Mivel jobb a gyereknek a korai óvoda kezdés, mint a bölcsőde?
Enyém is 2,5 és ovit kezd. Folyekonyan beszél, sokkal ugyesebb a tarsainal minden tekintetben. Ha 2 evesek közé kerulne be, nem tudom milyen új dolgot tanulhatnq, miben fejlodhetne beszélni nem tudó, játékokat nem funkciojuknak megfelelően használó, szerepjatekokat nem is ismero gyerekek között.
Ő énekeket, mondókákat tud, számol tudatosan 10ig.
Rég kanállal, villával eszik szépen pohárból iszik asztalnál.
Csak nagyobb gyerekekkel tud jól játszani akik már partnerek a szerep jatekban, beszelgetesben. Sokkal jobb lesz neki az ovi.
Fú utolsó kepzeld ezeket a bölcsis gyerekek is 1.5-2 éves korukban tudják. Úgy írod mintha ott csupa süket-vak fogyatékos gyerek lenne akik se beszélni nem tudnak, se a motorikus képességeik nem alakultak volna ki. Elárulom, a bölcsis gyerekek sokkal fogékonyabbak mindenféle tudásra, mert ott is vannak 3 éves gyerekek, akiktől ellesnek dolgokat már egész kicsiként, 1.5 éves kortol.
Add oviba a gyereked ettől függetlenül, de ne beszélj már úgy róla mintha páratlan csodálatos képességekkel rendelkezne, a többi vele egykorú meg full fogyatékos lenne.
Mert fingjuk nincs milyen az ovi. Nincs olyan érett 2,5 éves akinek való lenne. 3 évesek többségét is sokkolja. Ők is megküzdenek vele.
Ha a szülők nem tudják óvodaköteles korig otthon tartani a gyereket (ami ugyebár nem kereken 3 év, hanem a 3. szülinapot követő szeptember 1.), akkor sokkal jobb egy 2 és 3 közötti gyereknek a bölcsi, legyen akármilyen érett.
Mert ott harmadannyi gyerekkel kell elsőre "megküzdenie", mikro közegben gyakorolhat, nagyobb odafigyelést kap. Jó átmenetet, felkészülést jelent egy 2,5 évesnek.
Egy évig dolgoztam oviban pedasszisztensként, pont akkor, amikor kísérletképpen felvettek néhány olyan hiper-szuper 2,5 évest, mint a 2-es válaszolóé. Aranyos gyerekek voltak, de az óvónők kínlódtak velük rendesen, mert nem nekik való volt az ovi, nagyon nehezen vették fel a ritmust, a foglalkozásokra nem tudtak odafigyelni stb. Lehet, hogy ahol van külön mini csoport, ott más a helyzet, itt egy olyan csoportba tették őket, ahol kis- és középső csoportosok voltak vegyesen.
Szóval belülről látva az a véleményem, hogy egy 2,5 évesnek nem való az óvoda és pont. Legfeljebb talán a mini csoport, de arról nincs tapasztalatom.
A kisfiamat majdnem 3 évesen (2 év 8 hónapos volt) bölcsibe irattam. Fél évet jár, mielőtt szeptembertől ovikötelesen ovit kezdett.
És nem azért döntöttem a bölcsi mellett, mert éretlen volt. Hanem mert volt már egy ovis testvére, így tisztában voltam vele, hogy nem elég, hogy szobatiszta, hogy folyamatosan, összetett mondatokban beszél, hogy a játéktevékenysége előrébb tart, hogy önállóan eszik-iszik, öltözik... Mindezek nem készítették fel arra, hogy 25 másik gyerekkel legyen 1 óvónő felügyelete mellett. Lehet "megugrotta" volna.. de minek?
Amikor vihettem egy 8 fős csoportba 2 tündéri gondozóhoz, ahol maximálisan odafigyeltek rá, segítették a beszoktatását, támogatták, bátorították.
Hogy a bölcsiben "nem tanulnak"?
Az oviban mit tanulnak? Mert hogy az ovisom az ismeretek 90 %-át itthon tanulta meg, az fix.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!