Mi a különbség az óvónő és az óvodai dajka közt? Mit csinál másképp a dajka?
Sok minden...A dajka az óvónő segítsége. Öltözésnél, wc-zésnél, stb. figyel a gyerekekre, az óvónőnek segít előkészíteni a foglalkozáshoz szükséges dolgokat, dekorációkat. Takarít, mos.
A végzettség egyértelmű gondolom. Az óvónőnek főiskola, a dajkának sokszor még tanfolyam sem kell.
A dajka inkább ápolási feladatokat végez, gyümölcsöt pucol, takarít, kevesebbet foglalkozik effektív a gyerekkel. És ami fontos, de nem lenézendő, hogy nekik elég 8 általános.
Óvónő főiskolai végzettséggel lehet valaki (ettől persze nem biztos, hogy nagy a szíve), neveli, tanítja a gyerekeket, képzi őket, felkészíti őket az önállóságra, az iskolára, egész nap velük van, nem takarít.
Tök más a feladatuk, mondhatnám semmi közük egymáshoz.
4es vagyok. azért hagy védjem meg magunkat, mert többen írták, hogy nem kell végzettség.
ez azért nem igaz, okj tanfolyam kell, nem is olyan könnyű a sok egészségügy és pszichológia miatt ;)
bocs az offért! :)
A mi ovinkban csak olyan dajka dolgozhat, akinek megvan a dajka OKJ-s végzettsége, melyhez valóban elég a 8 általános, de általában olyanok végzik el, akiknek szakmunkásuk van és nincs érettségijük. Ettől függetlenül felelősségteljes az ő munkakörük is és mindenekelőtt becsülendő. Én imádom a fiam dajkáját, sokszor láttam a gyerekekkel foglalkozni, ahogy az óvónők szoktak, gondolom azért sokat ellesnek tőlük. Az óvónőt a tanítóhoz hasonlítanám, a gyerekek felkészítése az iskolára az ő feladatuk és minden felelősség a gyerekkel kapcsolatban rajtuk van, amíg a gyerek az oviban van. Van olyan óvónő, aki szereti amit csinál és sajnos van olyan is, akin látszik, hogy nem szereti.
A dajka egy személyben takarítóné, ő osztja a tízórait, ebédet, uzsit, segít a mosdóban a gyerekeknek, megágyaz, akár altat is, ha kell játszik és felügyeli a gyerekeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!