Más óvodákban, hogy bűntetnek az óvónők?
Kiküldtük az öltözőbe, leültetik egy székre az ajtónál, elszeparálják a többiektől.
Néha hallottam kiabálást is, de nem ez a jellemző.
Nálunk nem volt büntetés az oviban.
Olyat hallottam, hogy az egyik kisfiu(pont ottvoltam), már vagy 10x futkározott el a másikak mellett, és minden alkalommal meglökte öket. Ekkor az ovonö oda ment hozzá, elmondta, hogy nem jó ez így, üljön le egy kicsit egy székre, és ha lecsillapodott akkor kérjen bocsánatot.
Olyat is láttam, hogy ott meg az ollóval rohangált már vagy 5x a gyerek hiába szoltak rá, akkor az ovonéni maga mellé ültette a gyereket, és ollót tilos volt használnia csak az ovonéni mellett ülve.
Meg a lányom mesélte, hogy a szomszéd kisfiu dobálta a legokat neki 1 hétre legosarok tilalom volt.
Ja és nem pakolták össze a babákat a baba sarokba már többször akkor az ovonö egy darabig elvette tölük az összes babát és ruháikat így több napig nem babázhattak.
Kiküldeni folyosora tuti nem küldtek ki egyedül senkit sem. Ès sarokba sem állítottak senkit sem.
Lányaimnál nem igazán tudom, hogy van-e vagy volt-e igazán rossz gyerek. Valahogy mindig azt éreztem, az ovonök tudják mit csinálnak, és mindennel megbírkoznak.
Pedig volt egy halmozottan sérült gyerek is az oviban.
Nálunk az a szokás hogy ha többedik rászólásra sem figyel/viselkedik avagy bántja társát akkor a mini csoportba átvisszük..mondván csak a kicsik viselkednek így.
Így ott vannak 10-15 percet..visszatérve pedig meggondolják kockáztassák e.
(Dadus)
És a szorongatás elfogadhatatlan!!!!
Élménypedagógiai program van, ami alapján a szabályokat is hozzák a csoportban.
Ennek jutalmazási és büntetési része:
Mindenkinek van egy kis zsákja, amibe "drágaköveket" gyűjthet (apró kis zöld üvegkövecskéket). Jó viselkedésért, odafigyelésért, ügyességért, segítségekért kapnak követ. Akinek elég összegyűlik, az befizethet egy külön jutalomra, ami valami csoportbeli élményajándék. Fiam pl. azt szokta kérni, hogy ebédnél külön, a babaszobai szép kis asztalnál ehessen a barátnőjével. Akkor ott mgegterítenek nekik szépen, és oda szolgálják fel az ebédet, ők meg szabadon beszélgethetnek közben.
De van, amikor mindenki befizeti a köveit, és akkor közös ajándék van, pl. séta egy általuk választott játszótérre, vagy bábszínházba, parkba, stb.
Aki rosszul viselkedik, vagy bármilyen szabályt nem tart be, annak be kell adni egy drágakövet a zsákjából.
Rendkívül hatásos program!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!