Mi köze ahhoz egy államnak, jelen esetben a HUN parlamentáris köztársaságnak, hogy illegális legyen a béranyaság?
Az államnak teljesen mindegy, de Magyarországon tiltott, mert túl sok jogi kérdést vet fel a helyzet. Mondjuk azokban az államokban, ahol engedélyezik, ott is sok jogi gubanc van belőle (pl. a béranya meggondolja magát és szüléskor megtartja a babát, de ugyanakkor nincs pénze visszafizetni az eddig ráfordított összeget - hogy csak a leggyakoribb helyzetet mondjam. De az is előfordult már, hogy évek múlva visszaperelte a gyereket - és meg is itélték neki)
Ami viszont - úgy tudom - engedélyezett, hogy valaki rokon kihordja a terhességet ingyen. Szerintem ez is felvet egy csomó jogi kérdést, de ez engedélyezett.
Nézd, állampolgár vagy! Tégy valamit az ügy érdekében, ha szimpatizálsz a dologgal!
Megpróbálok segíteni, mert szerintem azért nem érted ezt az egészet, hogy "miért fáj a fejeseknek", mert alapvető tévedések vannak itt a jogrendről.
Magyarország hivatalos neve pl. csak 2012-ig volt Magyar Köztársaság. A parlamentarizmus szót, ha már használod, értened kellene azt is, hogy a törvényhozás hogyan működik (csak egy példa, a kormány javaslatai azonnal szavazásra kerülnek).
A kormány vagy a parlament az a szerv, akire te gondolsz, és nem pedig az állam. Vagyis nem az állam hoz törvényeket.
A kormánypárt(ok) értékrendje és érdekei döntik el azt, hogy milyen módon értelmezi(k) a társadalomban a nők szerepét, a család szerepét, milyen támogatásokat nyújt(anak).
És azt is, hogy pl. engedi(k)-e az abortuszt, ad(nak)-e lehetőséget szülési szabadságra vagy éppen béranyaságra. Ahogy írod, ez azért "fáj a fejeseknek", mert nem egyezik az értékrendjükkel vagy az egyéb érdekeikkel (akár pl. korrupció, befektetések).
A civilek, akiről te beszélsz, azok az állampolgárok? Mert a döntéshozók is állampolgárok. Te is az vagy. És számos lehetőséged van tenni az érdekeid érvényesítéséért!
Léteznek ún. bottom-up jellegű kezdeményezések, amikor a társadalomban igény keletkezik egy újfajta dologra (legyen az pl. a béranyaság)és akkor lehetőség van tüntetésre, nyílt levelek írására. Sőt, arra is, hogy te személyesen bemenj a helyi képviselődhöz, és beszélj vele a béranyaságról, ő pedig továbbítja az igényt (ha akarja).
egyreszt bizarr lenne megadoztatni e tevekenyseget. az allamnak nem jelent beveteli forrast ha beranyahoz mesz - sot kiesest hiszen azt a par millat nem az afa es adokoteles szektorban koltod el. ha lombikra mesz akkor mukodik a klinika ami termeli az adot. egy beranya meg nem.
masreszt valoban tul sok jogi es erkolcsi kerdest vet fel.
en vallasos vagyok de amugy tamogatnam. de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!