Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Inkább máshogy tanítsam meg...

Inkább máshogy tanítsam meg velük ezt a mondókát? "Itt a köcsög, mi van benne"

Figyelt kérdés

Jövő héten alma témahét lesz és ezt a játékos mondókát is szeretném megtanítani, eljátszani az ovisaimmal:

Itt a köcsög!

Mi van benne?

Arany alma,

arany körte!

Add tovább! Add tovább,

te fizesd meg az árát!

A "köcsög" helyett inkább kosárral tanítsam nekik?

Kezdő óvónő vagyok. Van néhány kisgyermek, akik a szüleiktől sok csúnya kifejezést eltanultak, nem szeretném, hogy ezzel a mondókával bárkiben is erősítsem ezt, holott teljesen más jelentése van, mint amire manapság használják?

Vagy pont azért alkalmazzam így, hogy ezután tudják, hogy mi a rendes jelentése a szónak?

2021. szept. 12. 19:22
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
90%
Na álljon meg a menet. Nehogy már át kelljen írni a népdalkincseinket, csak mert az egyik szónak lett egy idióta pejoratív más értelme. A dalban köcsög van, igenis. Vigyél be egyet, ha felmerül, magyarázd el röviden, hogy ez az eredeti jelentése.
2021. szept. 12. 21:09
 12/16 anonim ***** válasza:
97%
Én a megalkuvók pártját erősítem, és "Itt a kosár..." szöveggel tanítom ezt a mondókát.
2021. szept. 12. 21:51
 13/16 anonim ***** válasza:
0%
Ok, hogy ti mind ilyen tökösek vagytok, de a kérdezőnek kell eldönteni, hogy felvállalja-e az esetleges konfrontációt, magyarázkodást, mert lehet belőle konfliktus. A szülők között több a köcs.g, mint a népdalokban. És valóban a pejoratív jelentése elterjedtebb, ezért is pontoztam ki, nehogy fennakadjon a trágárságszűrőn. Egyébként jobb, ha tudjátok, hogy a nyelv folyamatosan változik, ami egykor elfogadott volt, az trágárrá válhat és fordítva, pl a b.szás szó kB 400-500 éve pl a közösülés eufemisztikus megnevezése volt, később vált durva trágársággá. A köcs.g szó pont most megy át ezen a változáson, a trágár, pejoratív jelentés már erősebb, köztudottabb. De ha a kérdező lándzsát tör a szó mellett a hagyományok ápolás címszóval, ám legyen, én nem tenném, mert nekem ez nem érne meg egy vitát vagy konfliktust.
2021. szept. 12. 22:09
 14/16 anonim ***** válasza:
81%

Aztán majd átírod az Érik a szőlőt, mert a vesszőről a péniszre asszociálnak?

Nem költünk az semmit.

2021. szept. 13. 07:23
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
De használható a kancsó szó is. Mert ugye a köcsög egy kancsóféle edény. De simán bevihetsz egy köcsögöt, hogy azzal játszátok el a mondókát. Legalább a gyerekek megtanulják, hogy honnan is ered az eredeti köcsög szó.
2021. szept. 13. 08:27
 16/16 anonim ***** válasza:
82%
Nyugodtan használd a köcsögöt. Ha egy szülő csúnyán néz, az az ő szegénységi bizonyítványa. Ne az legyen már, hogy szavakat ne használhassunk eredeti jelentésük alapján, mert vannak primitív emberek. Igen, gyerekként használtuk káromkodásként a köcsög szót, de tisztában voltunk az eredeti jelentésével is és nem költőttek át semmit emiatt.
2021. szept. 13. 08:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!