Hány évesen érti meg, hogy "nem szabad"?
Én is feltettem ezt a kérdést 12-14 hónap körül.. 😄
A fiam most 19 hónapos, már szépen oda figyel a “nem”-re. Persze van hogy valamit nem hall meg, de úgy általánosságban nyitva van rá a füle és már nem játék.
Ilyen idösen már böven tudnia kellen, valószínüleg te nem jól reagálsz.
Ha valamit nem akarsz, hogy csináljon, akkor elöször is meg kell elözni a tevékenységet, azaz amikor nyúl abba az irányba, akkor megfogod a kezét és határozottan (nem nevetve) mondod, hogy nem és elviszed onnan messzebbre. Ez azért fontos, mert így a tiltás a fejében a "rosszalkodás" ELÖTT jelenik meg.
Ha megvárod, amíg a tiltott valamit csinálja és utána szólsz neki, akkor idövel csak azt tanulja meg, hogy ha belemászott a szemetesbe, UTÁNA közni, hogy nem szabad, és így csak játék lesz számára az egész.
Másrészt következetesnek kell lenni, SOHA nem szabad megengedni a letiltott dolgot, mert ha csak egyszer is megengeded, akkor attól kezdve nem érvényes a tiltás számára.
Igen kiváncsi lennék, hogy HOGYAN tiltasz meg neki valamit is, hogy neki nevetös játék lesz belöle.
Te jó ég! Hát én nem tudom nálatok hogy van ez (kedves válaszolók), de akit ismerek, hasonlóképp volt a helyzettel. Ugyanúgy nevetett a rászóláson az összes ismerős gyerek...
Amúgy én vagyok az első válaszoló.
A fiam igenis hallgatott rám, de játszott a határokkal és ezért volt vicces neki a dolog.. Szerintetek játékot csinálunk / csináltunk a rászólásból? Nagyon nem. Igenis erélyesen szóltam rá mindig. És elhúztam. Láttam, hogy mit akar csinálni és előtte szóltam stb. Egyáltalán nem tettem "rosszul", de a GYEREK - akinek minden játék ilyenkor -, ezt is játékra vette. Egészen addig, amíg nem tanulta meg, hogy már pedig egyáltalán nem vicces dolog és a nem az nem.
Ez igenis egy folyamat. Ha ez nálatok egyből ment, akkor gratulálok, tényleg nagyon ügyes gyerekeitek vannak.
Szerintem meg pontosan érti, csak túl kíváncsi, túl izgalmas. Azt, hogy miért nem az majd később jön, de az én 10 hónaposom pontosan tudja mit jelent a nem ( használja is a kis kópé).
Én is úgy gondolom, hogy a titok a jó reakcióban, a következetességben és a tiltások minimalizálásában van. Pl nyilván nem nyúlhat a konnektorba, szemétbe. De ha egy pocsoját akar szétcsapkodni, ám legyen, ha egy tekercs wc papír vagy a reklámújságok bánják a délelőtti játékot na bumm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!