Ilyen esetben a gyerekek megkaphatják a gyest és a családit, hogy az étkezésük az ennyire speciális étrend miatt biztosított legyen?
Sziasztok!
A gondom a következő...
Két kislányom van, 3 é4 évesek.
Most voltunk allergia vizsgálaton. 15féle ételre vizsgálták őket.
Az értékeik:
búzaliszt 1-es, rizs 1-es, zab 1-es, mogyoró 4-es, földimogyoró 4-es, szójabab 4-es, tojásfehérje az egyiküknél 1-es, másiknál 4-es, latex 3-as, kukorica 1-es, zeller 3-as.
A főorvos, aki látta a leletet azt javasolja, mindet vegyük ki az étrendből. Ugyanis ha tovább kapják, fokozottabb lesz az allergia, és komoly gondokat, akár hasi vagy nőgyógyászati megbetegedést, daganatot is okozhat.
A hüvelyesekre nem vizsgálták, pedig attól mindkettő befullad. Múltkor a sárgaborsó főzelékből evett a nagylány 1 kanállal, és csak injekció után lett jobban.
Szóval holnap kell mennem a dietetikushoz. Ott derül ki, szükség van e a további vizsgálatokra.
De az lenne a kérdésem, hogy ilyen szintű allergiára, és hogy ezeket nem is ehetik, megkaphatjuk e a gyest és a magasabb családi pótlékot.
Azért lenne fontos, mert az oviban nem tudják megoldani az étkezést, sem a bevitt ételek tárolását, így egy nap 3szor ingázok a lakás és az ovi között, plusz főzni kell, bevásárolni, és a legtöbb élelmiszert nálunk nem lehet kapni, csak Pesten.
Így nem tudok visszamenni dolgozni.
Viszont csak ahhoz viszonyítva, hogy 40dkg kenyér nekik 1400ft, az 1kg liszt 800, és hol a többi....szóval hiába dolgozik a párom, kevés a lányok speciális étrendjéhez.
Megkaphatjuk szerintetek? Vagy esetleg tudtok konkrétan linkelni jogszabályt vagy a Magyar Állmakincstártól valamit erre vonatkozóan?
Köszönöm a választ!
Megnyugtató, mert legalább abban biztos lehetek, bármennyi is az annyi, nekik mindig lesz ezekre a speciális kajákra!
A) 1. Anyagcsere- és endokrinbetegségek
1. Phenylketonuria és egyéb enzimbetegségek (laboratóriumilag igazolt, különleges diétát igénylő esetek, pl. laktózérzékenység).
2. Cukorbetegség (diabetes mellitus).
3. Egyéb súlyos endokrin- és anyagcserebetegségek.
A) 2. Anyagcsere és gasztroenterológiai betegségek
1. Coeliákia
2. Dermatitis herpetiformis Duhring, lineáris IgA dermatózis
3. Mucoviscidosis
4. Krónikus gyulladásos bélbetegségek (M. Crohn, colitis ulcerosa)
5. Gastroesophagealis reflux betegség, amely intraoesophagealis pH-méréssel és endoscopos vizsgálattal egyaránt igazolt, valamint 6 hónapnál hosszabb gyógyszeres kezelést igényel
6. Egyéb súlyos gasztroenterológiai betegségek (pl. terheléssel igazolt táplálékfehérje-allergia, mely 2 éves kor felett is fennáll)
Ezekben az esetekben jár, szerintem ételallergia miatt nem. Persze nem vagyok orvos. De nálunk azonnal adták a papírokat, hogy ez kell az emelt családihoz és GYES-hez- Szerintem szóltak volna ha járna.
Ezért vagyok meglőve....a MÁK-nál azt mondják, jár. A gyerekorvos és a kórházi főorvos is azt mondja jár. Csak ők nem jogosultak a papír kiadásához.
A gasztrós doki nagyon nagyon nagyon rendes volt, azt mondta, kitalálunk valamit, összeülünk 3-an a dietetikussal.
Az is hozzátartozik, hogy én mondtam neki, hogy emiatt nem tudok elmenni melózni. Egyedül nevelem a lányokat, a párom nem velünk él, csak anyagilag segít.
Most mindössze a CSP-t kapjuk majd, ha el kell jönnöm emiatt a melóhelyről. És abból megélni?
Amúgy én jól keresek, és ebből el tudom őket tartani, de a mindennapi 3x rohangálás nem megoldható munka mellett.
Igazából nem értem, miért kell neked napi 3-szor rohangálnod. A tizórait és az uzsonnát becsomagolod nekik, azt megeszik egy tányérról és kész (de akár az uzsonnásdobozból és akkor semmi baj nem lehet). Az ebédet meg egy éthordóban beküldöd, csak a felszolgálásnál oda kell figyelnie a konyhásnéninek, hogy nekik adja oda először. Ennyi.
De ezt a kaját reggel elvihetik magukkal, miért kell neked minden étkezésre vinni?
Egyébként ajánlom figyelmedbe a Táplálékallergia Centrumot, nem tudom merre laktok, de a neten megtalálod a hozzátok legközelebbi boltjukat és webáruházuk is van, tehát ezért se kell Pestre rohangálni már a mai világban. És az összes gluténérzékeny, stb. ember náluk vásárol, ezek szerint olcsók, mert nekik aztán tényleg meg kell nézni, mit hol vesznek. Egyébként a helyi TAC boltok a könyékbeli városokba is elmennek havonta egyszer és akkor fel lehet tölteni a speizt mindennel havonta és ne kell messzire utaznod, helybe jönnek. A legközelebbi boltjuknál érdeklődj.
Egyébként ha igazolt gluténérzékenyek vagy tejfehérje allergiásak, akkor jár nekik az emelt támogatás, tudd meg, milyen vizsgálat kell ehhez.
Mert nem tudják tárolni. :-(
Nézegettem boltokat, a tescoban is sok minden van, de lesz, amiért Pestre kell bemenni! :-(
Csak példának irom, hogy a Tescoban a Császári csemeg 130 Ft, a TAC-okban 99 Ft, tehát 30% a különbség...
És mint irtam, nem kell Pestre menni. [link] és a közeletekben is tuti van, vagy ha nincs, akkor havonta odamennek a közeletekben lévő nagyobb városba.
Mit nem tudnak tárolni? Az uzsonnásdobozt??? Az éthordót? 2 db-ot? Ezt te se gondolod komolyan, meg az ovi se, remélem...
Mellesleg neki lenne kötelessége az álelemről gondoskodni. Merre laksz? Mert egy kisvárosban, ahol van bölcsi, ott a bölcsiben főznek az allergiás ovisokra is és kiviszik ebédidőben a bölcsiből az ovikba a kaját nekik. Szóval ez max. egy faluban elképzelhető, hogy neked kell vinni a kaját, de ott is el kell tudniuk egy oviban helyezni 2 db uzsonnásdobozt és 1 db éthordót.
Nézd kétségem nem fér hozzá, jár neked, de nem értem hogy mondják nem jogosultak a papír kiállításához, nekem cukorbeteg lett a kisfiam, úgy jöttünk ki a kórházból, illetve rögtön másnap még a kórházban adták a kitöltött papírokat, egyet az emelt családihoz, egyet a közgyógy igazolványhoz, mert ez is automatikusan jár az emelt családival. És mire 4 nap múlva kijöttünk már rendezve voltak a papírok, meg is állapították az emelt családit, ez volt augusztus 14-én és szeptemberben már azt kaptam. A közgyógy az hosszabb menet volt, de szerintem októberre az is meg volt. Úgyhogy furcsa a te eseted, mindenki azt mondja jár, közben meg nem jogosultak a papír kiállítására, a gasztros dokinak ki kéne állítani.
Egyébként én elhozom ebéd előtt, pont ezért, dolgozni úgysem tudok, ebédet én főznék neki, ebéd után meg csak alszik (jó mondjuk ő nem uzsonnázhat, mert kapja az inzulint)úgyhogy én csak a reggelit, tízórait viszem, de azt el tudják tárolni illetve a dobozt leteszik egy szekrényre és abból adják a kaját. De az ebédet is el tudnák, mert legalább melegítő konyhának lennie kell és egy hűtőnek. Aztán mikróban megmelegítik az uzsonnát meg ha ebéd után elhozod, odaadják-úgyhogy az is ott van az oviban már. Na mindegy, ez hozzáállás kérdése.
Viszont nekem azt mondták, kérhetném a kórháztól, hogy hordjanak neki ételt az oviba.
Egy nagyobb városban lakom, és ez egy több tagóvodából álló ovi. Vannak olyan gyerekek, akiket el tudnak látni, de az enyémeket nem!
Az ÁNTSZ nem járul hozzá pl a kenyér helyi sütéséhez sem. Mivel búzalisztből, kukoricából, zabból nem készülhet, ezért spéci liszt kellene. A legolcsóbb helyen 800ft/kg. A kenyér 40dgk 1400ft. Ehhez pedig az ovi költségvetési osztálya nem járul hozzá.
Ráadásul szójaallergia...a legtöbb felvágottban van. Az ovi mindenből a legolcsóbbat veszi, nem fognak miattuk mást venni.
Az ÁNTSZ nem engedi, hogy reggel vigyem be mind3 étkezésre a kaját, mert ahogy fogalmazták, onnantól, hogy kikerül a kezemből és bekerül az ovi hűtőjébe, nem tudnak érte felelősséget vállalni. Vagy vállalom, hogy 3x megyek egy nap, vagy nem mehetnek a lányok.
A környéken az összes ovi ehhez a tagóvodához tartozik, így mindben ez a szabály van.
Kb. fél-1óra utazás reggelente, és akkor meg tudnám oldani, hogy bevihessem reggel, vagyis ha máshová kerülnének oviba, de 6hónapos terhesen egyedülállóként ezt nem tudom megoldani. Így maradt ez.
Hamarosan úgyis költözünk, mert a párommal együtt akarunk élni (ez bonyolult), és talán ha végre felköltözünk Csepelre, könnyebb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!