Tanári pálya autistaként? Mennyire működőképes ez?
A testvérem lányáról van szó, jövőre fog egyetemre menni. Magyar és matek szakos tanár szeretne lenni. Viszont kicsit aggódom, hogy jó ötlet-e ez. Társaságban vannak furcsa dolgai, leginkább a szemkontaktus az, ami nem stimmel még most sem és feltűnő. Ha egy emberrel beszél, akkor nem a szemébe néz, ha több emberhez beszél, akkor meg nem az emberekre, hanem a fejük felé. Illetve saját bevallása szerint lámpalázas, de több volt tanára visszajelzése szerint ez feleléskor, előadáskor nem látszik. A beilleszkedéssel nincs gondja mostanában, tanulmányai alatt végig normális iskolába járt, gimnáziumba az egyik legjobb suliba a megyeszékhelyen és ott jó átlagot produkált végig, illetve a kollégiumba sem voltak nagyobb gondjai. A nagyon villogó, színes fényeket leszámítva semmin nem szokott annyira kiakadni, hogy ne tudja kezelni.
A 12 feletti korosztállyal jön ki a legjobban. Ha jól tudom egyébként majd középiskolában akar tanítani később.
Viszont picit aggódom, hogy nem ez a legjobb választás neki. Ti mit gondoltok?
"Társaságban vannak furcsa dolgai, leginkább a szemkontaktus az, ami nem stimmel még most sem és feltűnő. Ha egy emberrel beszél, akkor nem a szemébe néz, ha több emberhez beszél, akkor meg nem az emberekre, hanem a fejük felé."
Ez komoly gond egy olyan szakmában, ahol kb. MINDEN a kommunikációról szól.
A középiskolások szétszedik a kicsit is "furcsa" tanárokat, különösen ha nők és esetleg nem annyira tudják megvédeni magukat.
Ha autisztikus hajlamai vannak, akkor saját érdekében nem kellene ezt a pályát választania, és inkább valami olyasmivel dolgoznia, ahol nem kell emberekkel kommunikálnia, különösen nem kamasz gyerekekkel.
Utolsó :
Nemcsak egyetemi professzort ismerek autistát, hanem általános iskolai tanárt is. Undorító, hogy sokan úgy nyilatkoznak róluk, hogy szinte semmit nem tudnak
"Undorító, hogy sokan úgy nyilatkoznak róluk, hogy szinte semmit nem tudnak."
Egész konkrétan mire gondolsz? Az előző válaszodban egyetemi professzort emlegették. Miről, kiről nem tudunk? Ne veszekedj.
Rengeteg olyan ember van, aki a spektrum szélén tökéletesen boldogul az életben. Tanárokat is ismerek, mivel mozgok ilyen körökben ,csoportokban . A legtöbb enyhén érintettről a környezete sem tudja,hogy autista, főleg a nők körében gyakori,hogy felnőttként maximálisan képesek kompenzálni a hiányosságaikat, és tanult sémákkal elboldogulnak. Ha nem lenne rajta ez a bélyeg, amit valaki valahol egyszer rátapasztott (érintett vagyok,így tisztában vagyok az előnyeivel és a hátrányaival ennek a diagnózisnak enyhén autisták esetében) , akkor fel sem merült volna benned ez a kérdés. Ha ő ezt szeretné csinálni, akkor nem te fogod megmondani,hogy alkalmas-e rá,hanem a tanárai és később a munkahelyi visszajelzések.
Én jobban aggódnék amiatt hogyan fog megélni középiskolai tanárként. Egyébként ha nem jön be neki,akkor majd dolgozik mást. Millió olyan ember van , akinek nem jött be amivel eredetileg foglalkozni akart , és menet közben pályátmódosít. Amúgy egy felnőtt, épértelmű ember nem szorul kéretlen jótanácsokra random rokonoktól. Akkor sem,ha autista.
Emiatt ne aggódj. Én is középiskolai tanár vagyok, nem ő lesz az egyetlen, a matekosok, fizikások egy része rajta van a spekteumon. De valahogy a gyerekek sem várják általában a matekranártól a lélekápolást, van még x tanár, aki tanítja, plusz az iskolapszichológus. És ha matek-bármi szakon végez, akkor garantáltan csak és kizárólag matekot fog tanítani, és a lába nyomát is megcsókolják, ha egyáltalán beteszi egy iskolába matek egyetemi szakkal a lábát.
(Nézd meg a pedagógus állasok fb csoportot, oda ha beír valaki, hogy matek szakos, rögtön látatlanban kap 20-30 állásajánlatot azonnali kezdéssel). ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!