Van esélyem eltitkolni, hogy leszbikus vagyok, hogy örökbefogadhassak?
Az új törvény óta így biztos nem lehetne gyerekem, de ha nem beszélek a páromról, akkor lehetséges?
Idősebb gyereket szeretnék örökbefogadni, mert ők senkinek sem kellenek (én is gyerekotthonban nőttem fel, mert 6 évesen lettem örökbefogadható, de mindenki 3 alatti gyerekeket akart csak).
Szóval 5 és 10 év közti gyereket szeretnék örökbefogadni (én 29 vagyok, a párom 30), ha úgy tennénk, mintha egyedülálló lennék, akkor van esély?
Nem olyan könnyű eltitkolni, hiszen a jelentkezés után és az örökbefogadás előtt is megnézik a lakást, ahol a gyerek élni fog. Ha együtt éltek, egyértelmű lesz, hogy van párod. Emellett őt így ki kell zárnod minden gyerekkel kapcsolatos eseményből, ami problémát jelent ha együtt, egy családként szeretnétek nevelni. Fontos, hogy a párod is megismerje a gyereket, és el tudja dönteni, hogy képes lenne-e családtagként kezelni. Hiába mondasz el mindent, ami az aktájában le van írva, vagy amit tapasztalsz, néha minden érv ellenére nem működik a "kémia".
A barátkozás során fontos, hogy a gyerek mindkét szülőt megismerje, és kialakuljon a kölcsönös kötődés. Mindhármotoknak sokkal nehezebb lesz, ha ebből az időszakból őt teljesen kizárod.
Ha a kapcsolat nem annyira komoly, és valójában egyedül szeretnél gyereket vállalni, akkor megpróbálhatod eltitkolni, de készülj fel a környezettanulmányra és az utánkövetésre is.
"Ha a kapcsolat nem annyira komoly, és valójában egyedül szeretnél gyereket vállalni, akkor megpróbálhatod eltitkolni, de készülj fel a környezettanulmányra és az utánkövetésre is."
De komoly, 7 éve vagyunk egy pár, és holtomiglan-holtodiglan tervezünk.
"Emellett őt így ki kell zárnod minden gyerekkel kapcsolatos eseményből, ami problémát jelent ha együtt, egy családként szeretnétek nevelni."
Mivel minket nem engednek megházasodni, mindenképp így lenne. Én is sajnálom, de megint mit tenni ebben az országban.
Sok múlik az ügyintéző és a pszichológus jóindulatán. Eddig a legtöbb megyében az volt a bevett módszer, hogyha valaki egyedülállóként fogad örökbe, de komoly kapcsolata van, akkor a párja is részt vegyen a folyamatban. Együtt menjenek az első beszélgetésekre, mutassák meg a közös lakásukat a környezettanulmányon, sőt, a tanfolyamon is részt vehet a pár. Nem kötelező kihagyni az aktabetekintésből, rápillantásból, barátkozásból sem. Inkább bátorítani szokták az örökbefogadót, hogy vonja be ezekbe a párját, hiszen ő is a gyerek életének szerves része lesz.
A tavaszi szigorítások valószínűleg ezen is változzattak, de nem azért, mert már nem engedik részt venni a jelentkező párját, hanem mert a meleg örökbefogadók félnek, hogy hátrány éri őket.
Nagyon sajnálom, hogy ebbe a helyzetbe kerültél, hiszen nemcsak veled szemben igazságtalan, hanem azzal a gyerekkel szemben is, akinek ti jelentenétek az esélyt a szerető családra.
Hazudni nem célszerű, mert 3 évre eltiltanak az örökbefogadástól.
Tőlem annyit kérdeztek, hogy volt-e élettársi kapcsolatom, nem kérdezték, hogy férfi volt-e a párom vagy nő, csak annyit kérdeztek, hogy miért lett vége. Utólag gondolkoztam, hogy akár leszbikus is lehetnék, ebből nem derült volna ki. Viszont ez (mármint a "kikérdezés") függ ügyintézőtől, helytől is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!