Szerintetek normális dolog az, hogy egy kb 25 fős ovis csoportból csak 2-3 gyerek megy tovább iskolába?
Ez érdekes kérdés, nálunk még nem aktuális, de már én is gondolkodtam azon, hogy a júliusi lányom mikor menjen oviba.
Én anno 6 évesen kezdtem a sulit, osztályelső voltam, imádtam járni, mert az oviban rettenetesen unatkoztam előtte. A szüleim örültek annak, hogy jónak bizonyult a döntésük, így a pár évvel fiatalabb testvéremet is 6 évesen iratták iskolába.
Csalódás lett a dologból, mert ő még egyáltalán nem volt erre érett, nem tudott megülni a fenekén, nem tudta megcsinálni a kiadott feladatokat, délután már használhatatlan volt, annyira kimerítette az iskola.
Ezen személyes tapasztalatok alapján azt mondom, hogy egyszerűen nem lehet egy kalap alá venni a kérdést, és feketén-fehéren kijelenteni, hogy mikor jó iskolába iratni a gyereket.
Nem is értem nálatok miért nem történt bármiféle differenciálás ezt illetően.
Az én kisfiam kiemelkedő képességű volt az oviban, mégis csak 7 és fél évesen ment iskolába éppen azért, mert nem akartam, hogy 6 és fél évesen ő legyen a legkisebb.
a 22 gyerekből 15 maradt még egy évet. Az osztálya nagy része idén tölti a 8. évét.
Kedves 14-es! 6.5 évesen fog menni a fiam iskolába. Óvónők, logopédus egyöntetűen iskolaérettnek nyilvánította.
Szenved az oviban, mert már nem tud aludni délután, viszont a tóbbségre való tekintettel lefektetik. Várja az iskolát, és én laikusként sem látom értelmét az oviban jegelni.
De mivel tudom, hogy manapság mindenféle indokkal visszatartják a gyerekeket, ezért féltem az iskolától.
Nem az a baj, ha a nem iskolaérett gyereket visszatartják, hanem az, hogy ebból rendszer lett, és a szülők egymással való megbeszélés alapján tartják vissza a gyerekeket, mindenféle valós indok nélkül.
Az én ismerettségi kórómben, és itt ahol lakok, itt ezt biza így csinálják.
És ezért van gond vele, mert iskoláskorú és érettségu gyerekek vannak oviban, ahol nem fejlődnek, piszkálják a kicsiket unalmukban, és amikor iskolába kerülnek, akkor meg az időben iskolát kezdő 6- 6.5 évesek kerülnek óriási hátrányba.
Na ez a baj. Mert, ha valóban éretlenség miatt tartanák őket vissza, akkor az iskolaérett 6 éves egy szinten lenne a 7 évessél is.
De nincs.
6 eves pont hatareset, es kesz, ez teny, nem pedig egy "szerintem". Legtobben (elsosorban kisfiuk) nem tudnak nyugton megulni 5x40 percet, nem tudjak meg kezelni a kudarcot (nem sikerul nyolcadjara sem leirni a betut ezert bedurcazik es nem is akarja megprobalni), nem tudja kezelni a konfrontaciot (meglokik egymast, ha valami nem tetszik,stb.)
Sok szulo ezeket nem veszi figyelembe, csak azzal van elfoglalva, hogy Pistike mar 3 eves kora ota angolozik a Helen Doronon, meg jaj de szepen rajzol es jaj de cukin mondokazik, de a LELKI fejlodest nem nezi. Holott az iskolaerettseg legfontosabb tenyezoje!
Pontosan ezért kellene szakszerúen felmérni az iskolaérettség szintjét, és nem a szomszédokkal meg barinőkkel megbeszélni, hogy tartsuk még az oviban Pistikét, mert más anyuka is így csinálja.
Nem való a 7-8 éves az ovisok közé,, pláne amikor vegyes csoportba kerülnek.
16-ossal teljesen egyetértek, ugyanígy gondolom hogy ha egy már most iskolaérett , csak ál-indokokkal visszatartott 6 éves majd csak jövőre megy suliba, akkor azzal szemben lesz előnyben aki tényleg 6 évesen megy iskolába. pontosan 1 év előnye lesz, ha amúgy nem volt lemaradva. És ez igazságtalan.
Amúgy nem tudom, hol írtam azt hogy én vinni akarom a lányomat suliba. Azt nehezményezem, hogy a difer teszt így elhúzódik és gyakorlatilag kezdődik a beiratkozás mire meglesz az eredmény, az óvónő pedig addig nem foglal állást. Nem egy laikus szülőnek kellene eldönteni, mehet-e oviba a gyerek, hanem együtt az óvónővel megbeszélni! Ezt más is írta. Egyébként pont most csinálják, de az én lányomnak még nem csinálták meg a difert. Akinek megvolt már , annak se mondtak semmit csak majd a fogadóórán ami gondolom február elején lesz. Az iskola előkészítők pedig már október óta zajlanak!
HOl lehetne panaaszt tenni amúgy , hogy a difert így elhúzták? Önkormányzat? Ott a vezetőnő nagyon jól fekszik, úgyhogy sajnos semmi értelme...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!