Mit jelent az pontosan, hogy "repked" a gyerek a kezével?
Olyan mintha kung-fuzna?
Autista gyerekeknél szokták ezt mondani.
Hogy is zajlik ez a gyakorlatban: jön az óvónéni, pszichológus, gyógypedagógus, hogy a gyerek hiperaktív vagy autisztikus. Akkor a szülő vagy elkezd kézzel-lábbal tiltakozni, hogy á, az én gyerekem nem, az kizárt - és akkor nem történik semmi - vagy elviszi szakemberhez. Ha tényleg az, akkor kap róla papírt, meg megfelelő fejlesztést. Ha nem kap papírt, akkor meg az óvónéni kénytelen-kelletlen elfogadja, hogy tévedett.
Vagy, ha súlyosbodnak a gondok, újra jelez a szülőnek - nálunk pl. ez történt, és áldom érte őket, mert a közösségi problémákat én nem látom, csak ők!
Szóval nem lehet csak úgy rásütni valakire a bélyeget alaptalanul, és inkább címkézzenek, minthogy ne szóljanak, ha baj van.
És ismétlem: nálunk évekig a repkedés volt az EGYETLEN érzékelhető tünet (persze sok más is volt, most már utólag tudom, csak nem foglalkoztunk vele különösebben).
Nem is értettem úgy, hogy az autizmus divat... A gyerekem egyébként nem is autista, aspergeres vagy magasan funkcionáló autisztikus - merthogy az autizmus egy spektrum, lehet a repkedés önmagában autisztikus tünet, csak akkor nagyon a skála alján van.
Viszont én meg azt próbálom elmagyarázni, hogy adott esetben a szakember az pszichiáter legyen, mert egy "mezei" pszichológus, gyógypedagógus nem annyira van képben... Hallottam én szülőt panaszkodni, hogy egy vezető pszcihológus közölte vele, hogy a gyerek nem lehet autista, ha a papírjára az van írva, hogy pervazív zavar...
Na mindegy, szóval én azért mondom, hogy igenis jelezzenek az óvódapedagógusok, mert ők azért elég sok gyereket látnak, és látják azt is, ha valaki MÁS! Nekem egyetlen gyerekem van, nem tudom, milyen a többi, milyennek kellene lennie. Őszinte legyek? Én 5 éves koráig nem vettem észre, hogy nem tart szemkontaktust. És senki a családból. Mert megszoktam ilyennek... De az óvónők mondták, azóta figyelem, és tényleg nem! Én ilyenekre gondolok. Gyógypedagógussal kapcsolatban pedig azt mondták a tapasztaltabbak, csak olyat keressünk, aki kifejezetten autistákkal foglalkozik, mert más nem sokat ér...
Már írtam neked, és bocsi kicsit messzebb megyek a témától, mert látom mások is eltértek kicsit.
Nálunk ADHD gyanu van, de szerintem csak enyhe, annak is csak a figyelemzavar fajtája. De én sem látok más gyerekeket különösebben hosszű távon, hogy megfigyelhessem ki milyen. Eddig 3 tanára volt kétszer járt előkészítőbe, most elsőbe, és mind megállapítja először, hogy nem figyel, aztán, hogy ó tudja mégis, aztán, hogy még mindig nem figyel, de baromi okos. Szóval más mint a többi valahogy. Mivel a figyelem dolog minket is zavar otthon, nem szereti meghallani ha szólunk neki, házi sokáig tart, mert elkalandozik, szóval látunk valamit, ezért elsősorban a magunk tisztánlátása végett megnézetjük.
Hagy mondjak azért még valamit. A tanár ma azzal jött, hogy a gyerek őrült okos, viszont manapság sokat beszél a Jupiterről, és hogy ő onnan jött, - csak szól, hogy ha még eltart egy darabig ez, akkor lehet érdemes volna megnézetni. NO útközben hazafelé mondanom se kell röhögőgörcsöt kaptam már ettől. Komolyan ? Örülök, hogy van fantáziája, és okos. Én tudom, hogy nem hiszi, hogy Jupiterről jött, bármilyen szépen el is magyarázza, hogy a robot anyukából jött akinek mint a lift úgy nyílt ki a hasa.
Ti ettől megijednétek, én veszem könnyedén ?
Bocsi, hogy nem új kérdésként tettem fel.
Hát ha tudod, hogy csak fantázia - tehát a gyerek tudja - akkor biztosan semmi gond. :)
Az én lányomnak is vannak fantáziái, mondjuk ebben nem speciális, mert képzelt barátja van - de ez teljesen normális.
Szia kedves kérdező ha itt vagy meg
Más tünet is volt nálatok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!