Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Mit tennétek? Van rá esély,...

Mit tennétek? Van rá esély, hogy falusi óvoda fogadjon SNI-s gyereket?

Figyelt kérdés
Nemrég volt nevelési tanácsadóban, ott megállapították, hogy beszédében le van maradva a fiunk (2,5 éves). Heti egy óra logopédiai fejlesztést javasoltak, mondták, hogy ezt jelezzük az óvoda felé is. Ma kaptuk meg a hivatalos szakvéleményt, ebben szerepel, hogy integrált óvoda javasolt és SNI-s a fiunk. A héten volt a beiratkozás, szóltunk is a heti egy óra logopédiáról, azt mondták, hogy meglátják, mert inkább csak nagy csoportban, esetleg középsőben szokott a logopédus foglalkozni a gyerekekkel, ilyen kicsi korban nem, meg igazából heti 1 óra az sokat nem ér szerintük, ha igazán baj lenne, akkor jóval több fejlesztésre lenne szüksége. Legkorábban holnap tudok beszélni az óvodavezetővel, de teljesen kétségbeestem, mert nem hiszem, hogy integrált óvoda lenne az óvodánk. Ebben az esetben viszont nem járhat oda? Nem szeretnénk nagy városi oviba vinni, direkt úgy választottunk lakóhelyet, hogy van iskola és óvoda. A lemaradása nem olyan hatalmas, az is elképzelhető, hogy mire kezdődik az ovi, teljesen be is hozza magát. Ahogy olvastam, hogy az integrált óvodának milyen gyerkőcöket kell fogadni, nem igazán illik a leírás a fiunkra, ezzel nem megsérteni szeretném az oda járó gyerekeket, de ő nem fogyatékos, néma stb, csak lassabb a beszédfejlődése. Korai fejlesztőbe jár, ott a gyógypedagógus véleménye az, hogy ártani nem árt neki a fejlesztés, de ő nem lát semmi egetrengető problémát, csak lassabban megy a beszédtanulás.
2016. ápr. 21. 17:54
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
A bizottságnál állapították meg a 3 éves fiamnál is hogy le van maradva a beszédje, egyébként egyáltalán nem vészes, nálunk a védőnő fújta nagyon fel. Sni-t írtak nálunk is a papírra, heti 3 óra logopédiát és mihamarabb kerüljön oviba, tehát közösségbe, ahol sokat tanulhat a gyerekektől. Az óvoda simán bevette, falusi óvoda, az hogy levan maradva egy gyerek a beszédben az nem akkora probléma mint egy magatartás zavaros gyerkőc vagy autizmus stb... (nem akarom az ilyen gyerekeket bántani, ne értsetek félre)
2016. ápr. 22. 20:55
 12/14 anonim ***** válasza:
Az nem lemaradás 2,5 évesnél fél év is számit beszédben .a heti 1 logopédia komoly gondnál nem hatásostényleg .
2016. ápr. 23. 05:36
 13/14 anonim ***** válasza:
Persze, jó esély van rá. Szakértői bizottságnál dolgozom, kb. másfél éve kellett egy listát készítenem arról, hogy az összes megyei óvodák közül hányban fogadnak SNI-s gyerekeket, és közel az összesben, falusi ovikban is.
2016. ápr. 24. 09:28
 14/14 anonim ***** válasza:

Huh, nagy itt a káosz.

1. Nevelési Tanácsadó BTM-et adhat ki, abban is javasolhat logoopédiát, és azt is köteles az óvoda biztosítani!

BTM-es gyereket minden ovi fogad.

Logopédus nagycsoportos gyerekekkel kötelezően foglalkozik, saját hatáskörében vizsgálja, de ha a gyerek ennél kisebb, akkor is járhat neki foglalkozás, ha a Nevtan vagy a Megyei Szakértői Bizottság ezt írja elő.

2. Az SNI az egy nagyon tág fogalom. Ide tartozik a süketnéma, a vak, a figyelemzavaros, az autista stb. Az intézmények kb. 90 %-a fogad sni-s gyereket, amennyiben az nem igényel olyan speciális ellátást, amit az ovi nem tud megoldani (pl. autisták). Egyéb esetben utazó gyógypedagógust fogadnak.

Ezt az Alapító Okiratban szokták leírni, és a falusi intézmények mindig beleveszik az sni-t, ugyanis ha ott egy ovi van, nekik el kell látni a gyerekeket, szóval nem is húzhatja ki magát alóla. Ebben az okiratban fel szokták sorolni azokat a kódokat, amelyeket fogadnak, ezek általában a testi fogyaték, figyelemzavar, beszédfogyaték. A többi kategória már bonyolultabb,és nem oldható meg heti egy-két óra utazó gyógypedagógussal. De ekkor sem tehetik ki a gyereket anélkül, hogy ne találnának fogadó intézményt, persze ez már a szülőnek lehet problémás, ha másik városba kell hordani a gyereket.

3.SNi-s gyerek dupla fejpénz, bizonyos kódokkal (pl, autista) tripla. Ebből elvileg telik a gyógypedagógusra/logopédusra. Ennek ellenére év közben már kész a költségvetés, s a gyógypedagógusok órarendjébe sem illeszthető egy új gyermek, tehát ilyenkor lerázzák a szülőt mindenféle ürüggyel. Nagyon fel is háborodtam egy korábbi hozzászólón, hogy ők fizetik a szakembert, ez teljességgel törvénytelen!!!Az én fiam januárban kapott beszédfogyatékos sni-t, azóta is hol van logopédus, hol nincs. Nem ér rá, volt aki nem vállalta, én heti szinten veszekszem ezen a vezetővel. Sajnos én már ott tartok, hogy feladtam, és kerestünk magán logopédust.

Sajnos az állam intézményekben ez nagyon nehezen megy, beteszik csoportba a gyereket, olyan gyerekekkel, akiknek teljesen más a problémája, a heti óraszámot megcsonkítják, sokat hiányzik a szakember stb.

Nagyon elkeserítő, de sajnos az a legtöbb, amit tehetsz, ha te is keresel neki magánúton fejlesztést.

2016. máj. 8. 21:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!