Tenyleg az en hibam, hogy sokat ebredt? Es az, hogy impulziv, es ha faradt, kiabal, es dobal?
A gyerekem 2,5 eves. 1,5 eves kora korul volt par honap, amikor csak 1-2x kelt, egyebkent 3-4x, sot, volt, hogy heteken, honapokon keresztul 6-8x. Ez ennel is tobb volt, valahanyszor kulon alvasra probaltuk szoktatni, en a faradtsagtol egyszeruen nem birtam sosem 1,5-2 hetnel tovabb (dolgozom is mar regota), es magam melle vettem, olyankor tobbet tudtam aludni. Tobb rokonom szerint is az en hibam, hogy nem tudtam sokaig normalisan kipihenni magam. Nem ertik meg, hogy kulonrakva legkesobb 5-20 percen belul kelt, de kepes volt egesz ejjel 20 percenkent felsirni, ha nem voltam mellette. Azt mondjak, kicsit hagyni kellett volna sirni, de megis meddig? Orakig, hanyasig, napokon, heteken keresztul, mig feladja, es nemjelez tobbet?
Tobbszor mondtak, hogy en csinaltam magamnak igy, magamnak koszonhetem. Van sajat gyerekuk, elmondasuk szerint egyik semvolt olyan, mint az enyem, mindegyik ataludta az ejszakat.
——
A masik kerdesem: az en hibam, en nemneveltem meg, hogyha faradt vagy ehes a gyerekem, akkor hamar elveszti a turelmet 1-1 jatekkal, es eldobja, emellett hangosansir, mergelodik? (Vigasztalni nemhagyja magat masok altal, magatol nyugszik meg). En ugy erzem, hogy kovetkezetesen nevelem, hatarokat szabok kedvesen, de hatarozottan, nincs elkenyeztetve, es ezt leszamitva nekem kiegyensulyozottnak tunik. A rokonom azt mondta, az o gyerekei faradtansemvoltak ilyenek, olyankor is nyugodtak, csondesebbek voltak. En rontottamel valamit? Egy 2,5 eves gyerektol tenyleg elvarhato lenne, hogyha ehes vagy faradt, akkor uralkodjon magan? A rokonom szerint en mindig erre fogom, hogy ezert akad ki a gyerek, valojaban meg kene jobban nevelnem. De ha egyszer tenyleg ez van mogotte, mit tegyek? Kiabaljak vele, meg buntessem meg, ha ehes, vagy ha faradt? Erdekes, ha evett vagy ha kipihent, nincs ilyengond vele.
Ha dobal, el szoktam venni tole a jatekot, amit eldobott, ha kiabal nem megfelelo helyen, akkor csendre intem, ha kiakad, elvonul magatol lenyugodni, de persze elotte hangosan sir. Mindig azt nezem, mi valthatta ki a viselkedeset, nem huzom ra rogton a hiszti-szot mindenre, es meg is szoktuk talalni a megoldast. Szerintetek rosszul csinalom?
Tenyleg szeretnem tudni, es koszonom, ha leirjatok az oszinte velemenyeteket.
Minden gyerek más. Nekem van három, mi együtt alszunk velük a szoptatás végéig (2-2,5 éves korig). Van, aki pár hetesen átaludta az estét, van, aki hajnalban még öt évesen is átjött közénk. Van, aki nyugodt, türelmes, a másik kicsit impulzívabb, vagy épp hisztisebb.
Pedig ugyanazt a nevelést kapják.
Butaság azt hinni, hogy születéskor olyanok, mint egy üres papír, és azt ír rá a szülő, amit akar (vagy amit tud). Ez nem így van. Már újszülöttként is megmutatkozik, hogy nagyon is különbözőek, saját személyiséggel.
Durva példa, de az ilyen "kedves rokonok" jöttek nekem azzal, hogy az Aspergeres gyerekem csak neveletlen, bezzeg ő leszoktatná róla, két nagy pofonnal. No komment.
Ha nem jelent gondot, hogy vele alszol, akkor mit érdekel? Ugyanez volt nálunk is, pavoros a gyerek. Ha nem tudtam azonnal, másodperceken belül reagálni a felriadásra, akkor szörnyű éjszakánk volt. Néha úgy is. Most 8 éves, de még vele alszom, amikor alszom, mert tegnap éjjel pl megint nem aludtunk. Vagyis én nem, ő igen (miközben dobálta az ágyneműt, kiabált, beszélt, négykézláb mászkált, üldögélt... de aludt). De egyszer csak kinövi. egyszer csak ciki lesz már anyával aludni ;)
Szóval a kérdés csak az, hogy neked rendben van-e ez a helyzet. Ha nincs, akkor tegyél ellene. Ha igen, akkor ne törődj másokkal.
Ha fáradt és éhes vagyok, én is nyűgös vagyok. Nem dobálok, mert megtanultam kezelni a helyzetet. Találj ki valami alternatívát a helyzet gyors megoldására, ami kielégíti a gyerek igényeit is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!