Raccsoló óvónő?
Azért, mert raccsol - ami beszédhiba - még nem lesz érzelmileg tapadós. Te valamit nagyon keversz. Ha valami gond van, akkor a beszédhibájával van gond - de azt már réges-régen kezeltetnie kellett volna.
Személyes véleményem az, hogy vagy nem engedném óvónőnek (pályaalkalmasság!), vagy csakis nagycsoportosokat kaphatna. Egy kicsi gyerek nagyon gyorsan azonosul egy szeretett személlyel (és jó mélyen beépül a személyiségébe) - még a beszédhibájával is.
#1 nem az óvónő tapad a gyerekekre, hanem a raccsolás.
Amúgy nem tapadni, hanem ragadni.
Szerintem nem fog. Van beszédhibás szülő is, akinek szépen beszél a gyereke.
Nagyon is átveszik a gyerekek.
Én személy szerint nem örülnék, ha a gyerekem óvónője raccsolna (nem is iratnám olyan csoportba). Nem diszrkimináció miatt, mindenki csinálja azt, amihez kedve és affinitása van. Viszont látom, hogy a 3 évesem már most pontosan utánozza és tanítja a babáinak az óvónőtől hallott szabályokat, játékokat, mondókákat. Beiratás előtt találkoztam vele, tetszett a stílusa, nincs ezzel baj. Viszont a hangok rossz kiejtését nem örülnék, ha átvenné bárkitől. Még akkor sem, ha önhibáján kívül tanítaná erre. Márpedig az óvónő példakép, szivacsként szívják a gyerekek magukba a mintát és a beszédhiba is benne lenne a csomagban.
"
A beszédalkalmassági vizsga
Célja: annak megállapítása, hogy a jelentkezőt beszédállapota alkalmassá teszi-e a pedagógusi pályára.
Feladat:
10–15 soros nyomtatott prózai szöveg felolvasása, szükség szerint a szöveg reprodukálása, illetve beszélgetés. A szöveget közismert gyermekirodalmi művekből jelölik ki. A jelentkezőnek a felolvasandó szöveg előzetes megismerésére időt adnak.
A szóbeli szövegalkotó képesség felmérése kötetlen beszélgetés keretében.
Az elbírálás szempontjai:
Vannak-e a jelentkezőnek hangképzési zavarai (pöszeség, raccsolás, selypítés, orrhangzós beszéd, a magánhangzók igen zárt képzése, egyéb beszédhangképzési hibák).
A jelentkező beszédritmusában észlelhetők-e súlyos zavarok (dadogás, értelemzavaró hadarás, leppegés, pattogás).
A felolvasás mennyire értelmes, követhető, kifejező.
A tájnyelvi ejtés nem beszédhiba, tehát nem kizáró ok.
Kizáró okok:
hangképzési rendellenességek,
ritmuszavarok,
a beszéd megértését akadályozó rendkívül zárt ejtés."
Engem nem zavarna amúgy. Inkább raccsoljon, minthogy buta legyen, mint a föld.
De ahogy fentebb írták, nem engednék át az alkalmasságin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!