Hogyan lehet leszoktatni egy 7,5 éves lányt az ujjszopásról?
na ezért jobb gyereknek cumit adni, azt el lehet venni, az ujját nem
vigyétek el gyerekfogorvoshoz
Vigyétek el egy fogorvoshoz, aki mellékesen megkérdezi őt, hogy cumizik e, vagy szopizik e. (te beszélj először a dokival és úgy adjátok elő a gyerek előtt, mintha tényleg a doki szájából jönnének a dolgok.)
Hátha nagyobb hatással lenne rá, ha mástól hallja az igazat.
Csak azért mondom egyébként ezt, mert ha előreáll a foga, az tényleg neki lehet baja később. Mert egyébként sokan vannak felnőttek is akik szopiznak, de nem áll elő a foguk, nem is fognak leszokni sose. Szóval nem feltétlen kell leszokni. Ez esetben nálatok jobb mégis.
Használ e valamit a szopizáshoz ? Plédet, vagy bármit ? Ha igen, azt el lehet rakni, és este visszaadni. Ha nem akkor nehezebb ügy.
Egyébként ne fenyegetve adjátok elő a leszoktatást, hanem, próbáljátok úgy előadni, hogy megértitek miért cisnálja, biztos jó érzés, fontos neki, de nem akarjátok, hogy később mikor arra fog adni, hogy szép legyen, mert növöget, akkor odaadja nektek, hogy miért nem szoktattátok le. De a megértés legyen benne. Hátha akkor már legalább dacból nem fogja csinálni.
Szerintem nem ártana elvinni egy gyermekpszichológushoz, mert valószínűleg szorong. Én 14 éves koromig a körmömet rágtam, volt, hogy véresre. Hiába próbáltak bármit a szüleim, nagyszüleim, nem használt. Végül önszántamból szoktam le úgy, hogy elkezdtem lakkozni a körmeimet. Stressz hatására viszont még a mai napig is piszkálom a körmeimet, arcomat. Gyerekként elég félős voltam, otthon is időnként elég nagy volt a feszültség a szüleim között.
Még egy gondolat: valószínűleg csak úgy fog tudni leszokni róla, ha ő is akarja, és helyette rá tud szokni valami más, elfogadhatóbb tevékenységre, amivel megnyugtatja magát. (Esetleg rágózás? Fogpiszkáló rágcsálása?)
Sok esetben semmi szorongásról nincs szó. Egyszerűen szereti nagyon, és szokássá válik. Nehéz leszoktatni, sokakat nem is lehet.
Próbáld arról megközelíteni a dolgot, hogy ha majd nagyob lesz, nem fog örülni, hogy ha nem szépen állnak a fogai, és te nem akarod, hogy akkor pedig azért essen neked, hogy nem szóltál rá, hogy ne szopizzon. Ne piszkáld vele gyakran, és ne idesesen beszéld ezt meg vele, és ne várj rögtön hatást, hátha bejön.
Trükkjeim nincsenek, neki kell a nagy elhatározása, akarata eljönnie, és kibirnia a nehéz részt. Nekem sose sikerült, de szerencsére semmi nem látszik a fogaimon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!