Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van még itt, akinek elmúlt 2...

Van még itt, akinek elmúlt 2 éves a gyereke, és még nem beszél?

Figyelt kérdés

Nagyon örülök annak, ha valakinek a gyereke számol, meg verseket, mondókákat mond, de sajnos rajtunk ez most nem segít.

Akik hasonló helyzetben vannak, hogy alakul a dolog? Pontosan mennyi idős a gyerek, és hol tart? Orvos, védőnő hogyan áll hozzá?

2018. nov. 21. 17:17
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
26%
3 évesen kezdett el beszélni a gyerekem, négy éves korig kell beszélni úgyhogy ha két évesen nem beszél, azvtökéletesen normális én nem aggódtam ezen soha.
2018. nov. 21. 17:27
 2/12 anonim ***** válasza:

Szeptemberben volt 3 éves, júniusban indult meg a beszéde. A gyerekorvos 2 éves korában legyintett, mert a gyerek megértett mindent. 2,5 évesen adott beutalót, mert még mindig nem beszélt (4 szót, amit már 1,5 éves kora előtt is kimondott) aztán gyerek rehab szakrendelésre mentünk, mire eljutottunk a gyerek megszólalt, logopédia kell neki mert egyáltalán nem tiszta a beszéde. Már most be nem áll a szája viszont, de rajtunk kívül nem sokan értik a legtöbb mondanivalóját.

Elég lassan fejlődő gyerekről van szó egyébként.

2018. nov. 21. 17:27
 3/12 anonim ***** válasza:

Augusztusban volt 3, be nem áll a szája. Gyönyörűen ragoz, óriási a szókincse. Annyi "csak" hogy idegeneknek továbbra sem szívesen szólal meg, ezért még most is járunk terápiára.

2 évesen 2 szava volt.

Fejlesztésre 3 hónapos kora óta hordtuk, elsősorban a mozgása miatt, de a beszédre is hatásos terápiákat kapott (tsmt, hrg, kutyás terápia), ilyen lassan lett eredménye. Otthon ugye rengeteg mondóka, dal, hintázás.

2,5 évesen indult be a beszéde, akkor lett 8-10-ből hirtelen 80-100 szavas aktív szókincse. 32 hónaposan mondott először 2 szavas mondatokat. 1 hónappal a szülinapja előtt lett belőle 4-5 szavas mondatokból álló folyamatos beszéd.

Logopédus szemmel még továbbra is megkésettnek számít, de a szókincs, mondatalkotás és nyelvhelyesség részterületeken belül már csak a legutóbbiban. Hanghibái mind életkoriak.

Egyébként kislány.

2018. nov. 21. 17:42
 4/12 A kérdező kommentje:

Enyém is az, a mozgásfejlődése is megkésett volt (9 hónapos koráig semmit nem csinált, hordtam fejlesztésre. Enyhe hypotónia + túlsúly volt az ok.)

Most lesz 27 hónapos, kb 30 szót mond, magát nem nevezi meg, nagyon sokmindent megért, de a saját nevére nem mindig reagál, ha kérdem, hol van, vagy ki a (nevét mondom), mosolyog, de semmi. A család többi tagját megnevezi. Mondatoktól fényévekre vagyunk, úgy érzem.

Nem hasonlítgatás tényleg, és én örülök a legjobban, ha nem vagyunk elkésve semmivel, de a nagyobbik lányom 22 hós korára már mondatokban beszélt, és a családtagok teszik a megjegyzéseket, hogy már ezt is, meg azt is kéne neki tudni...

2018. nov. 21. 17:44
 5/12 anonim ***** válasza:

Szept.ben lett 2,5 a fiam, kb 15 olyan szót mond, amit nem csak mi értünk (enni inna apa - ilyenek), a többi kb 5 "szóra" nekünk kellett rájönni hogy mit jelent, de ennyi.

Orvost és védőnőt nem érdekli

2018. nov. 21. 17:44
 6/12 anonim ***** válasza:

3-as vagyok: lányom is hipotón, ő közepesen, 1,5 múlt mire elindult. Ne hasonlítsd a nővéréhez, nekik nehezebb ez is.

Száját kezelték valaha is? Nálunk ott is hipotón, ez is akadályozta.

2018. nov. 21. 17:55
 7/12 anonim ***** válasza:

Ne aggódj ez a lényeg. Nekem a fiam 4 évesen kezdett el egyaltalán szavakat mondani. Sokan küldtek orvoshoz de tudtam hogy semmi gond nincs, éreztem. Kár lett volna kitenni annyi cécónak. Mozgásilag viszont nagyon előre volt, 6 hósan állt es 9 hósan egyedül ment fel a csúzdán ey csúszott le 2m-es csuzdan. De beszélni azt nem akart :-D

Aztan annak is eljott az ideje.

Szobatiszta szinten nagyon későn lett, 4 eves koraig nem volt hajlandó levenni a pelust.

2018. nov. 21. 17:56
 8/12 anonim ***** válasza:
2,5 eves fiunk van, ugy 20 szot mond, neha ket szavas mondatokat is. Mi aggodunk, a vedono, nevtan, gondozok es a gyerekorvos nem. Meglatjuk, mi lesz majd. Neki a mozgasfejlodese nem volt megkesett, de csodagyerek se volt soha.
2018. nov. 21. 19:17
 9/12 anonim ***** válasza:
2.5 éves lányom van,még nem beszél. Fejlesztésre hordom. Beszédindítás és mozgás. Csak pár állathangot utánoz.
2018. nov. 21. 19:28
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

Nem nézték a száját, de olvastam róla, hogy a megkésett mozgásfejlődés velejárója lehet a megkésett beszédfejlődés. A védőnő azt mondta, még nincs gond, de 2,5 évesen is csinál állapotfelmérést. Gyerekorvos sz.rik mindenre.

2018. nov. 21. 19:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!