Hogy lehet, hogy itthon ennyi szülő tud rugalmas munkaidőben dolgozni, vagy részmunkaidőben, hogy 16 előtt elviszik a gyerekeket bölcsiből, oviból?
"eddig ilyet állami irodában láttam"
Pont nem. Versenyszférában sokkal gyakoribb a rugalmas munka. Ezért váltottam vissza a közszféráról, mert ott fixen 7:30-16:00 volt, beszámolóidőszakban fixen ki nem fizetett túlórával este 6-7-8-ig, csoportvezetők 10-ig ültek bent.
08:00-17:00-ig dolgozok. 18:00-ra esek be szó szerint az oviba. Férjem szintén, szóval mindegy melyikünk menne érte. Utolsó az én gyerekem, szóval van ettől rosszabb is, csak azért írom le.
Korábban nem tudunk kezdeni munkahelyen egyikünk sem. Nincs akkor még munka.
Legkésőbb fél ötre érek oda a gyerekért, és mindig ő az utolsó.
A férjem 7-15:20-ig dolgozik, de mire átszenvedi magát a városon, negyed 5.
Ha én megyek érte, akkor 4ig dolgozom (szépségipar).
A bölcsi 5-ig van nyitva.
3-tól lehet értük menni, a csoport nagy részét akkor el is viszik. Nálunk sok olyan gyerek van, akinek a szülő otthon van a kisebbel (ezt mondjuk annyira nem értem, mikor beírattam a gyerekem, az első kérdés volt, hogy dolgozom-e, mert csak akkor veszik fel.)
Irodán dolgozom egy kis vállalkozásban, 7:30-15:30ig tart a munkaidőm hivatalosan. A gyereket 7:10 körül teszem le az oviban, autóval 10 perc az ovi és a munkahelyem közötti táv, tehát még fél 8 előtt beérek.
15 óra után, negyed 4 fele el tudok indulni érte, így 15:30 körül már odaérek legtöbbször. (általában 15 órára végzek a munkámmal, szerencsére nem kell bent maradnom azért, hogy az üres falat nézzem még 20 percig, természetesen ha nem végzek akkor nem megyek el 10-15 perccel előbb, vagy ha kell akkor 7 körül is már bent vagyok néha ha SOS dolog van amit 8-ra le kell adni stb., de ez oda-vissza működő bizalmi dolog.)
"Én eddig ilyet állami irodában láttam, de ezek szerint sok az ilyen munkahely."
Oh, én állami hivatalban dolgozom. Hétfőtől csütörtökig 8-17.00 a munkaidő, pénteken 8-14.00. Nem engednek el, akkor sem, ha épp malmozol. Simán van, hogy "fentről" jön a beszámoló, statisztika stb kérés fél 5-kor, hogy akkor ma munkaidő végéig. Csekkolják is egyéb sunyi módszerekkel, hogy 5-kor bent vagy-e még...
Ha lenne gyerekem és mondjuk a lakhely szerinti körzetes oviba járna, akkor 6-negyed 7-re tudnánk párommal értemenni.
Maradnának alternatív megoldások, amivel szerintem sokan mások is élnek:
- elhozza a nagyi
- elhozza más rokon vagy barát, akinél addig ott van
- valamelyik szülő home office-ban dolgozik
- valamelyik szülő félállásban dolgozik
- kisebb gyerek miatt anyuka Gyes-en van
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!