Az óvodában azt mondtak az unokaöcsémről,hogy hiperaktív ?
Most kezdte az óvodát par hete,
Szerintem nem hiperaktív
,az tény,hogy mozgékony.
De iszonyat kedves ,nagyon barátságos és közvetlen,a többi gyerek viszont nem tudja hova tenni öt,ezért “menekülnek “előle.
Már reggelente piacait sem kap,nem bánt senkit,mindenkit szeretgetne,puszilgatna.
Mit lehet tenni?
Kivizsgáltatni, ezt lehet tenni.
Az óvónők ritkán dobálóznak diagnózisokka.
Viszonylag sok gyereket látnak., csak olyankor mondanak ennyire konkrétumot, amikor szinte biztos..
Amúgy , ha nem biztosak magukban, akkor csak “maszatolnak”, hogy vizsgáltasd ki..
Szakmabalei vagyok, jelezném, hogy tilos az, hogy egy óvodapedagógus dianosztizáljon, hiszen nem gyógypedagógus (más kérdés, ha ilyen irányú diplomával is rendelkezik), és nem orvos, nem pszichológus.
(Tehát nincs ilyen, hogy "ritkán dobálózni", mert egyáltalán nem teheti meg! Átlépi a hatáskörét az ovpedes, ha diagnoszitál!)
Kedves kérdező, KI mondta rá? Ha óvodapedagógus mondta, akkor kérd meg szépen, hogy ne lépje át a kompetencia határait, hacsak nem a fent említett diplomák valamelyikével rendelkezik.
Sejtést lehet mondani, arra viszont nem érdemes alapozni. Az óvodapedagógusnak viszont képzettsége van arra, hogy képben legyen, mikor melyik szakemberhez kell irányítani a gyermeket, amikor pszichés (pl sni, fogyaték), és/vagy szervi gyanú felmerül.
Sőt, íratlan szabály, hogy élőben, munkaideje alatt még kérésre sem adhat semmiféle tanácsot egy óvodapedagógus senkinek, hacsak nem kollégájának, vagy beosztottjának (dajkának) indokolt esetben, de szülőnek semmiképp! (Munkaidő után meg belátása szerint és a helyzettől függően pl ismerősnek, vagy interneten segítő céllal lehet.)
Etikailag úgy kell eljárni élőben, munkaidő alatt, hogy amikor egy szülő tanácsot kér a pedagógustól, akkor esetleg a pedagógus annyit megtehet, hogy válaszába foglalja: "nézze, mi / én úgy szoktam eljárni hasonló helyzetben, hogy... Mindenesetre a szülőé a döntés a nevelés tekintetében, amikor a gyermek nem az óvodában tartózkodik." (Kivéve, ha egy szülő átlépi a törvényi határokat - ez magától értetődő, nem illik hozzátenni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!