,m tehát két l betűt . Az olvasást szintén utálja. Hallás után pillanatok alatt tanul, de ha magának kell olvasás után, már nem olyan könnyű. Elsőben annyira csalódott az iskolában, hogy év végén már órán nem volt hajlandó írni, csak hullámokat rajzolt. Most talán történik valami. Volt egy tanára, aki magától mondta nekem pár hét után, hogy a gyerek diszes. Lehet, hogy diszgráfia és diszlexia is van a tanulási nehézsége mögött. Szóval harcolunk. Ami meg szintén nem teszi könnyebbé, hogy akik nem ismernek azok azt gondolják, hogy így akarom megúszni a gyerekkel való foglalkozást.
2013. jan. 21. 11:40
 4/5 anonim ***** válasza:

Gondolom az előző tanító néni abban a hitben volt, hogy az a diszlexiás, aki betűket cserél, akinek "csak" a szövegértéssel van baja, az nem számít annak.

Pedig dehogynem... Olyan könyvet keress, amiben több a szövegértést fejlesztő feladat. Ha bp-i vagy, ajánlom a Krasznár és Fiai könyvesboltokat (Damjanich u. vagy IX. kerület József Atilla lakótelep. Ott tudnak a könyvválasztásban segíteni.)

Én javasolnám, hogy te magad kérj időpontot vagy a Beszédvizsgáló Szakértói Bizottsághoz, vagy a Tanulási Képességet Vizsgáló b-hoz. Szülő is kérhet, nézd meg a honlapjukat van fönt jelentkezési lap is. Diagnózist ők adnak, SNI-st is, és ha ők javasolják, akkor jár a gyereknek fejlesztés. (Márciustól változás van a szakszolgálatok terén, nem tudom, hogy érinti a Szakértői Bizottságokat, de szerintem ne várd meg, hogy a nev. tan. kérjen nektek időpontot.)

2013. jan. 21. 13:30
 5/5 anonim ***** válasza:

Borzasztó, hogy még mindig vannak ilyen tanítók, akik tudatlanságból, vagy ostoba kíméletből megnyugtatják a jogosan aggódó szülőt, és nagyon nehéz helyzetbe hozzák szerencsétlen gyereket.

Már csak azért is sürgesd a vizsgálatot, mert ha nincs előzmény, bizonyos osztályfok felett már nem adható ilyen diagnózis, illetve nem ítélhető meg értékelés alóli mentesítés. Remélem, hogy negyedikben még nem késő....

Ha a gyerek olvasás technikája is rossz, betűket téveszt, sorrendet cserél stb., jól használható Meixner Ildikó Én is tudok olvasni c. könyve.

Ha folyékonyan olvas, csak nem érti, próbáld kideríteni, hogy már mondatszinten problémája van-e. Egyetlen mondat elolvasása után kérdezd vissza, ki, mit, miért stb. csinált.

Összetett mondatoknál ellenőrizd, érti-e a kötőszavak jelentését. Tudja-e helyesen folytatni a "Pisti elment a boltba, mert... Pisti elment a boltba, hogy,... Pisti elment a bolba, ahol... jellegű mondatokat.

Ha ez is rendben van, pár mondatos szövegekkel lehet folytatni. A mondatok közti kapcsolatokat kell megfigyeltetni a gyerekkel, az előre és vissza utaló szavakat, a kihagyott mondatrészeket, amik az előző mondatokban szerepeltek, és ezért nem mondjuk újra őket.

Ha csak lehet készítsetek rajzot a szövegekhez, vagy jelenítsétek meg tárgyakkal, játsszátok el, amit olvasott.

Párbeszédes szövegnél érdemes rákérdezni a szereplőkre, és végig elemezni, mikor ki beszél, külön jelölve a mesélő részeit is.

Nagyon fontos ezen kívül, hogy hallás után mennyire érti a szöveget a gyerek. Olvasol neki esti mesét? Keressetek valami jó folytatásos ifjúsági könyvet, olvass neki belőle minden nap, és időnként kérdezz rá az összefüggésekre. Sok gyereknél már itt kezdődik a probléma, hallás után sem értenek. Ez esetben a fejlesztés lépései azonosak a szövegértés fejlesztésével, csak hallás után történik az egész.

2013. jan. 25. 10:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!