Szerintetek megsínyli a saját gyermek, ha a szülők nevelőszülőként több gyermeket is gondoznak?
Hát igen.
Mondjuk nekem energiám sem lenne,hogy nevelőszülő legyek de a nővérem nagyon rajta van most.
5-ös vagyok. Szerintem a szociális érzékenység erősítésére kell hangsúlyt fektetni, sokat kell beszélgetni a gyerekkel arról, hogy nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy szerető család veszi körül. Egyébként szerintem már maga az, hogy nevelt gyerek van a családban, nyitottá teszi a saját gyereket az ilyen helyzetekre, míg az, aki nem ismeri "testközelből", lehet, hogy éppen amiatt nem tudja elfogadni az ilyen gyerekeket (pl. ha ilyen osztálytársa lesz stb.)
A mi családunkban ez egy természetes dolog már nagyon régóta. Édesapámék öten voltak testvérek, plusz volt egy nevelt gyerek. Aztán a nagynénémnek nem született sajátja, így nevelőszülő lett, hét állami gondozott gyereket nevelt fel, kettő közülük roma. Mi gyerekként gyakran nyaraltunk náluk, és unokatestvéreinknek tekintettük őket. Én külön élveztem, mikor idegeneknek az egyik roma kislányt unokatesómként mutattam be. Mindketten élveztük a megrökönyödést az arcukon, hogy egy szőke kék szemű és egy full roma hogyan lehetnek unokatesók :)
A húgom döntésében, hogy krízisszülő legyen, ez a példa nagy szerepet játszott. A másik húgom szintén szeretne a saját gyerek mellé még nevelt gyereket, náluk a férje is nyitott erre, mert az ő szülei is neveltek egy roma kislányt mellette, aki nagyon odavan a sógoromért mai napig, bátyjaként szereti.
Nálunk a férjem olyan kultúrából származik, hogy még az örökbefogadásra sem nyitott, így ezt nem erőltetném (akkor merült fel a téma, mikor úgy volt, hogy nem lehet saját gyerekünk). Én úgy gondolom, hogy ha a szülők számára természetes a dolog, természetesen kezelik, akkor a saját gyerek számára is azzá válik. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Én személy szerint nyitott lennék a nevelőszülőségre, bár őszintén szólva roma gyerekre nem biztos (az említett példák ellenére), mert bár biztos vannak kivételek, de azért ők jobban feladják a leckét gyereknevelés szempontjából.
Az én szüleim nem voltak nevelőszülők sosem. Cserébe van egy programja a helyi nevelőotthonnak, hogy vakációra családokhoz kerüljenek a bent lakó gyerekek. Így többször voltak 1-2 hétre, akár hónapra is nálunk. Én addig nem vágnék bele, amég nincs a gyermekem 10-12 éves, hogy megértse mi is történik, plusz beszélnék vele, hogy ő mit szólna hozzá. Ha egyenlően kezelitek az összes gyerkőcöt majd, sztem nem lesz gond.
Én például nagyon örültem, amikor gyerekek kerültek hozzám. Legalább arra az időre voltak "testvéreim". Mindig is egyedül éreztem magam otthon, és így legalább lettek játszótársaim és új barátaim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!