Fogorvos, rossz fogak?
De sokan irtatok,köszönöm szépen.A cucli a cumi.Fáj az egyik rossz foga,ezért félek mi lesz.De nagyon kis ügyes azt mondja bátor lesz,nem fog sírni.Voltunk nagyobb tesoval es nezte mit hogy csinalnak.Őszintén saját magamat hibaztatom hogy ilyen lett a foga,baba korában nemtudtam szoptatani nem kellet neki a cici es maradt a cumisuveg,aztán szerintem ezért (idegi alapon) de olyan betegsegem lett hogy nemtudtam tejcsit adni,maradt a tápszer..ami meg cukros..vagyis értitek..mostam a kis fogàt de az csak egyre jobban romlott.A nagy tesoval nem volt ilyen,majd 2 éves koráig cicizett,gyönyörű fogai vannak.
Mégegyszer köszönöm a jo és megnyugatato tanácsokat.
Ne hibáztasd magad,ez inkább genetika. Az enyém kezdettől tápszeres, cumizott, ujját szopta. Mai napig szörpöt iszik, néha még éjjel is. A fogát csak mióta egyedül mossa, azóta van mosva - én sose erőltettem. Hibátlan az összes foga-7 éves.
Barátnőmék gyereke anyatejes, igaz sok édességet kapott és előbb is, mint nálunk, de a fogmosást is erőltette, mindig mosta a gyerek a fogát, nem cumizott csak vizet ivott és nincs ép tejfoga, már húzták, tömték neki sajnos. Pedig mindent megtett, többet mint én.
Előfordul, hogy későn jut megfelelő infóhoz az ember, nekem úgy tűnik, te megtetted a tőled telhetőt, legalább próbáltál utánanézni, olvasni a gyereknevelésnek időben.
De jobb későn megtudni, mint soha: sajnos sok mindent titkolnak az emberek elől, részben anyagi nyereség okán, hadd ne folyjak bele a "betegségipar" orvosi témába most.
Szóval erősen javaslom, olvass utána a SAV ERÓZIÓ témának a fogak kapcsán: sajnos nem reklámozzák agyon a fogorvosok, mert akkor sokkal több egészséges fogú gyerek és felnőtt volna, ők meg miből élnémnek. (Igen, finoman szólva is felelőtlen az orvostársadalom hozzáállása, tisztelet a kivételeknek.)
Szerencsére a fogváltás megoldja majd a gondot tartósan, persze addig se mindegy, hogy fáj-e a fogacskája, vagy nem.
A sav erózió lényege (felnőttre, gyerekre is érvényes) :
a savasabb ételek mint pl cukrok, cukros ételek, édességek, csokoládé, vagy pl (alapvetően felnőttek kapcsán írom a következőt) alkohol és egyéb, erősen savas ételek fogyasztása ELŐTT ÉS UTÁN FÉL ÓRÁVAL TILOS fogat mosni, mert a fogkrém reakcióba lép a fogkrémmel, és a fogmosás alatt természetes módon, de átmenetileg felpuhult fog zománc igen kényes - de annak semmi baja, ha nem érintkezik más anyaggal!
Ám ha fogkrémmel érintkezik, akkor máris kárt okozunk a fogaknak, még ha csak kis mértékben is. Sok kicsi sokra megy, a mindennapos fogmosás ártalmas, az esetben, ahogy a többség sajnos eljár: ártalmas a fogmosás tehát ha étkezés után rögtön, vagy előtte rögtön fogat most az ember / gyermek!
Megoldás tehát: legalább fél óta teljen el fogmosás és étkezés között! (Tehát előtte is, utána is!)
A többség sajnos abban a tévhitben van, hogy "juj, futás fogat mosni, mert mielőbb megtisztul a fog, annál jobban védem". Sajnos valójában az ellenkezője igaz, pontosabban szólva, CSAK az arany közpút tünteti el ezt a fajta ártalmas tényezőt, amit sav eróziónak neveznek a fogorvosok (nagyjából titokban, bezzeg számos fogorvos szórja ki a fogkrém reklámokat a rendelőjében, mert neki az is pénzt hoz, de a sav erózióról vajon hol maradnak a szórólapok?! Ritkaság, ha beszél erről egy fogorvos.)
Egyébként bizonyos ételek mint pl coca cola stb önmagukban is képesek kárt okozni, nehéz a szervezet regenerációja cola fogyasztást követően! Ellenben a legtöbb sava étel csak kb fél órára puhítja fel a fog zománcot, evvel nincs baj, ha más anyaggal
nem érintkezik a fog addig is, mint pl fogkrém.
Azaz NE moss fogat étkezés előtt és után legalább fél órával!! Se gyerek, se felnőtt NE tegye!
Folytatom: először is, ezt elírtam:
"mert a fogkrém reakcióba lép a fogkrémmel"
Természetesen azt szerettem volna gépelni, hogy a fogkrém reakcióba lép a savas étellel (ám a savas anyag tehát lebontódik kb fél óra alatt, ahogy megfogalmaztam).
Arany középút alatt pedig azt értem, hogy se túl későn, se túl hamar ne mossatok fogat, várjátok meg, kérlek, a fél órát fogmosások és étkezések között. De túl sokat se várjatok evvel, tehát 1-2 óra differencia az ideális.
És napi egyszer, este elég a fogmosás, esetleg reggel is.
A fentieken túl a sok sikálás is árt a fogzománcnak!
Valamint a túl erős sörték is ártalmasak!
Aki biztosra akar menni, a lehető legpuhább sörtéjű keféket javaslom választani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!