Logopédiai óvoda, tapasztalatok?
Kisfiam 5 éves, és súlyos beszédértési zavart állapítottak meg nála. Van a városban logopédiai ovi, persze nem is biztos, hogy bejutunk. Nevelési Tanácsadóból kéne papír, de tavaly is leráztak azzal, hogy anyuka fejlessze otthon a gyereket. Most viszont logopédus nézte meg, és mondatokat egyáltalán nem ért. Én gondolkodom ezen a logopédiai ovin, érdemes harcolni érte? A férjem azt mondja, hogy szerinte jó helye van a mi ovinkban, itt is szépen fejlődik, esetleg ha bekerül súlyosabb esetek közé is, még talán vissza is fejlődik.
Nem tudom tényleg milyen gyerekek járhatnak oda, ha bennünket ilyen problémával elhajtottak tavaly.
Egyébként beszél, csak a szórend és a ragok nagyon nincsenek a helyén. És persze hisztizik, ha az oviban énekelni, verset tanulni kell. Beszélgetni elég nehéz vele, nem tudja elmondani, hogy milyen volt a napja.
Jelenleg a közeli oviba jár, elég macerás lenne a város túlsó végébe hordani, de ha segít, akkor küzdök érte.
Van itt esetleg olyan, akinek oda jár a gyereke? Minden tapasztalat érdekel.
nekem nem jár ilyen oviba a gyereke. enyémnek is beszédértési zavara van, bár nem olyan súlyos mint a tiednek. és megkésett beszédfejlődésű, jelenleg ebből már csak disz gyanú van, mert a zöngés-zöngétlen pároknál téveszt illetve ezek között nem mond ki betűket, helyette a zöngétlen párját használja. mi integráló oviba vittük át, ott heti 2 logopédiai fejlesztést kapja, de ezt másik oviba is kapta volna, csak délután, nevelési tanácsadóban.
barátnőm fia viszont logopédiai oviba jár, már 4 éve, majd 8 évesen megy csak suliba, logopédiaiba, mert neki beszédfogyatékos a fia. na és igen, ott inkább nem beszélő gyerekek vannak. ez a kisfiú is csak szavakat mond még, pedig már 7 éves.
helyedben elvinném a beszédvizsgálóba, ott ezzel kapcsolatban is elmondják, mit hogyan kéne. mert ahogy leírod, tényleg lehet inkább a sok beszédhibás vagy nembeszélő gyerektől visszaesne. viszont a beszédértés nagyon komoly gond, azzal még kéne menni, minimum heti 2 logopédiára kéne járnia.
mi 2,5 éves korától járunk fejlesztésre, ezek nagyon látszanak a gyereken, tényleg nagy hátránnyal indult, de most ahogy hallgatom őket a kis csoportjában, nem hogy nem tűnik ki, de szebben is beszél és választékosabban :)
meg tényleg, ti is tudjátok fejleszteni, rengeteg meseolvasás, dia vetítés, nagyon fontos, hogy a beszéd és a kép összekapcsolódjon.
nekünk az a játék segített még sokat, hogy 4 éves korában minden újra átmentünk, mint mikor pici volt. szó szerint, megfogdostuk a szőnyeget, függönyöket, bútorokat, gyümölcsöket, tárgyakat, még az evőeszközöket és mindennek a nevét mondtuk együtt tbbször egymás után :D
ezt nagyon ajánlom nektek is, jó kis szórakozás és nagyon sokat fejlődik a beszédértése :)
lehagytam, hogy enyém is 5 éves. remélem nem baj, hogy kéretlen tanácsot adtam :)
Mindenképpen olyan oviba járatnám, ahol értenek ehhez a problémához, ergo én igen is kiharcolnám ezt a logopédiai ovit.
Se szórend nincs rendben, se a ragok, nem érti, amit mondasz neki, ez bőven elég probléma szegénynek, neki nincs helye rendes oviban.
Kizárólag akkor engedném a rendes oviba járatni, ha ott minimum 3-szor, de inkább 4-szer foglalkozik vele szakember, vagy logopédus, vagy fejlesztőpedagógus, vagy gyógytornász, vagy bárki, aki ért ehhez.
A ti sima kis óvónénitek gondolom nem ért ehhez a gondhoz.
Nekem csak olyan tapasztalatom van, hogy oviban dolgozom. A súlyos problémás eseteket nem tudjuk kezelni, elküldjük őket megfelelő intézménybe.
Volt egy fiúnk, aki maradhatott nálunk, mert "csak" a betűket nem tudta kimondani, pl K vagy G, de vele is 3-szor foglalkozott a logopédus, + az egyik óvónéni fejlesztette + elhordtuk külön a megfelelő intézménybe az ottani fejlesztőpedagógushoz is.
Iskolába viszont speckó suliba kellett mennie, nem mehetett sima suliba.
Neki azt mondták, ha szerencséje van és megfelelően foglalkoznak vele, akkor talán 15 évesen megtanul szépen beszélni.
Nekem diszfázia gyanús a kisfiad. Ha az, akkor mindenképp kell a logopédiai ovi. Az én fiam is beszédhibás, most lesz 5 éves. Nevelési tanácsadóból tavaly kaptunk papírt, illetve beszédjavító intézettől is. Ezért bekerült az óvodai logopédushoz, ami semmit sem ér, mivel az iskolába készülő gyerekekkel többet foglalkozik és egy diszfáziásnak egyéni fejlesztés kell. Ezért a nevelési tanácsadó segítségével bevették a korai fejlesztőbe heti egyszer és magán logopdushoz is viszem, így van meg a heti kettő egyéni fejlesztés. Plusz, heti kétszer TSMT torna, ami nagyon jó!
Az én fiam is beszél, ugyanazok a hibák, mint nálatok. Versek nekünk sem mennek. Otthon nem lehet fejelszteni, mindenképp szakember kell. Én fejlesztem itthon is, de a logopédusokkal egyeztetve. Én is harcolok a logopédiai oviért, én mindenképp szeretném oda vinni. DE, csak a megyei szakértői bizottság küldheti oda a gyereket, ha SNI kategóriát kap. Legalábbis nálunk, nem tudom, ti merre laktok. Most fogják felülviszgálni a fiam a nevelésiben és remélem, hogy úgy döntenek, hogy továbbküldik a papírját a megyei szakértői bizottság elé, úgy néz ki, hajlanak rá. Szóval, nem kis munka, én már tavaly április óta küzdök a logopédiai oviért. Vagyis, nálunk ez egy sima ovi, csak van egy logopédiai csoportja, ahol a gyerekeket minden nap fejlesztik, de csak SNI kategóriával veszik be.
Szóval, mindenképp szerintem, én is azért küzdök, hogy bekerüljön, mert szeretném, ha legalább 7 évesen rendes iskolába kerüljön és megtanuljon minden gond nélkül írni, olvasni, mert sajnos az a gyerek, aki keveri a ragokat, nincs jó szórend, nem tanul verseket, van 1-2 betűkiejtési hiba is, az nem biztos, hogy megtanul írni, olvasni, akár diszlexia is lehet.
Egyébként nev. tanácsadó nyakára járni kell, mert leszarják az embert, legalábbis nálunk. Én nagyon sokat mentem hozzájuk hívatlanul is, mert kiadták a papírokat a beszédjavító intézettől is és akkor én oldjam meg a fejlesztést. Hát nem, az asztalra kell csapni!
én dolgoztam logopédiai általános iskolában, gyógyped asszisztensként. szomszéd épület volt a logiovi, sokszor átdolgoztam ha ott hiányzott az asszisztensek közül valaki, így van rálátásom a logi-ra.
én mindenképpen oda vinném! visszafejlődni nem fog, ez hülyeség. a fejlődése pedig nagyban attól fog függni, hogy a megfelelő szakemberek foglalkozzanak vele és lehetőleg minél többet speciálisan személyre szabva. Gyógytornász, logopédus közösen, összedolgozva!
vigyétek el a Beszédvizsgálóba, én javaslom, hogy neurológia kivizsgálásra is. azok alapján amit leírtál, egyértelműen a logopédiai intézményben a helye!!!!
Budapesten beszédvizsgáló van, ez a neve: Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság,
Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!