Mennyire befolyásolja az óvoda színvonalát az hogy hány kisebbségi gyerek jár oda, vagy inkább erősebb az előítélet?
Nálunk csak 2 roma lány volt a csoportban. De nem szerették őket a gyerekek, mert undokok voltak. Mindig ketten együtt játszottak, mást nem engedtek.
Csoportpénzt sosem fizettek, tisztálkodási szereket sosem hoztak és a gyümölcs napot is mindig "elfelejtették ".
Óvónő vagyok, így azt mondom, nem feltétlenül. Ha putris, munkakerülő, 9 purdés családról beszélünk, akkor igen, ront a minőségen, mert nincsenek megnevelve és a “vérükben van” a rosszalkodás. Engedetlenek, kihúzzák magukat minden alól, a szülők nem hoznak tisztasági csomagot, gyümölcsöt, pénzt a színházra, kirándulásra, stb. Ezek a gyerekek sajnos rossz hatással vannak a csoportra.
Viszont vannak teljesen normális romák is, szép családi háttérrel, kedves szülőkkel, normális munkamorállal. Velük semmi gond nincsen, sőt, ők kicsit túl is szoktak kompenzálni a megítélés miatt. Ezek a szülők nagyon segítőkészek és kedvesek, rugalmasak szoktak lenni, örök velük találkozni. 😊
Némi iskolai, óvodai munkatapasztalattal és távoli (szabolcs megyei) kollégáktól hallottak alapján is azt tudom mondani: attól függ.
A szabolcs megyei kolléga kvázi "idemenekült"(költözött) Észak-Dunántúlra, konkrétan elmondta nekem, hogy egyszerűen nem bírja a terhelést az ottani ovikban azért, mert szabolcs megyében jelentős %-ban élnek cigányok, így bár vannak köztük rendes, értelmes családok is, de a nagy számok törvénye alapján elég sok közülük a problémás család, ami persze ki szokott hatni (károsan) a gyerekük viselkedésére, főleg 4-5 éves kortól.
Mivel én meg (tág értelemben) É-Dunántólon éltem mindig is (ritka kivétellel), ezért erről tudok nyilatkozni. Ezen a tájegységen relatíve kevés cigány él, beleszámítva a kevert etnikumokat is. A jelek szerint mivel városokban elszórtan élnek, kellően óvatosak, alkalmazkodóak, de vannak közöttük, akik azért ilyenek, mert eleve korrektek, tanultak, értelmesek, rendesek. Tehát itt is akad, de csak elvétve olyan cigány család, amelyik problémás, de még ez esetben sem feltételnül látszik a gyerekükön.
Én itt szermély szerint eddig csak cuki, kedves, érdeklődő, alkalmazkodó, szeretetteli, intellektuálisan nyitott, kíváncsi, tanulákony cigánygyerekkel találkoztam, hozzáteszem, kevés a szakmai tapasztalatom, tehát ebből ne induljatok ki. A szabolcs-megyei kolléga munkatapasztalata mögött viszont sok év rejlik, és nyilván egészen más közeg. Elmondása szerint nem bírta már tovább a cigány szülők egy részét és gyermekeiket, egyszerűen gátolták az érdemi óvodai munkát.
Egy csepeli kollégámnak nem volt még panasza cigányokra. Vagy csak nem panaszkodott még nekem erről, nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!