Budapesti anyukak akinek tejfeherje allergia ovis gyerek biztosit minden etkezest az ovi vagy a szulonek kell vinni?
Ezenfelul a tojassal is problemank volt, most kezdjuk ujra enni, igy azt sem nagyon kaphat. Lanyomnak csak az ebedjerol tud gondoskodni az ovi (Heim Pal korhazbol hozatjak. Szeptembertol lesz ovis, sajnos nagyon nehez lesz a mindennapos munka mellett 3 etkezest meg bevinni neki. Ti milyen etelt visztek be? Kenyeret elore megkenitek?
Koszonom elore is?
Bölcsiben és oviban is én vittem az összes étkezést.
Nálunk felajánlották, hogy ebédet rendelnek, de a többit akkor is nekem kellett volna vinni, viszont 640 Ft lett volna egy ebéd.
Nekünk 3 gyerekünk van, ez igen nagy szívás lett volna így. :(
Év közben jöttem rá, hogy kötelességük lenne biztosítani, sőt, az ovi a tartósan beteg gyerekért magasabb normatívát kap, tehát még ők keresnek rajtunk. :((
De bevettem a "lexarom tablettát".
Ami nagyon nehéz, hogy az ovisok rengeteg mindent kapnak még pluszba az étkezéseken felül, tehát állandóan kell bent lennie olyan rágcsálni valónak, sütinek, amiből kaphat, pl. ha szülinapos tortája van valakinek...
Nekem számos rossz tapasztalatom volt/van, sajnos nem figyelnek erre kellően oda. Ovi váltáson is gondolkodtunk emiatt, de mivel nem az egyetlen gyerekünk, és egyéb szempontból jó ez az ovi, így hát tűrjük ami van.
A kenyeret nem kenjük meg előre, van bent a hűtőben felíratozott saját margarinja (ami tejszármazék mentes), és a dadus külön elkészíti az övét.
NEkünk egy 3 részes ételhordozónk van (abból is dupla készlet, mert egy mindig koszos otthon, így váltom két naponta, könnyebb, mintha a haza hozottat kéne még aznap kimosni és megtölteni is).
Egyikben leves, másikban főétel, a harmadikba tesszük a reggelit és uzsonnát, és mindig írunk egy cédulát, hogy mit kell csinálnia a dadusnak.
Így sem mindig úgy sikerül, de azért az esetek nagy százalékában.
A délelőtti gyümölcsből ő is kap, azt, amit a többiek.
Koszi szepen a valaszt!
Elszomorit amit irsz, hogy nem figyelnek elegge az ilyen gyerekekre. Nagyon aggodom hogy lesz, hogyan szokja meg a kislanyom es en hogyan birkozom meg majd ezzel munka mellett. Januarig itthon vagyok de utana nemtudom hogy lesz.
En is kezdek gondolkozni azon, hogy magam keszitsem el neki az ebedet is, tartok tole, hogy nem viszik majd tulzasba az ebedjet sem, mivel csak egy edenyt kertek hogy vigyek es egy masikat valtasra. Ezek szerint egy fajta etelt adnak majd neki az is ki tudja milyen.
Megirnad nekem, hogy milyen etelhordozotok van, rozsdamentes vagy muanyag? Mert nekunk az oviba rozsdamenteset kernek es nem talalunk sehol.
Reggelire, uzsonnara milyen etelt viszel be neki?
Sokat segitenel ha irnal errol, mert meg nagyon tapasztalatlan vagyok ilyen teren es szeretnem, hogy neki is a legjobb legyen.
Hasonlo etelt fozol neki ebedre mint amit a tobbiek esznek?
Koszonom szepen elore is!
A fiam szeptembertől megy oviba, eddig bölcsis volt, és oda én hordtam az egész napos kajáját. Ő tej- és tojásallergiás.
Rozsdamentes ételhordót pl. háztartási boltban lehet beszerezni, de nem egy általános termék egyébként.
Nálunk a kajálásból jó nagy cirkusz volt. Aki a közétkeztetést csinálja nem vállalta - holott valóban kötelességük lenne - az ebéd készítését, a többi kaját pedig nem lehet külön megrendelni, még az ivólét is én viszem. (Mondjuk legalább nem az agyoncukrozott, legolcsóbb gyümölcslét issza.)És nem elég, hogy nem vállalta az ebédkészítést, azt sem akarták engedni, hogy én vigyem a kajáját.
Végül kérnünk kellett gasztroenterológustól papírt az ételallergiáról, amit az állategészségügyhöz kellett benyújtani. Vállalni kellett, hogy igazodom az étkeztetésben a közétkeztetési normához, felcímkézem a napi kajáját, és annyit viszek be, hogy ételmintát is tudjanak belőle venni.
A bölcsi azt kérte, hogy lehetőleg ugyanazt készítsem, amit a többi gyerek is eszik. Pénteken mindig elhozom a következő heti menülapot és az alapján főzök.
Én az ebédeket általában hétvégén előre elkészítem és lefagyasztom. Kivéve a tésztaféléket, azokat frissen készítem. Az uzsonnák között általában heti kétszer van péksütemény vagy sütemény, ezt is elkészítem és lefagyasztom.
A kenyérféléket reggel kenem meg, az uzsonnához valót beteszik a hűtőbe.
Kedves utolso valaszolo!
Sokat segitettel, koszonom szepen.
Megirnad nekem milyen sutemenyeket keszitesz neki uzsonnara, amit le lehet fagyasztani. Nagyon sokat lepnek ezzel elore, mert egesz nap azon gondolkozdom, mikor lesz nekem idom sutni napi 10ora munka utan.
A levest is lefagyasztod ezek szerint, mondjuk huslevest?
Egyenlore nem sikerult beszerezni rozsdamentes etelhordozot mert 2 db kellene az ovinak es ez is kulon vagyis ne legyen 2 reszes.Mar nagyon sokat jartunk utana, meg van egy lehetoseg ma ott megnezzuk, ha ott sincs feladom.
bocs,de a kaja részéhez nem tudok hozzászólni
Első vagyok:
Szerintem előre ne aggódj, mert lehet hogy Nálatok teljesen más lesz a helyzet, mint a mi ovinkban. Ha van egy jó fej dadus, aki odafigyel, az elég. (Sajnos a mi dadusunk az intézményvezető rokona, ezért "hozták be", elküldtek egy tök jó fej dadust helyette, őt meg nem nagyon izgatja a munka... A másik csoport dadusa pl. nagyon jó fej.) Szóval ez előre nem kiszámítható, hogy mennyire fognak gondoskodni vagy sem.
Januárig meg szépen beletanulsz, kitapasztalod, mi hogy van.
Annyira nem tragikus ez a főzés dolog, meg a dobozolás, bele lehet jönni.
Én műanyag ételhordóból vettem két garnitúrát. (MIRAPLAST nevű, három szintes, Auchanban vettem) Így az egyik az oviban, a másik otthon tisztítás alatt (mosogatógépben mosom, így másnapra mindig ott a tiszta), meg ha véletlenül bent felejtjük (pl. nagyi hozza haza a gyerekeket, de velem is megesett már).
Én sosem főzöm azt /hasonlót, ami a többieknek van, de inkább gyakorlatból nem, mint elvből.
Egyrészt iszonyatos munka lenne, másrészt nem jutok hozzá az étlaphoz pénteken, fél év alatt nem sikerült ezt elérni, aztán feladtam. HÉtfőn már hiába nézem meg, nem tudok annyit bevásárolni.
Meg hát egy csomó mindent nem ehet, és mivel nem eszik tejfölt, így én főzelékeket sosem csinálok, minek, a zöldséget máshogy is oda lehet adni, az oviban meg két naponta biztos hogy főzelék van...
Általában úgy jön ki, hogy: hétfőn a vasárnapi ebéd maradékából kap, kedd-szerda ugyanaz a leves, a másodiknál pl. másik köret, csüt-péntek ugyanaz a leves, és a másodikkal azonos módon járok el.
De ha nem marad vasárnapról pl. leves, akkor eltolásban főzök, tehát mindent két napra, de H-K leves ugyanaz, második különbözik, K-SZ második azonos, leves különbözik stb.
Nálunk úgy van, hogy reggeliznek az óvodában, de ennek ellenére otthon is reggeliznek még a gyerekeim, mert amikor felkelnek, éhesek, így az óvodában túl sokat nem esznek már.
A három dobozból egy a levesé, egy a másodiké, a harmadikba megy a reggeli/uzsonna. Gyakran kap egy zsömlét, aminek az egyik felét megkenik lekvárral, a másikra meg küldök be egy szelet sonkát vagy szalámit, azt alufóliűba beteszem. Amikor reggel beérünk, beadom az egészet a konyhásnak. Egy cédulára ráírom, melyiket kapja reggel és melyiket du.
Amit beküldök: egy doboz margarin (tejmentes, amit ő ehet), egy üveg lekvár, és tubusos majonéz. (Pl. ha halrudat kap, akkor a papírra ráírom, hogy nyomjanak neki a majonézből rá) Na ilyenkor gyakran kiderül, amikor érte megyek, hogy nem kapott rá majonézt... :(( Szóval nem 100%-ban megbízhatóak.
Aztán a LIDL-ben kapható saját márkás (Belbacke) csomagolt sütemény, kívül csoki bevonat, belül piskóta szerű, több ízben van, nagyon finom. Abból küldök be, és ha szülinapos torta van, akkor ő abból kap egy szeletet. Egy hónapig eláll egy csomag, aztán újat szoktam bevinni (bár nem romlik meg, de kiszárad)
Van bent ropija és barackmagja vagy nápolyija, ami az óvónőknél van, és ha a gyerekek kapnak kekszet/finomságot, akkor ő abból kap.
Tízóraira gyümölcs van, abból ő is kap, ezt úgyis a szülők viszik be, kb. másfél havonta vagyunk "gyümölcsnaposak".
Hogy milyen ételeket viszek be? Igyekszem olyat, amit nagyjából szeret, de azért néha előfordul, hogy nem járok teljesen a kedvében. Változó, hogy mikor mennyit eszik, néha mindent, és van, hogy a fele is visszajön. (Ez a legrosszabb érzés, hogy látod, mennyit "nem evett meg", pedig ha az ovis ételből enne, nyilván akkor is ez lenne, csak legalább ők dobják ki, nem én...)
Aztán én rengetegszer sütök süteményt/péksüteményt, ha van saját, akkor mindig abból kap, azokat nagyon szereti.
Hát kb. így.
Ha szeretnél még kérdezz nyugodtan.
Ami lemaradt:
Nálunk is annyit kell vinni mindenből, hogy az ANTSZ számára leemelnek és eltesznek mindenből egy kanálnyit, és 72 órán át tárolják.
Eleinte biztosan csinálták is, de év vége felé én már nem láttam. De mindegy, ez az ő ügyük...
3. válaszoló vagyok
Süteményféléből én piskótát szoktam készíteni, ez nagyon bevált, fagyasztás után is finom. Ezen kívül, ha lekváros vagy valamilyen gyümölcsös (én szoktam kókuszos és kakaós csigát is csinálni) levél/bukta stb. van, azt kelt tésztával csinálom, és sütve fagyasztom le. (Nekem nem sikerült, mikor nyersen fagyasztottam és fagyosan sütöttem, mindig kiszáradt, mire megsült.)
A linzer is jól bírja a fagyasztást.
Én készítek főzelékeket is, ezt is nagyobb adagban és lefagyasztom. Elkészítem a főzeléket, de nem habarom be, úgy fagyasztom. Mikor kell, előző este kiveszem, behabarom kukoricaliszt-étkezési keményítő kombinációval, a gyümölcsszószokat pudinggal sűrítem, és kész.
A rakott dolgokat is lefagyasztom. Én pörköltszaftszerű lét csinálok, abba rizstejszínt keverek, ezzel öntök nyakon minden rakott dolgot.
Levesalapot fagyasztok le előre, abba frissen főzöm bele a zöldségeket. (Mármint télen fagyasztott zöldséget. Én francia- és mexikói saláta keveréket szoktam venni, a fiam abból mindent szeret. és az levesbe és főzeléknek is jó. vagy éppen rakottasnak.)
Koszonom szepen a valaszokat'
Sokat segitettetek'
Kedves 14:27-es valaszolo! Megirnad nekem, hogy reggelire, uzsira milyen mas eteleket viszel be az oviba a lekvaros, felvagottas zsemlen illetve sutemenyeken kivul? Esetleg tojast, padlizsankremet, virslit? Virslit felmelegitik neki? Tojas is kihul mire odaerunk az oviba...
Egyebkent a Belbacke nevu sutit meg fogom nezni, nagyon sokat segitettel vele.
Napolyit milyet viszel be az oviba, bio uzletbol vasaroltat? Csak azert kerdezem mert nem ismerek olyat amiben nincs tejtermek, ha megirnad sokat lepnek elore ezen a teren is.:-)
Koszonom szepen megegyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!