Van itt olyan szülő akinek nem beszél/beszélt a gyermeke 2 és fél éves kora utánra sem?
Ahogy megkaptuk a beutalót és egyeztettem a fejlesztővel, elindult a beszéde. És azóta töretlen. Minden nap újabb szavak. De mi rengeteget mondókázunk, énekelünk annak ellenére hogy kifejezetten gyűlölöm.
Jelenleg nagyon sok gyerek később beszél. Szociális távolság tartás nincs jó hatással a beszéd fejlődésére, sem a maszkhordás. Ez a jàrulékos veszteség.
2,5 éves kora után indult be, inkább 3-hoz közel, DE akkor már 1,5 éve beszédspecifikus fejlesztést kapott.
A kisebb testvére se beszélt 2 évesen, de teljesen más volt a fejlődése, fel se merült, hogy be kellene alkalmazni. 2,5 éves korában beindult magától. Még nincs 3, de kb. úgy beszél mint a nővére 4 évesen.
A lányom 3 évesen szólalt meg. 20 hónapos korától kapott beszédindítást, zeneterápiát, mozgásfejlesztést. Plusz csináltuk otthon 1 évig a TSMT-t.
Nála több probléma is volt, végül 3 évesen elkezdte a bölcsit, és ott szólalt meg.
Utólag derült ki, hogy autista. 5.5 évesen.
A fiam 3 éves korában kezdett beszélni.
A Covid miatt (tavaly tavasz) lezárások voltak, így nem vittük sehová.
Végül csoportokban olvasgattam gyakorlat mintákat, hogy otthon csinálhassam, ártani nem árthat.
1) Gimnasztika labdán hasra feküdt, én fogtam a lábát és guritgattam előre hátra. Majd a hátára feküdve is.
2) Fogtam a kezét és ráállt, vagyis a labdán egyensúlyozott.
3) Egy plédbe feltekertem, mint egy tacco-t, utána kiguritottam.
4) Sokat hintáztunk
5) megfogtam a bokája felett a lábát (fontos, hogy ne a bokájánál) és fejjel lefelé lógatva szedte össze a játékokat a padlóról és dobta a kosárba
6) [link] Ilyeneket vettünk és ezen sétálgattak.
Ezeket csinálgattuk és nagyon szerette. Még a nagyobb tesó is beszállt a mókába.
Szerintem ne aggódj. Én is nagyon ráparáztam, már mindent kitaláltak miért nem beszélhet (baj van a hallásával stb.) Szerencsére a védőnő és a gyerekorvos megnyugtatott, hogy ráérek még aggódni. És igazuk is volt, mert 3 éves kora után nemsokkal elkezdett beszélni.
3,5 evesen kezdett el beszelni.
Mivel 4 eves korig tökéletesen normális, hogy nem beszel egy gyerek (mégha ritka is), eszembe nem jutott aggódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!