Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Óvónő probléma esetén kérhető...

Óvónő probléma esetén kérhető másik csoportba?

Figyelt kérdés

Konkrétan az óvónő gyűlöli a gyerekem. Ő egy idős nő, az én gyerekem pedig elég problémás (több baja is van).Ezt jeleztem is év elején minden segítségemet felajánlottam. Jelenleg nagyon keveset van ott, nem is minden nap. Amikor ott van naponta kapom a panaszt. Jelenleg várunk kivizsgálásra, hogy a számára megfelelő intézménybe járhasson. Nyilván azt nem szeretném ha egyátalán nem menne ebben a tanévben, ezért próbálok megoldást taláni. Kezd átmenni megalázásba a többi szülő előtt konkrétan kiabál a gyerekemről minden félét mi a baja(diagnosztizál). Szerintem ez sem az ő feladata lenne, hanem a szakembereké akik vizsgálni fogják. Én értem, hogy jelezni kell a szülő felé, de ezt megtehetné négyszemközt sokkal diszkrétebben, finomabban. Megértettem eddig is és minden óhajára találtam megoldást. Nem szeretnék egyenlőre panaszt tenni, ennek ellenére sem (pedig mindenki ezt javasolta) csak, hogy a gyerekem jó kezekben, biztonságban legyen.

Köszönök minden segítséget.

jan. 17. 16:41
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Problémás *
jan. 17. 20:46
 12/16 anonim ***** válasza:

9, köszönöm, hogy jelezted, tanító és óvó szakos diplomával rendelkezem. :)

Tanítón 3 félév volt, plusz én felvettem 2 félévben szabvállként fejlesztőpedagógia kurzust is.

A lényeg az, hogy az óvónő NEM teljesen képzetlen, képes felismerni, hogy mi lehet az adott gyerek problémája. Egyébként integrációs módszerekre vonatkozóan valóban nem nyújt semmit az alapképzésünk sajnos, valamint az is igaz, hogy az állami intézmények nagyrésze hiába írja bele az alapító okiratba vagy szmsz-be, hogy ők integrálnak... Hát a megvalósításnál el is bukik a dolog. Ennek az oka, hogy nem gyógypedagógusok dolgoznak az intézményekben és jóval nagyobb a létszám is, mint egy erre specializálódott helyen.

jan. 17. 21:07
 13/16 anonim ***** válasza:
51%

9.vagyok, én még tanárival és egy SNI gyerkőccel. És mikor szembesültem azzal, hogy az óvónőknek fogalmuk sincs arról, hogy kell az ilyen gyerekekkel bánni, akkor megnéztem az óvónő tantervét is.

Vitázni ezen nem szeretnék, lehet, a te egyetemeden másként volt, vagy korábban végezted el és közben változott a tantervi háló, de a mi városunk egyetemén tényleg egy félév csak.

jan. 17. 23:06
 14/16 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a választ. Picit hibásnak érzem magam amiért megpróbáltam a gyerekem normális közösségbe járatni, annak tudatában, hogy tudatában voltam annak, hogy ő más. De jeleztem ezt, és év elején azt mondták megbírkóznak a feladattal, nyugodjak meg. Együttműködő voltam végig. Én magam nem vagyok erre irányult szakember, de folyamatosan tanulok, hogy a gyerekem teljes életet élhessen, de a társaságot számára jelenleg, csak így tudom megoldani. (Szerintük nem vesz tudomást a többiekről, de ha kapcsolódni próbál a maga módján, az probléma. Igen néha leborítja tornyát a többieknek, de ettől nem gondolom, hogy közveszélyes lenne amivel illetik. Ott kellene neki megmutatni akkor helyben mit és, hogyan kell csinálni, mert én hiába mondom el neki itthon. Természetesen gyakoroljuk a szabályokat, nem hagyok rá mindent. Sok szokást elhagyott rövid időn belül). De ettől azt tudom milyen nehéz dolguk van, tudom, hogy mekkora a felelősség. Igen személyes sérelemként élem meg a hangnemet és, hogy mások jelenlétében tárgyalják ezt ki. Gondoltam ha valaki máshoz járna, aki esetleg mozgékonyabb, fiatalabb talán gyorsabban, jobban tud reagálni, hogy ne történjen baj. Én se örülnék, ha nem védenék meg őt, ahogyan más szülő se nézi el, de azért vannak ott ők, hogy figyeljenek. A játszótér élményeinkből is tudom ha figyelek rá tudok szólni ha nem tartja be a szabályt, de épp ez a közösség lényege, hogy ott más valaki figyel és szól rá. Nem akarok én neki gondot, sem megszabni, hogyan végezze a munkáját. Jelezte, hogy erre nem alkalmas, megértettem, és el fogom vinni másik oviba, amint lehetőségem lesz rá.
jan. 18. 06:13
 15/16 anonim ***** válasza:
Ha már közveszélyesnek nevezték,az durva lehet. Az óvónők elég tág tűréshatárúak,pláne egy idősebb. Akkor valószínűleg tényleg gond volt. Szóval a többi gyerekkel szemben kicseszés volt részedről.
febr. 2. 17:34
 16/16 A kérdező kommentje:

Miért is lett volna kicseszés? Mert megpróbáltam? 3-4 éves gyerekekről beszélünk, ahol sokszor egy egészséges gyerek sem tudja egy idegen környezetben mit és hogyan lehet. Mindazonálltal jeleztem és felajánlottam a segítségem amire nem is figyeltek akkor. (Azt mondták ők már láttak mindent és megoldják.) Most is megoldódott, de kell mellé 1 ember aki ott van vele (árnyékpedagógus a neve) szándékosan ilyen típusú gyerekeknek van és 1. Nap után mindenki teljesen elégedett. Erről korábban még az ovi se tudott, ettől függetlenül a vizsgálaton kiderül javasolnak másik ovit, vagy sem. Sok esetben sajnos nem meholdható, ezért is a külső segítség.

Kicsit azért durva, hogy egyből a szülőt kell leminösíteni bármi hiba van a gépezetben. Elárulom van egy nagytesó akivel viszont soha semmi probléma nem volt soha, teljesen okos és mindenben részt vesz, jótékonykodik stb. Ezt csak azért említem, hogy igenis van amikor minden igyekezet ellenére nem sikerül. De tudjátok akik egyből a szülőt bántjátok milyen szar nem törődöm mekkora lelki törést tudtok okozni azoknak akik amúgy mindent megtesznek és időt energiát, egészséget nem sajnálva mennek orrvérzésig, csak a kialakított "jól működő rendszerben" várni kell évekig mire ellátnak. Igen van aki otthon ülnés vakarja a valagát, de nem kell mindenkit egy kalap alá venni. Így se könnyű.

Ha az óvónő jól képzett és diagnosztizálni képes, akkor pedig szerintem minimum tanácsot tud adni vagy kezelni tudja, hogyan kapcsolódjon a gyerek más gyerekekhez, erre is többször, ha van jól bevált módszere, amíg akár én alkalmazhatok, mondja el, segítsen... Abszolút nem tűrt, a megalázás pedig nyilvánvaló volt. Minden hibáért és alkalomért járt, míg nem jeleztem. Azóta egyenlőre minden rendben van.

febr. 8. 06:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!