9-10 éves gyereketek mennyire önálló?
Leginkább arra gondolok, otthon mi az, amit magától megcsinál, mi az, amiért szólni kell neki, és mik azok a dolgok, amiket ti csináltok meg neki.
+ azt is leírhatjátok, van-e mellé kisebb testvér, vagy nagyobb, velük hogy néznek ki ezek a dolgok.
beâgyaz, öltözik. hajatszarit, eves utan bepakol az asztalrol, bepakolja a táskájában a cuccokat. a szendvicset is megcsinalja.
lėnyegėben már nem szorul segitsėgre. amiért àltalaban szolok az az hogy pakoljon össze a szobâjâban.
a kisebbik 7,5 eves. ő is terit, lepakol az asztalrol, táskájába pakol.öltözik. ha van kedve beágyaz, de általaban ugy csinal mint ha nem tudná megcsinalni, mert nincs kedve. a haját en mosom es szárítom. porszivozni is szokott mert a szívesen csinalja. a szobája pakolása miatt neki is többször szolok.
Na, kb ezek mennek nálunk is, + aszobájából vannak viták, mert arra nagyon nehéz rávenni, sok a konfliktus. De azok a dolgok, amiket leírtarok, az anyám szerint túl sok feladat, túl nagy elvárás egy 9 évestől, aki még kisgyerek, nem felnőtt.
Sokszor elgondolkodom, hogy tényleg ekkora hanyag, szar anya vagyok, hogy ennyit nem vagyok képes megtenni a gyerekemért? Vagy ő túloz, és elvárható egy szendvics magának, táskába bepakolás, szennyes ruha behelyezése a szennyes tartóba, ágyneműje felhúzása stb...
Van 2 kisebb itthon (2,5 éves, és 6 hónapos).
Anyukám szerint megkülönböztetem őket, a nagyot teljesen magára hagyom, mintha felnőtt lenne, le van terhelve feladatokkal. Ez mindennapos téma. Ezért érdekel, másnál hogy mennek a dolgok...
Táska bepakolás, ruha elpakolás, szendvicskészítés, rendrakás a saját szobájában, segíteni kicsit a házimunkában, pl. szememet kivinni, vagy virágokat öntözni, szóval semmi komoly, megterhelő vagy sokáig tartó.
Én azt túlzásnak tartom, hogy neki kell ágyneműt húzni. Egy takaró áthúzása nekem is nehéz kicsit, egy kisgyereknek meg még nehezebb boldogulni vele.
Szóval van feladata, de azért mindig a korához igazodva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!