Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nincs többé pelenka. És utána?

Nincs többé pelenka. És utána?

Figyelt kérdés

Adott egy 2 hét múlva 3 éves Kisfiú, aki márciustól óvodába megy ... menne, ha szólna, ha wc-zni kell.

Már sokszor szól, de még mindig sok a baleset. Van, hogy bármit teszek, nem hajlandó elmenni. Az ingert érzi, mert mindig elvonul, mielőtt produkál.

Írjátok sokan, hogy azt mondjátok a gyerkőcnek, hogy nincs többé pelenka ... oké, utána mi jön? Levettem a pelenkát, 1. nap kb 3x cseréltem bugyit, nadrágot, következő 2 nap nem cseréltem, aztán megint 2 nap nem szólt. Majd inkább ráadtam a pelust újra és pár napig békén hagytam.

Ti hogy csináljátok?

2019. febr. 10. 19:24
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
20%

"Itt nem az óvoda a kérdés, ha nem megy, nem megy. Kérlek, ha tudsz, a kérdésemre válaszolj. Ha nem tudsz és csak piszkálódsz, hagyd figyelmen kívül. Köszönöm!"

Nyilván való hogy nem megy. Várj ezzel a szobatisztasággal. Egyébként örülj hogy válaszoltam! Még nem tudnál szeptemberig várni az ovodásdival?!

2019. febr. 10. 21:00
 12/20 A kérdező kommentje:

Persze, hogy tudok várni, akármeddig az óvodával. Viszont nem a kérdésemre válaszoltál, így számomra nem volt túl hasznos, hogy belém kötöttél.

Nyilván én tudom, hol tartunk, ötletet kértem arra, hogy tudom ösztönözni erőltetés nélkül. Ha nem megy, akkor várunk.

2019. febr. 10. 21:56
 13/20 anonim ***** válasza:
66%

11es de frusztrált vagy...

És ha mennie kell dolgozni akkor mi van?Talán a megélhetése is fontos, nem a gyereket akarja lepasszolni.

Nem erőszakolja, tippeket kért.

Bocs kérdező segíteni nem tudok, az enyém még csak 20 hónapos, de pont ezért figyelem az ilyesmi kérdéseket, hátha tanulok belőle mire eljön az idő.

2019. febr. 11. 09:02
 14/20 anonim ***** válasza:

Szerintem meg ezt igenis erőltetni kell egy kicsit. Nekem azt mondta a védőnő, hogy majd a gyerek szól, ha wc-re kell mennie. Hát, a nagy fenét, az enyém ugyan nem szólt! Nagyon kényelmes most már nekik ez a fajta nadrágpelenka, nehezen adják fel. Igen, szólt, hogy bekakiltam, tegyél tisztába, de nem előtte, és a bilire rá nem akart ülni.

Egyébként ebben a korban akár hetente változnak náluk a dolgok. Nekem mindkét gyerekem 3 éves kora előtt 1 hónappal lett szobatiszta, már én is paráztam, hogy nem tudom őket oviba adni. 2,5 évesen nyáron próbáltam, hogy levettem a pelust. 3 napig összepisilt mindent a lányom, aztán azt gondoltam, hogy ennek semmi értelme, nem érett rá, visszaadtam rá. Mondják, hogy ezt nyáron jobb, de nekem mégis mindkettő télen lett szobatiszta. Februárban megint levettem róla a pelenkát. 2 napig bepisilt a lányom, a 3. nap ráült a bilire, és onnantól szobatiszta. Azóta is csak kétszer fordult elő, hogy bepisilt éjszaka.

A fiam meg érdekes sztori. Ő elbújt, ha kakilt, onnan tudtam, hogy most dolog van, hogy a függöny mögé vonult. Hiába mondtam ám neki, hogy gyere itt a bili, inkább oda intézd a dolgokat. Aztán a férjem volt vele itthon egy hétig. A gyerek bejelentette, hogy pisilni kell. Mire a férjem, akkor itt a bili, mire a gyerek, azt nem. Erre a férjem bejelentette, hogy kap két hatalmas pofont, ha rá nem ül a bilire. Erre ráült. Azóta szobatiszta. Én amikor ezt meghallottam, totál kiakadtam, hogy szegény gyerek, meg még 5 évesen is ágyba fog vizelni emiatt. De semmi gond azóta sem. Szóval nem szabad rájuk hagyni. De ha leveszed a pelust, és egy hétig bepisil, szerintem akkor még nem érett rá. Próbáld meg egy hónap múlva.

2019. febr. 11. 09:04
 15/20 anonim ***** válasza:

#12.

Nem kötöttem beléd.

Csak adtam egy tanácsot.

A kérdésedre válaszolva:

Szerintem ne eröltesd a szobatisztaságot.Még ráérsz vele. Inkább valahogy próbálkozz vele. Pl. vannak ezek a bugyipelenka,ami olyan mint egy normális alsónadrág, és azt add rá. Így normálisan fel-le lehet venni. És valahogy szoktad rá, hogy ha teheti, akkor a bili- be, vagy a WC -be (WC szűkítő segítségével) végezze el a dolgát.

(Remélem hogy segítettem!)

2019. febr. 11. 15:33
 16/20 A kérdező kommentje:

Fú igazábol nagyon nehez eldönteni, mivel teszek jót, amivel nem erőltetem, de kicsit segítek Neki vagy ha békén hagyom, akkor viszont ki tudja, meddig húzzuk ...

Annyira makacs tud lenni, következő pillanatban meg szalad a wc-re, hogy ott végezze a dolgát. Teljesen összezavar 😀

Köszi Nektek a válaszokat, kaptam jó ötleteket, persze csak ha Ő is úgy akarja, akkor lesz szobatiszta 😄

2019. febr. 11. 18:49
 17/20 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, szerintem is jó kis ötleteket kaptál (én csak most szólok hozzá a kérdésedhez), igen, léteznek alternatívák (gyerek piszoár, stb). Tehát egyfelől -általánosan fogalmazva- a JÁTÉKOSSÁG általában a szobatisztaságra nézve is fontos.

Erőltetés: nos, ki mit ért alatta. Általában az optimum a megfelelő, az élet legtöbb területén. Tehát kiegészítve a sok jó választ, és részemről kicsit pontosítva azokat: javaslom, hogy ne aggódj túlságosan a helyzeten (még ha könnyű is mondani). Azaz időnként ajánld fel neki, hogy ott a bili, játszhatsz is vele ilyet, pl plüss macit tedd a bilire, amikor játszol vele. De ha aggódsz, ennyiből lassítod a folyamatot, mert a kisgyerek átveszi a szülei érzelmeit, még a tudatalatti tartalmakat is a szülőktől. Némileg más felnőttek pl gondozó érzelmi állapota és átragad rájuk. Ezért se ajánlatos aggódnia a felnőttnek.

Minél jobban érted az adott korosztályt, és a "konkrét gyermeket" (az egyént), annál kevésbé fogsz aggódni. :) Hidd el, a jó szakirodalom gyakorlaton alapul, és rengeteg hozzáértő személy gyakorlati megfigyelésének összegzése, bár pont az egészséges vita viszi előre a tudományt - jó esetben. A gyereknevelésre amúgy sincs recept, viszont a jó szakirodalom szélesíti a látókört, és ötleteket is ad, szóval remek irányadó a jó szakirodalom, pl gyermekpszichológia (pl általában közérthető és nagyon hasznos dr Vekerdy Tamás munkái, előadásai, valamint pl a Mérei-Binét szerzőpáros "Gyermekpszichológia" c. szakkönyve).

Gyermekeket MEGÉRTENI az első lépés a mind sikeresebb neveléshez. :) Akkor fogsz tudni minél megfelelőbben reagálni, lépni, megnyilvánulni a gyerekek kapcsán.

Arra javaslom ügyelni, hogy akiknek kifejezett anyagi érdeke a "gyermekek problémáival való foglalatosság" (pl korai fejlesztők), ott gyakran kénytelenek csúsztatni, túlzott diagnózist felállítani, mert fejkvótát kapnak.

De a valódi szobatisztaságra való érettség -normális esetben- akár a 4. szülinapig megtörténhet. Ha egy évesen lesz szobatiszta, hidd el, hosszú távon önmagában ettől nem mutat semmiben se előnyt, mint ha csak majdnem 4 évesen. De a határ kb a 4. szülinap. Ha akkor se szobatiszta nappalra, akkor irány az orvos, első körben szervi problémát kiszűrni, utána meg gy.pszichológus (Pszichológiai Szakszolg.) Addig meg nem kell aggódni! Sokszor egyik napról a másikra alakul ki.

A lényeg, hogy nem kell gátolni a gyermek érését. Mivel gátolja a kedves szülő: pl ha aggódik, hogy "jaj mikor pisil-kakil már bilibe a gyerek". Vagy pl ha túl passzív.

Egyszóval arany középút: bízz benne, vedd lazán, de legyél felelősségteljes, figyelj a gyermekre, de ne szigorúan persze, és ne is passzívan. Legyél kreatív, vagy kérj ötleteket, mint itt, írtak jókat, pl viráglocsolás pisiléssel, vagy gyerekpisszoár stb, de csak ha utóbbira van anyagi kereted, mert nem mindegy az időzítés, és gyereke válogatja, mikor mi tetszik nekik...

Kerüld a szélsőségeket, tehát nyilván felelőtlennek és "nemtörődömnek" lenni se megfelelő, de túl szigorúnak se. Biztasd napi 1-2 alkalommal: "nézd csak kicsim, ott a bili, tök jó móka abba pisilni, mint a nagyok". Vagy ilyesmi. És lényegében ennyi, hagyod, hogy használja, vagy épp nem akarja. Semmi gond, ha nem akarja. Egyszer csak magától kívánni fogja, hogy ő már nagy gyerek, és bilizik.

(Persze figyelj a gyanús jelekre is, mert a gyerekek kis hányada traumatizált, ás/vagy fogyatékkal élő, csak lehet, hogy még nem derült ki.)

De az információ tényleg fontos tehát amiatt, mert csökkenti a szülő aggodalmát! Ezért is hasznos pl a gyermekpszichológiai szakirodalom, vagy kikérni olykor szakemberek meglátását. Na meg legyél kreatív és FIGYELD MEG a gyermekeket, a tiedet is. Ez a döntő.

Mind megfelelőbben reagálni és cselekedni nevelési helyzetekben elsősorban a rendszeres megfigyelésen mlik, persze jó értelemben. ÉRTSD MEG az adott korosztályt és az egyént. Ez az egyik kulcs. ;)

A másik kulcs, hogy dolgozz a saját lelkeden, pl az optimumon. Egyebek között tehát ha minél jobban megismered a gyermekeket, annál kevésbé fogsz aggódni, és így önmagadon is dolgoztál, a gyerekeknek így egyel kevesebb stresszforrás, hogy anyuka nem görcsöl rá valamire. ;) Ha értesz. :) Arany középút! Vagy épp dinamizmus. :)

2019. febr. 12. 01:23
 18/20 A kérdező kommentje:
Kedves 17-es! Ez valoban így van, nem kell túlaggódni, viszont sajnos szülőként nem olyan könnyű nem túlaggódni 🙂 Visszagondolva mégis ugy érzem sokszor, hogy ezt nem igy kell
2019. febr. 12. 14:04
 19/20 A kérdező kommentje:

nem így kellett volna, hanem kicsit lazábban. Ezekből is tanul az ember 🙂

Vicces és megnyugtató: ma voltunk az óvodában megismerkedni a kis csoportunkkal. Kisfiam együtt ment a gyerekekkel a mosdóba, wc-re is bement az óvónéni segítségével pisilt, majd később újra szólt, hogy kell. Ez bizonyítja számomra, hogy megérett rá, csak lusta elmenni időnként 😅

2019. febr. 12. 14:07
 20/20 anonim ***** válasza:

17-es vagyok, tudom, hogy könnyű mondani, talán említettem is. ;) De sajnos nagyon át tud ragadni a kisgyermekre, amit anya, apa (pedagógus, szitter stb) érez... Én is aggódód vagyok, így a gyakorlatból is tudom a hatást...

Na igen, még a játékba belefeledkezve is képesek bepisilni. :) Alakul a dolog, idővel. :)

2019. febr. 13. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!