Miért nem tud járni a 2 éves gyermek? Valaki esetleg valamit tudna mondani?
Barátnőmnek van egy 2 éves fiú igazából Januárban lesz 2 éves. A kisfiú ha a kezénel fogjuk hátul akkor járkál de kb 10 másodpercig utána elkezd üvölteni sír és fel akar jönni a kézbe. Ha le tesszük a földre akkor egyhelyben ül meg se mozdul és csak sír. Nem stabil nem tud még megállni se egyhelyben mert eldőlne de ami a legrosszabb ha segítünk neki sétálni akkor is elkezd sírni.
Én már mondtam baratnomnek vigye orvoshoz mert ez nem normális hogy lassan 2 éves és még járni nem tud. Ilyenkor már szaladgálni szoktak a gyerekek úgy tudom és az hogy még a lábán se tud megállni és üvölt ha a lába a földet éri az nem normális. Esetleg valaki tudna segíteni hogy mégis mi lehet az oka? Előre is köszönöm.
Sok minden baja lehet (mozgásszervi, idegrendszeri), de ezzel előbb kellett volna foglalkozni.
Nekem a kétpetéjű ikreim 36 hétre születtek, és pont a kérdező által említett kisfiúval egyidősek. Az egyikük mozgásfejlődése tökéletes volt, 7 hónaposan mászott, 15 hónaposan már szaladt.
A másik baba viszont nagyon meg volt késve a nagymozgásokban. Ezért 4 hónapos korától Dévény tornára hordtam 1,5 éves koráig. Ezzel, és otthon végzett TSMT tornával sikerült elérni, hogy 11 hónapos korától mászott, de elindulni csak 20 hónaposan sikerült neki. Már stabilan jár, de a tornáztatást folytatni fogom, mert másban is le van maradva a bátyájától.
Természetesen neurológusnál is jártunk, aki nem talált idegrendszeri problémát nála, de a tornát melegen ajánlotta.
Próbálj beszélni a barátnőddel, hogy vigye el a kisfiát neurológushoz, aki javasol neki megfelelő kezelést, vagy tovább küldi ortopédiára, ha esetleg mozgásszervi baja van. Egy gyereknek elvileg 18 hónapos koráig kell megtanulnia járni.
13,
"Van 15 és 18 hós oltás...valakinek látnia kellett a gyereket!"
Van. 15 hónaposan még nem kóros, ha nem jár. A háziorvos pedig ülve vagy fekvő pozícióban oltja a gyereket 18 hónaposan is
Az pedig teljesen természetes, hogy ölben visznek be még egy 3 évest is oltásra, mert hiába tud járni, ha nem akar bemenni, vinni kell.
Teljesen hihető, hogy az orvos nem veszi észre, ha a szülő nem jelzi a gondot.
Lányom 1 évesen még nem ült, ezt észrevette az orvos (egyébként 3 hónapos kora óta jártunk vele fejlesztésre) oltáskor, de ha ez ment volna, neki fel se tűnt volna, hogy megkésett, ha nem vagyunk őszinték vele.
Oltasokat hogy kapta?
Azert a gyerekorvos is rakerdez, hogy miket csinal mar a gyerek az adott idoben!
Utolsó, nem minden gyerekorvosra igaz ez.
Sajnos a miénket sem érdekelte hogy hol tart a kislányom a mozgásfejlődésben. Én kunyeráltam tőle beutalót a neurológiára, mivel még 19 hónaposan sem járt.
A neurológus meg nézett nagy szemekkel amikor mondtam neki, hogy az interneten szörfözve kerestem ki, hová induljak, mert a gyerekorvos magasról tett a problémára. :-(
15, miért kell kötni az ebet a karóhoz és ragaszkodni, hogy biztos hogy kamu, mert "ez már kibukott volna"?
Miért nem lehet nekünk, megkésett mozgásfejlődésű gyerekek szüleinek elhinni, hogy az égvilágon SENKI nem vette észre rajtunk kívül, hogy gond van? Se a védőnő, se a háziorvos, pedig minden státusz megvolt, minden oltást időben megkapott a gyerek.
Ha pedig anyuka titkolja, még nagyobb az esélye, hogy senki nem szúrja ki a gondot. A legtöbb "szakember" eleve bemondásra hisz el mindent. Védőnőnél is csak szülői kérdőív van, nem kell élesben produkálnia a gyereknek.
(Neurológus már más. Ott mindig csak azt tekintették tudottnak, amit ott helyben megcsinált a gyerek. De oda el is kell jutni. Vagy beutalóval vagy önszorgalomból magánhoz)
17
Nem a szülők vannak hibáztatva, más ha valaki észreveszi és tesz ellene, mint gondolom ti.Meg más mikor valaki bár látja, hogy gond van a gyerekével ,de nem tesz semmit hanem még titkolja is és ezzel elveszi a saját gyereke korai fejlesztésének a lehetőségeit is...
Én is ismerek olyat, ahol az anyuka nem tartotta problémának, hogy az egy éves gyereke nem ül és a gyerekorvos is csak egy év után szólt a szülőknek ,hogy talán el kellene menni valahova, megmutatni.Szóval igen van abban igazság amit mondasz.
Nekünk pld szerencsénk van, mert alapos az orvos és a védőnőnk is.A státuszok előtt a védőnő jön, hozza a papírt nézi mit ,,produkál" a gyerek és ő tölti ki a papírt.Az orvos, pedig minden fontosabb mozgásformát ,,produkáltatott" a gyerekünkkel.Hozzá teszem nálunk pld az egy éves gyerekem simán a saját lábán bejött a rendelőbe és csak akkor kezdett el sírni mikor már vetkőztettük.
Utolsó válaszoló, nem biztos hogy titkolja, hanem első gyerek, és nem egyértelmű neki, hogy mit kellene már tudnia a kisfiúnak.
Te szerencsés vagy, de sajnos nem mindenkinek jut tökéletes mozgásfejlődésű gyerek.
Nekem az első lányom már szaladt egy éves korában, és kb. mindent nagyon korán csinált, ezért is vettem időben észre, hogy a kicsi ikreim közül az egyik lassabban fejlődik, mint kellene.
De pont ezért van a védőnői hálózat meg a gyerek háziorvosi szolgálat, hogy kiszűrjék a rendellenességeket. Ehelyett 90%-ban nem is foglalkoznak ezzel...
Pl. amióta a régi védőnőnk elment GYED-re, az új védőnőnek a színét sem láttam. Pedig már több, mint fél éve hogy el kellene látnia a mi körzetünk babáit is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!