Ahol 4 kiló feletti gyermek született és sokáig durván nőtt, ott az értelmi szint, vagy egyéb képességek elmaradtak?
Nem függ össze. Ismerős 5 kilóval született babája sokmindent előbb csinált, mint az enyém, aki 3 kilóval született.
A beszéde szerintem rendben van, a szobatisztaság sincs elkésve egyáltalán. Minden gyerek fejlődési üteme más, de a testmérethez 100%, hogy semmi köze.
A fiam 2950 grammal és 50 cm-rel született. Olyan pici volt, hogy hetekig jó volt rá az 50-es ruha, ami a nővérére annó 3 napig. Mire 2 éves lett hatalmasat nőtt. 98-as ruhákat hordott, aztán kicsit lassult a növekedés. A beszéde elmaradt, a szobatisztaságról ne is beszéljünk, de nála kiderült, hogy gondok vannak. Most 4 éves 110-116-os ruhákat hord, 27-es lába van, és alig egy fejjel alacsonyabb csak a 8 éves nővérénél, aki jóval nagyobb baba volt mikor született.
Amiket a babád csinál kérdező nem annyira vészes. 2 évesen nem kell, hogy szobatiszta legyen, és ennyi beszéd is még rendben van ebben az életkorban. Vannak gyerekek, akik gyorsabban kezdenek beszélni, vagy lesznek szobatiszták, de az nem azt jelenti, hogy a tiéd le van maradva.
"Most kezdett el mutogatni is."
És a védőnő nem említette, hogy ez esetleg gond lehet? Tudtommal az 1 éves státuszon kérdezik a mutogatást, mert addigra már kéne. Nyilván ha 13-14 hónaposan kezdi el a gyerek, ott még nem kell belelátni semmi különöset, de azért a 26 kicsit odébb van.
A többi nem para, de ez kicsit aggasztó szerintem.
Sógornőm fia 4800 grammal született, most 10 hónaposan 12 kilós és bőven 80+ centis (ezt nem tudom pontosan). De mindent hamar csinált, hamar forgott, hamar ült, hamar mászott, stb. Most már sokszor úgy áll egy helyben, hogy nem kapaszkodik. Ja, és mutogat is. Táncol zenére, karikát rátesz a rúdra, stb.
A lányom 3200 gramm volt és 49 centi, most 2,5 éves, 13,5 kg és kb. 94-95 cm. Mindent bőven időben csinált, de a beszéde csak most nem olyan rég indult be úgy igazán. 2 évesen még csak pár szava volt, most már szépen mondatokban beszél. Mondjuk ő jó alvó és nem is sírós. De ő sem szobatiszta még, nem is hajlandó ráülni a bilire egyelőre, pedig tudja, mire való. Az éjszakai pelenkák teli vannak pisivel minden reggel. Szóval szerintem még nem is érett meg rá.
A fiam 3700 gramm és 57 centi volt, már iskolás. Na ő mindent nagyon-nagyon hamar csinált, mozgást is, beszédet is, minden egyebet is - de pl szobatiszta 2,5 éves kora után lett.
Szóval minden gyerek más, nem gondolom, hogy összefügg bármi a születési súllyal.
Nekembis a mutogatáson akadt meg a szemem, erre kérdezz rá szakembernél, illetve nézesd meg a fülét.
Az én fiam (majdnem 4 kilósan született, pár gramm hiányzott) szintén megkésett beszédfejlődésű, elmentünk audiológushoz és kiderült, hogy a mély hangokat egy kicsit rosszabbul hallja. Hall de nem teljesen tökéletesen, és emiatt késett a beszéde. Az nem vizsgálat, hogy tapsolsz egyet mögötte és figyeled hogy felkapja-e rá a fejét. Van hogy bizonyos frekvenciát nem hallanak.
Amennyiben azt mondják hogy nincs baj a fülével, én befizetnék egy beszédindításra. Mi a hömböldébe iratkoztunk be, és szépen meg is indult a beszéd, bár még mindig le van picit maradva.
Kérdésedre válaszolva, kétlem, hogy a születési súlya bármit befolyásolt volna.
Ugyan miért kéne 2 évesen szobatisztànak lennie? A mutogatás tényleg gyanús, de a beszédben sincs elmaradva, kétévesen még bőven nem beszélnek érthetően. Legyen 20-50 állandó "szava" (hangsora), amit következetesen ugyanarra a jelenségre használ.
Ahogy a többiek is írták, a születési súllyal semmi összefüggés nincs amúgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!