A dajka munkaköri leírásában szerepel?
Óvodapedagógus vagyok.
Óvodánként eltérő lehet a dajka feladatköre. Pl.: van, ahol a dajka feladata a tízórai/ uzsonna elkészítése és van, ahol erre a célra konyhai kisegítőt alkalmaznak.
Van, ahol a dajka néni takarítja az egész óvodát és van, ahol erre a célra takarítót vesznek fel.
Ugyanez vonatkozik a te kérdésedre is. Van, ahol a dajka néni feladata segíteni az óvodapedagógusnak a csoportszoba dekorálásában. De olyan is van, ahol ez a pedagógiai asszisztens feladatköre.
Én a helyedben az óvodavezetőtől érdeklődnék, hogy miben kérheted a dajka néni segítségét, mert sajnos gyakran előfordul (főleg pályakezdőnél), hogy a dajka néni akar irányítani, csak mert ő dolgozik régebb óta az óvodában, vagy ő az idősebb és visszaél a helyzettel, kihasználja a pályakezdő óvodapedagógus szerénységét. Ne hagyd magad! Ők azért vannak, hogy segítsenek és nem csak a gondozási feladatokban. :)
A főnök asszonyom dajkaképzőben oktat, és múltkor pont az egyik tételét mutogatta amiben benne van ez a feladat kör is.
Viszont vannak helyi szokások és azt helyben kell tisztázni.
Van dajka barátnőm, ő nemhogy segít a dekorálásban, de konkrétan ő csinálja a csoportszoba dekorálását, sőt, néha az egész oviét (kerti kompozíciók, ballagó tarsznyák stb.). Viszont ez tuti nincs benne a munkaköri leírásában, ő szimplán csak ilyen kreatív, imádja ezeket csinálni.
Szerintem is az a biztos, ha a vezetővel egyeztetsz (és a jó viszony megőrzése érdekében fogalmazz óvatosan, a szájhúzást nem kell emlegetni, ne úgy jöjjön ki, hogy "árulkodsz").
Én dajkaként kezdtem a pályafutásomat, amikor tanultam a szakmát, ott az óvónéninek a segítése egy külön tétel volt.
Amikor munkába álltam, kb hülyének néztek, hogy mit akarok én vágni meg hajtógatni...
Most már kisgyermeknevelő vagyok, eddig két bölcsiben dolgoztam, egyikben elvárás volt a dajkák felé, hogy segítsenek nekem, a másikban meg épphogy nem mondott nekem valami cifrát a dajka, amikor megkértem, hogy legyen kedves segíteni a húszmilliómódik nyuszitappancs kivagdosásával...
Szóval intézménye és vezetősége válógatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!