Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Mit csinál az óvónő, ha a...

Mit csinál az óvónő, ha a gyerek maszturbál?

Figyelt kérdés
Van még ahol tiltják? Elterelik a gyerek figyelmét vagy hagyják? Hogyan oktatják erről az óvónőket?

2022. márc. 12. 10:03
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Az előző iránt részvétem, aki a 90es évek kapcsán írt. Az óvónőkkel egyet értek, viszont kiemelem, amire csak egyikőjük utalt, hogy a kedves kérdező számára hangsúlyozzam:

csak akkor szabad elterelni a fgyelmét, ha szakmai megítélés szerint túlzó a maszturbálása.

Ha nem vélhető túlzónak, akkor azért kell hagyni, mert az ujjszopáshoz stb hasonlóan ez egy ön-nyugtató mechanizmus, főleg kisgyermekeknél -egyúttal természetes dolog, a pszichoszexuális érés elengedhetetlenül fontos része-, másfelől olyan szinten senkit se zavar, a többi gyermeket se, még csendespihenő alatt se. Ha nem túlzott, ahogyan végzi.

Ami már túlzásnak vélhető, az általában erős lelki szorongásból ered, és természetesen nem a tünetet kezeljük, hanem átmenetileg eltereljük erről a gyermek figyelmét, és átmeneti pólásként aktuálisan is extra figyelmet, gyengédséget, törődést kap (ahogy írta egy óvónő itt: pl melléülni, megcirógatni a buksiját, beszélni hozzá, játékot adni a kezébe - alvásidő alatt hangtalan játékot, vagy rajzolási lehetőséget stb).

(Ez esetben a túlzás mivolta a tünet, míg maga a maszturbálás NEM tünet, alap esetben.)

A tartós, hosszútávú megoldás érdekében -már ha túlzó maszturbálást lehet vélni- gyermekpszichológushoz érdemes küldeni a gyermeket, szülővel, ahol a szülőt kikérdezik, a gyerekkel meg játszanak, hogy megfigyelhessék játékát és ezekből következtetést vonhassanak le.

2022. márc. 16. 19:08
 12/13 anonim ***** válasza:
38%

Vicces, mert gyerekként ovis koromban én is masztiztam, de csak otthon xd

Kicsit undi témának hangzik tudom, elnézést, de ezt szebben nem tudtam megválaszolni, de nekem volt már akkor szégyenérzetem úgymond.

Én óvónő vagyok, nem lepődök meg, ha látok ilyet én rögtön rászólok, hogy x-y-kám vedd ki legyél szíves a nadrágodból a kis kezed! Hunyd le a szemed alukáljál.

Vagy azt mondom piszkos lesz a kis kezed, bàr ez lehet nem annyira jó kifejezés rá.., de na csak nem jó, ha utána majd meg fog kilincset/játékot /poharat stb.

És akkor mindig kiveszik ilyenkor. Úgyhogy eddig még olyan görcsősen masztizó gyerekkel nem találkoztam, akire nem ahtott volna, hogy rászóltam.

2022. márc. 27. 14:08
 13/13 anonim ***** válasza:
67%

Az előző kamuzik, nem csak a stílusa, de a tartalom miatt is, amit írt. Különféle főiskolai és egyetemi szakokon beszélnek a pszichológia előadók arról, hogy kifejezetten hagyni kell a gyermeket, hogy megélje a saját teste felfedezését.

Szigorúan tilos rászólni, de az is hibás berögződést, káros gátlást alakít ki a gyerekekben előbb-utóbb, ha kedvesen beszélik le a maszturbálásról úgy általában véve, tehát ha helyzettől függetlenül "neki nem szabadna".

Ilyenért meneszteni is lehet az óvodapedagógust, mármint ha rászól a gyerekre, hogy hagyja abba. Az iskolás gyermek az, akire már rá kell szólni, ha akárcsak halkan nyög, vagy csupán vonaglik az osztály teremben finoman akár -nem megszidva, hanem értésére adni finoman-, mert az agyi érése már tart ott a 6-7 éveseknek, hogy a szocializáció része kell legyen már pl az iskolapadban, iskolai udvaron, hogy mások előtt még vonaglani se szabad nekik. (Ha fészkelődik, a tanító legfeljebb később négyszemközt megkérdezi, hogy rosszul érzi-e magát, és nem faggatja tovább erről, ha a válasz nemleges.)

Az ovisnak még alapcsony szintű az önkontrollja, kb 6 éves korban kezd felgyosulni az agykérgi érés, ami a kontrollfunkciókért felel. Teljesen normális, hoyg olykor nyögdécselnek csendespihenő alatt, vagy zuhálnak, és vonaglanak, fészkelődnek, mozgolódnak, ritmikusan mozgatják a takarójukat. Hagyni kell. Náluk ez öngyugtatás és a kontrolljuk egyébként is alacsony szintű.

Más kérdés, hogy kb öt éves kortól szépen elmondjuk neki, hogy teljesen rendben van, hogy megfogja a nuniját / kukiját saját maga, azonban ő már olyan nagylány/nagyfiú, hogy megérti: mások előtt nem illik, HANEM engedni kell számára oly módon, ha nem mások szeme láttára teszi (ez része a szocializációnak). És mivel a konkrétumokból ért az ovis, el kell mondani neki konkrét helyzeteket, amikor szabad: csendespihenő alatt, vagy ha van idő wc-n, akkor ott.

(Sok ovis egyébként hamar rájön, hogy ha a kezével nem nyúlhat oda mások szeme láttára, akkor is tudja kellemesen ingerelni önmagát, pl bútorhoz dörgölőzik, vonaglik játék közben, lába közé vesz plüss állatot stb - ovisoknál ez hagyni kell! Sőt, nem ritkán látni kisiskolásokat nyilvánosan így cselekedni, pl váróteremben, amikor unatkoznak, mivel még nem tudatosak erre általában, sokuknak még 8-9 évesen sincs szégyenérzete, legalábbis ruhán át, mozdulatokkal, dörgölődés által.)

2022. márc. 28. 23:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!