Nappali egyetemi hallgatói státusszal lehet gyereket örökbefogadni?

Figyelt kérdés

Lakhatás megoldott lenne, kereset minimális (amennyi munkát nappali egyetem mellett lehetséges vállalni, emellett a rezsi és kaja megoldott lenne), plusz nagyszülői háttér, mint segítség.

Vagy eleve kizáró ok a nappali egyetemi hallgatói státusz?

egy egyedülálló, húszas évei közepén járó nő

2014. júl. 29. 12:23
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Kedves 5-ös válaszoló: én is úgy gondolom, hogy nem babát, hanem kisebb, vagy nagyobbacska gyereket fogadnék örökbe. Mivel segítő hivatást választottam (és ezért tanulok), azt is el tudom képzelni, hogy vmilyen mássággal élő gyereket fogadjak örökbe (pl. hallássérült).

Babát azért sem gondolnék örökbe fogadni, mert én vszínűleg megtehetem, hogy saját babát vállaljak, és nem akarom elvenni azoktól a lehetőséget, akiknek nem lehet saját gyerekük. Abban pedig teljesen igazad van, hogy sajnos, ha egy árva már nem kisbaba, akkor kevésbé kelendő. Na én pont a "kevésbé kelendőekért" szeretnék élni, tenni és lenni.

(A kutyás példád szemléletes, az egyik kutyám négy évesen került hozzám, nagyon hálás, jó teremtés, és egyáltalán nem bánom, hogy nem az a pici fiatalka.)

Utolsó előtti hozzászóló: azt hiszem, a soraimból kivehető, hogy elméleti kérdéssé vált a feltevésem, amit nyilván a gyakorlatban csak évek múlva fogok tudni megvalósítani (ez most már előttem is teljesen tiszta sor - nyilván ehhez biztos egzisztenciális háttér kell).

Szerintem meg bőven van gyerek, akik szülőkre várnak. Őszintén, engem kicsit meglepett a megjegyzésed, hogy "Az örökbefogadást hagyd meg azoknak akiknek nem lehet gyermekük". Mint mondtam, soha nem lesz olyan, hogy elfogyjanak az árva gyerekek - bár így lenne, akkor nem lenne gond. Ezt a gondolkodást rosszindulatúnak érzem részedről. Csak akkor lenne alapja, ha valóban csak néhány árva lenne a sokszorosan túljelentkezett befogadó szülőkre.

Mindezekkel együtt viszont tiszteletben tartom, hogy te így látod. Én viszont másként. A degradáló megjegyzésedet viszont visszautasítom. Tán ismersz, és az alapján mondogatsz ide ilyeneken, hogy fogalmam sincs, mit jelent egy gyerek? Írhatsz nekem bármit, de a stíluson egy kicsit még javítani kéne. Meglehet, hogy a kérdésem naivitásra utal, de azt gondolom, hogy ezt helyére lehet tenni konstruktív kritikával és nem megítéléssel, mint ahogyan az utolsó szavaiddal ezt teszed.

2014. júl. 30. 14:57
 12/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos választ! :)
2014. júl. 30. 16:44
 13/18 anonim ***** válasza:

5-ös és sokadik válaszoló vagyok. Az utolsó hozzászólásoddal kiegészítve már ezért teljesen más képet mutat a történet. Még mindig azt mondom, hogy nagyon nemes gondolat, de csak ha már tényleg biztosítani tudod neki azt a hátteret amire szüksége van.

Sok sikert kívánok!

2014. júl. 30. 17:05
 14/18 A kérdező kommentje:
Törekedni fogok erre. Köszi :)
2014. júl. 30. 17:33
 15/18 anonim válasza:

Orvosira jársz gondolom.Lassan végzős vagy, ha nem idén leszel már az, kivéve persze ha később kezdted az egyetemet.

Orvosi mellett nagyon nehéz munkákat is vállalni úgy tudom,mármint vannak olyan szakok,amelyek mellett könnyedén lehet munkája az embernek,nem kifejezetten megterhelő, de még nekik sem biztos,hogy állandó fizetésük van. Nagyon szép dolog, hogy ilyeneken gondolkodsz. Nekem is megfordultak már ilyenek a fejemben, bár én még csak 19 éves vagyok. Várj ameddig elvégzed és biztos állásod,ami mellett tudsz idő szakítani a gyermekre is.Ha nagyobb gyermeket szeretnél örökbe fogadni, akkor eleve ott lehet benne valószínűleg már a lelki törés.Az árvaházakban azért nem éppen jó a soruk a gyerekeknek.Ez még több törődést von maga után, mint egy "átlagos" gyermeknél. Szerintem először alapítsd meg a saját családod, majd ha lesz tapasztalatod elég, akkor meg jöhet a lurkó. Azért, mert később viszed végre ezt a tetted, még ugyanúgy jó lesz. :)

Az én rokonomnak és a feleségének eleve 2 gyereke volt.Mostanában fogadtak örökbe egy 2 éves kislányt.Az első gyerek már nagyobb, 10 éves körüli.A második gyermekük 2-3 ,a kislány is ugye 2.Hiába nem dolgozik a feleség mégis teljesen ki van merülve.A jó nevelés sajnos elég sok energiát igénybe vevő folyamat.

2014. júl. 31. 06:13
 16/18 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Látom, hogy nem kisbabára gondoltál, így kihagyom, hogy kik és miként lehetnek így szülők. Valóban a fogyatékos gyermekek elhelyezése a legnehezebb, valamint a 10 év felettiek, ha úgy érzed fel tudsz vállalni egy ebbe a kategóriába tartozó gyermeket akkor valóban jót teszel neki. De kérlek vedd figyelembe az alábbiakat:

- örökbe fogadni 25 éves kortól lehet

- a legtöbb szervezet előnyben részesíti a házastársi kapcsolatot

- az örökbefogadás előtt alkalmasságit is tenni kell, itt megnézik a lakást, a jövedelmed,, van pszichológusi vizsgálat, tanfolyam stb. Ha rendben találják megkapod a papírt.

- ha megkapod a papírt az alapítványok is kiveséznek akikhez jelentkezel

- a szülőnek legalább 16 évvel idősebbnek kell lennie, az örökbefogadó gyermeknél

- ,,Belső késztetés, hogy egy gyereknek, akinek nincsen senkije, idővel mégis lehessen valakije, tartozzon valakihez. Szeretnék jó és hasznos életet élni, és nem akarom, hogy az életem magam körül forogjon." Ezek szép gondolatok önmegvalósításilag, de örökbefogadói alapítványhoz ne menj ezzel az indokkal. Nem mondom, hogy kivágnak az ajtón, de nem valószínű, hogy vissza fognak hívni. Ezt nem bántásból írom. Itt elsősorban a gyerek érdekeit nézik, nem a tiédet, hogy szükséged van egy gyermekre, hogy teljes legyen az életed. Nem a szülőnek választanak gyereket, hanem a gyermeknek szülőt. Az örökbefogadott gyermekek egy traumával kezdik az életüket, a szülőknek tehát ennek feldolgozása mellett, a saját út megtalálásában is segédkezni kell. Továbbá egy örökbefogadott más szakaszon megy végig ahogy idősödik, mint a többi gyermek ami persze függ az egyéntől is.

Ezt örökbefogadottként írom, tehát van egy kicsi rálátásom és tényleg csak tanácsilag írtam ezeket. Ha tényleg ezt szeretnéd készülj fel alaposan, de ha nem veszed tolakodásnak, szerintem még nyugodtan várhatsz ezzel a döntéssel.

2014. júl. 31. 11:39
 17/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm az utolsó két válaszoló hozzászólását! Gyógypedagógiát választottam, és még valóban odébb van a vége. Én sem szeretnék semmit sem elkapkodni, és biztos vagyok benne, hogy még sokat kell fejlődnöm, érettebbnek lennem a gyerekvállaláshoz. Köszönöm a meglátásaitokat és a tapasztalataitokat, utolsó neked különösen. Örülök, hogy a "másik" oldalról is kapok tanácsot.

Bennem az kerekedik ki, hogy a tanulmányokon túl is várnom kéne. Nem szeretném elsietni, és igazad van utolsó, valóban a gyerek az előrébb való, sajnálom, ha kissé másként tudtam megfogalmazni, mert nem "úri passzióból" érdeklődöm az örökbefogadással kapcsolatban. Valóban: "Nem a szülőnek választanak gyereket, hanem a gyermeknek szülőt." - Köszönöm a válaszaitok! :)

2014. júl. 31. 13:04
 18/18 anonim ***** válasza:
Akkor az iskola után legyél hivatásos nevelőszülő. Ennyi
2014. aug. 21. 21:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!