Télapó, tündérek, manók/koboldok, varázslók? Gyereked melyiket szereti a legjobban, esetleg hisz is a létezésében?
A 6 éves kisfiam és a 4 éves kislányom a decemberi ünnepkört szereti a legjobban: imádják a Mikulást, szeretettel várják a Jézuskát. Hisznek mindkettőben. Nyilván erősítjük Bennük a hitet, remélem, még jó sokáig fogják azzal a csodaváró, csillogó tekintettel várni a Mikulás bácsit és a Jézuskát.
A tündérekben, varázslókban, koboldokban, manókban nem hisznek, tudják, hogy ezek mesebeli alakok. Olvasunk tündérmeséket varázslatos lényekkel, nézhetnek ilyen témájú (Nekik való mesét, mondjuk a Ben és Hollyt vagy Csingilinget), de mindig elmondjuk Nekik, hogy a valóságban nem léteznek koboldok stb.
Szerintem a gyerekek abban hisznek, amit otthon hallanak. Ha otthon szeretettel beszélgetnek a szülőkkel a karácsonyi csodavárásról, a Mikulásról, aki a hagyomány szerint nagyon szereti a gyerekeket, akkor Ők is ugyanilyen hittel és szeretettel fognak egy-egy ilyen fantázialényre gondolni.
Nálunk egy valami van még, amiben vagy inkább akiben nagyon hisznek, és gyakran emlegetik: az őrangyalainkban. Persze, én sokat emlegetem az őrangyalomat, nagy-nagy szeretettel beszélek róla, ugyanis hiszem/meggyőződésem, hogy létezik, körülöttem van, és vigyáz rám. Életem során sok-sok nagyon komoly és kevésbé jelentős helyzetben sikerült meggyőződnöm a létezéséről. Lehet, hogy eszelősen hangzik, de nem titkolom a gyerekeim előtt, hogy tudom, van valaki mellettem (egy jóságos lélek), akit őrangyalnak nevezek. A gyerekeim is elkezdték emlegetni, egy-egy olyan élethelyzetben, amikor választ vagy útmutatást várok/várunk, tudjuk, hogy segíteni fog.
Szval a gyerekek abban hisznek, amit tanítanak nekik. Ezért van óriási felelőssége a szülőnek: a gyermek elméje egy üres lap, a szülő kezdi teleírni a saját meggyőződéseivel, félelmeivel.
Én bízom benne, hogy a hitemmel Nekik is hatalmas hitet adok. (A hitem egyébként nem egyenlő a vallásos meggyőződéssel.)
Varázslók és ninják ezek minden napunkban benne vannak.
Ninjago fertőzésben szenvedünk, szó szerint az utolsó pár zokniig minden ilyen :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!