Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Miért nem akar beszélgetni?

Miért nem akar beszélgetni?

Figyelt kérdés

15 éves lányom van, tavasszal lesz 16 éves. Nagyon jó kapcsoltunk volt de mostanra a kapcsoltunk mintha nem lenne a régi. Egyre kevesebbet beszélget velem és az apjával, testvérével is. (együtt élünk a férjemmel és a két gyerekkel). Ritkán kezd el magától mesélni, hogy "húú anya képzeljétek ez meg az volt.." mindig ki kell húzni belőle és kérdezni kell ha pl a barátnőjével ment moziba , hogy milyen volt a film.

De többször látom, hogy a kutyájával beszélget , mesél neki.

És a lovasedzője már többször is mondta, hogy a gyerek amikor kiviszi a lovát (saját) legelni akkor beszél a lóhoz meg van , hogy bemegy az állásába vagy boxába és felül az etetőbe és úgy beszél a lóhoz. De állítólag mindent mond, az az nap esti filmről kezdve egészen a vasárnapi ebédig.

Mondom régen rengeteget beszélgettünk ha nem is az egész család akkor csak mi ketten úgymond egy kis "csajos dumcsi" de most egy ideje lehetetlen vele. Nem tudok róla, hogy érte volna valami rossz dolog. Barátja nincs szóval az se lehet , hogy szakítottak és emiatt van ez. Mindig vidám volt, és látom rajta, hogy most is az de egyszerűen nem nagyon tudok/tudunk vele beszélgetni. :(

Pszichológusnál már voltunk de vele meg főleg nem hajlandó beszélni hisz "ő csak egy ismeretlen ember" a lányom szemébe.

Valami tipp? vagy kinövi?

2011. júl. 1. 12:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

A pszichológushoz hányszor mentetek el? Legalább 4-5 alkalom szerencsés esetben is, hogy a gyerek megnyíljon neki, nem lehet elsőre csodát várni.

A te helyedben én egyszerűen csak magamról, az én napomról beszélnék neki, szinte monológ szerűen, és nem várnám, hogy ő kommentálja a hallottakat, és pláne, hogy a saját élményeit elmondja. Ebből tudná, hogy őszinte vagy vele (hiszen elmondod neki, mi volt aznap, kivel találkoztál, hogy hülye a főnök, vagy hogy egy régi iskolatársaddál sikerült véletlenül találkoznod, stb.), másrészt pedig érezné, hogy bízol benne (személyes dolgokat osztasz meg vele). Egy idő múlva minden bizonnyal ő is megnyílna feléd.

2011. júl. 1. 12:39
 2/12 anonim ***** válasza:
92%

Egyszerűen kamasz.

Ha visszagondolk ezekre az időkre egyrészt nevetek, másrészt sajnálom az anyámat.

Hova mész?-El!

Mikor jössz-Majd!

2011. júl. 1. 14:10
 3/12 anonim ***** válasza:

Ha régebben bizalmas volt a kapcsolat, valószínűleg nincs baj. Próbáld valahogy jelezni, hogy "rendelkezésre állsz" ha valamit meg akar osztani, de semmiképpen ne erőltesd. Kezd felnőni. Ha már biztos lesz a saját önállóságában, újra nyit majd felétek.

Az én lányom ennyi idős korában családon kívüli felnőttekhez kezdett erősen kötődni, hozzájuk volt bizalmas szerintem ugyanilyen okok miatt.

2011. júl. 1. 16:16
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat és a segítséget!

Amúgy olyan 6-7x volt pszichológusnál és utána kijelentette, hogy ő nem megy..

2011. júl. 1. 17:49
 5/12 anonim ***** válasza:
A saját kamaszkorom jutott eszembe, és szerintem a lányod teljesen normális. Nagyon kevés kamasz beszélget komoly dolgokról a szüleivel, ilyenkor általában nő a távolság. Attól csak rosszabb lesz, ha faggatod. Adj rá neki lehetőséget, hogy elmondhassa, amit szeretne (pl. menjetek el valahova kettesben, ha ő is benne van), de ha inkább hallgat, beszélj magadról, esetleg a te kamaszkori élményeidről, hátha megnyílik. És ami nagyon fontos: ha valamit mégis elmond, ne tegyél negatív megjegyzést, kritikát, és ne nevesd ki semmiért, ha valami "hatalmas" problémája van, vedd mindig komolyan, és ne bagatellizáld el.
2011. júl. 1. 23:03
 6/12 anonim ***** válasza:

Szia.

Egy nagyon jó tipp. Vegyetek egy üveg bort, egy kis rágcsálni valót, üljetek le a konyhába vagy a nappaliba vagy oda ahol ketten tudtok lenni és kezdj el beszélni.

Legyen közben halk zene így ha hallgat is nem lesz kínos a csönd. Hidd el ha elsőre nem is egy idő után beválik:)

2011. júl. 2. 13:59
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Remélem sikerrel járok.. :)

2011. júl. 2. 14:46
 8/12 anonim ***** válasza:

Sajnos a kamaszság ezzel jár. Semmi különös nincs ebben, most kezdi a leválást a szülőről, és kissé cikinek érzi a személyes dolgait megosztani. Egy kamasz így működik 99%-ban. A lányod tehát normális.

Szülő-kamasz gyerek párbeszéd:

– Hová mégy?

– Valahová.

– Kivel?

– Valakivel.

– Mit fogtok csinálni?

– Semmit.

– És mikor jössz haza?

– Majd.

Ez tipikus. Pár év múlva már másképp fogja szemlélni a kapcsolatotokat.

2011. júl. 2. 17:49
 9/12 anonim ***** válasza:

Szia Kérdező!

A lányoddal nincs semmi baj, nyugodj meg. :)

Egyszerűen kamasz, ennyi. :) A pubertáskorban gyakran előfordul, hogy az addig csacsogós, beszédes lány/fiú egyszer csak minden átmenet nélkül zárkózottá válik, nem beszélget. Én ugyanilyen voltam 16-17 évesen. :) Úgy kellett kirobbantani a szobámból. :

Szerencse, hogy vannak hobbijai, pl. ahogy írtad, szereti az állatokat, lovagolni jár, barátnőzik. Ezek által oldódik benne a feszültség, ami a kamaszkor gyakori velejárója.

Persze lehet, hogy a volt barátja is hiányzik neki, de az írásodból én úgy látom, hogy ez nem más, mint egy egyszerű tinédzserkori "érzelmi hullámvasút". El fog múlni 1-2 éven belül és a lányod újra a régi lesz. :)

Ti annyit tehettek, hogy mindig szeretettel veszitek körül. Ebben a korban nagyobb szüksége van erre, mint bármi másra. :)

26/L

2011. júl. 6. 12:28
 10/12 anonim ***** válasza:
Szia! 22 éves vok, én se beszélgettem anyával 15-18 éves korom között, tesómmal sem, senkivel. Barátaimmal igen. Lehet h azért beszél az állatokkal, mert nincsenek jó barátai, mmint olyan igaziak, esetleg lehet h pont egy barátjában csalódott nagyot. Szerintem hallgatózz h mit mond a kutyának, ha semmi extrát, akkor hagyd rá!
2011. júl. 12. 01:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!